Hlavní obsah

Tradiční mazanec. Takhle se vám zaručeně povede

Foto: Eva Malúšová

Velikonoce, to je čas na voňavé mazance!Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikonoce jsou už za pár a to pro nadšené pekaře znamená jediné: je čas na mazance! A jestli ten správný recept na krásně vláčný bochánek teprve hledáte, máme pro vás jeden léty ověřený!

Článek

Sice se pro vás pravidelně snažím vymýšlet i všelijaké inovativní recepty, ale co si budeme povídat, takový klasický kynutý mazanec plný rozinek a mandlí, namazaný poctivou vrstvou čerstvého másla, je prostě na velikonoční snídani stejně nejlepší.

Jak na to, aby se opravdu povedl? Všechny ingredience mějte připravené při pokojové teplotě, nepodceňte chvíli hnětení, během kynutí těsto ještě jednou znovu propracujte a dejte kynout podruhé. Pak už stačí jen chvilka trpělivosti, než za vás kvasnice udělají většinu práce, a můžete se těšit na voňavé a vláčné velikonoční bochánky.

Kynutý mazanec

Na 2 mazance potřebujete: kostku droždí (42 g), 80 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 200 ml teplého mléka, 100 g másla, 3 žloutky, ¼ lžičky soli, 1 chemicky neošetřený citron, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 30 g mandlových lupínků, 30 g kandované pomerančové kůry nebo citronátu, 1 vejce na potření

Foto: Eva Malúšová

Podle chuti do těsta přidejte rozinky v rumu, mandle a kandovanou pomerančovou kůru nebo citronátFoto: Eva Malúšová

Postup: Kvasnice rozmíchejte se lžičkou cukru, přidejte 2 lžíce mouky a asi 3 lžíce ohřátého mléka. Těstíčko nechte 10 minut v teple vzejít (parádně to jde v lehce vyhřáté zavřené troubě). Mezitím smíchejte zbylou mouku, cukr, mléko, rozehřáté máslo, žloutky, sůl a citronovou kůru (jen její žlutou část, bílá je hořká!).

Foto: Eva Malúšová

Z droždí a trochy cukru, mléka a mouky umíchejte kvásek, který pak přidejte ke zbylým surovinámFoto: Eva Malúšová

Přidejte vzešlý kvásek a aspoň 5 minut rukama nebo v robotu s hnětacími háky zpracovávejte na hladké nelepivé těsto. Kdyby se moc drolilo, přidejte mléko, a kdyby se lepilo, přidejte mouku. Na závěr zapracujte rozinky namočené v rumu (rychleji nabobtnají, když je s rumem – klidně v mikrovlnce – zahřejete), třetinu mandlí (zbytek nechte na posypání) a pomerančovou kůru.

Foto: Eva Malúšová

Těsto ochuťte citronovou kůrou, rumovými rozinkami, mandlemi a citronátemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Z vykynutého těsta vypracujte dva bochánky, které nařízněte do kříže, potřete vajíčkem a posypejte zbylými mandlemiFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Umíte si snad představit lepší snídani na velikonoční ráno?Foto: Eva Malúšová

Tak vidíte, že vláčné mazance nejsou žádná věda… Pustíte se do nich už letos?

Načítám