Hlavní obsah

8 vět, které z vás dělají nejotravnější kamarádku na světě! Znáte je?

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Jako když člověk plave v moři plném medúz. Tak popsala Bridget Jones setkání s jednou ze svých kamarádek, která jí vždy uštědřila pořádnou nálož jízlivých otázek. Každá z nás má takovou: kámošku, z jejíchž dotazů a poznámek nám běhá mráz po zádech, a raději bychom se v tu chvíli vystřelily na Měsíc. Anebo raději ji?

Článek

Kamarádky tu jsou od toho, aby si pomáhaly a společně hledaly stabilitu ve chvíli, kdy jim okolní svět vůbec nerozumí. A občas si tolerovaly hloupé nápady a životní úkroky stranou. Nikdo nechce, aby ho dobrá kamarádka poučovala nebo se nad něj snad povyšovala. Jenže některé kamarádky k něčemu takovému občas sklouznou a možná si to ani neuvědomují – a to tím, že pronesou nevhodnou poznámku v nevhodnou dobu.

Existuje pár evergreenů, které se odnaučte svým kamarádkám říkat, pokud o ně nechcete přijít, případně jestli nechcete, aby se vám začaly vyhýbat.

Ty na mě vůbec nemáš čas

Případně ještě okořeněno dovětkem: „Od té doby, co seš zadaná.“ To, že jste byly zvyklé vídat se i několikrát do týdne a najednou to není tak pravidelné, nemusí znamenat, že by si na vás kamarádka nechtěla najít čas. Ale možná je zrovna v práci nenadále více vytížená. Nezapomínejte, že kromě osobního života, do kterého je třeba vměstnat domácnost, rodinu a práci, kde lidé tráví většinu času, si chtějí vaše kamarádky občas také zajít někam samy – třeba se proběhnout a vyčistit si hlavu.

Nesmíš to tolik řešit

Kamarádky tu jsou od toho, aby spolu mohly probírat vše, co je napadne. Pomalu od stvoření světa přes to, kde mají nejlevnější máslo, až po problémy s dětmi, které domů nosí samé poznámky. Takže věta „Nesmíš to tolik řešit“ a následný útěk od tématu je něco, co si odpusťte. Protože to, co se jednomu může zdát jako blbost nehodná delšího dialogu, může být pro druhého vážné téma.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Kamarádky tu jsou od toho, aby se vyslechly. Nemusíte se vším souhlasit, ale vždy se snažte přítelkyni pochopit a podpořitFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Proč jsi mi to neřekla?

Nikdo nemá povinnost se jinému zpovídat a to, že danou informaci nepošle dál, má pravděpodobně nějaký důvod. A i když si kamarádky většinou říkají vše, některé věci mají svůj čas a musejí dozrát, než jsou vysloveny. Často to bývá citlivé téma, se kterým je nutné se nejprve smířit. Anebo možná vaše kamarádka ví, že právě vy nemíváte pro problémy tohoto typu pochopení a zahrnula byste ji tisícero otázkami.

Proč jsi mě také nepozvala?

Ostatní o vás říkají, že jste nerozlučná dvojka, protože vás všude vídají pospolu. To je naprosto v pořádku, když si rozumíte a máte stejné koníčky. Nicméně byste měla respektovat, že vaše přítelkyně má i jiné okruhy známých a kamarádů, se kterými se občas chce vídat bez vás. Což nevypovídá nic o vašem konkrétním přátelství! Co byste také dělala třeba na jejím srazu se základní školou, kde nikoho neznáte?

Tomu nemůžeš rozumět, ty jsi šťastně zadaná

Má vaše kamarádka partnera, se kterým jí to klape, kdežto vy si zrovna procházíte nějakým srdcebolem? Pak je vaše kamarádská situace složitá – dochází v ní totiž k rozdílnému vnímání světa. Zatímco ona vidí váš problém možná trochu střízlivěji a s odstupem, vy to prožíváte jako největší tragédii a máte pocit, že vám kamarádka nerozumí. Jenže nezapomeňte, že i ona si prošla citovými kolapsy. A ty člověk ze srdce ani mozku jen tak nevygumuje.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Každá žena se někdy zamiluje do muže, který se jejím kamarádkám nelíbí. Nenechte si tím zkazit přátelstvíFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

No jo, ty jsi ještě mladá

Tohle často říkávají kamarádky svým o rok dva mladším družkám. Přitom každý přece ví, že na věku nezáleží, zvláště když jde o takhle zanedbatelný rozdíl. Řeknete-li své kamarádce takovouhle větu, může to na ni působit tak, že ji vlastně neberete úplně vážně a že nemá tolik zkušeností jako vy. Ale řekněte, jaký je rozdíl v tom, jestli je vám 32, nebo 34 let?

Měla bys se svým životem něco udělat, podívej se na mě

Ženy přítelkyně vyhledávají mimo jiné proto, aby jim poradily, případně jim třeba pomohly najít správnou cestu. Každá z nás se občas octne v situaci, kdy má pocit, že moc neví, co dál dělat se svým životem. A proto se chce vyzpovídat své kamarádce, od které očekává obejmutí, případně dobrý čaj či skleničku vína, a jako bonus radu. To nejhorší, co jí můžete říct, je, ať si vezme příklad z vás a ať se nad svým životem zamyslí. Je-li vaše kamarádka v situaci, kdy jí život klade do cesty samé nástrahy, tak potřebuje podporu, případně cennou radu, nikoliv moralizování.

Vždycky jsem věděla, že je to hlupák, to je dobře, že ses s ním rozešla

Po bitvě je každý generál. Proto byste měla být obezřetná, co povíte své kamarádce, která vám zrovna oznámí rozchod s partnerem. On vám možná nikdy nesedl, jenže ona ho pravděpodobně milovala. Takže jestli jste jí už dříve nenaznačovala, že s jejím výběrem tolik nesouhlasíte, tak si to už raději nechte pro sebe. Vzpomeňte na své vztahy: každá z nás občas uklouzne a zamiluje se do muže, který je tak trochu hlupák. A že už spolu nejsou, svědčí o tom, že i vaše kamarádka na to přišla.

Tak co, jste dobrá kamarádka, nebo se před vámi mají všichni na pozoru?

Reklama

Související témata:

Načítám