Hlavní obsah

Tragický osud Judy Garland: Potrat, hubnutí i závislosti

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Ikona Hollywoodu s tragickým osudem. Tak se dnes mluví o herečce, zpěvačce a tanečnici Judy Garland (†47). Nedávno získala Renée Zellweger (51) za její ztvárnění ve filmu Judy (2019) Oscara, Zlatý Glóbus i cenu BAFTA. Jaký je životní příběh kdysi tolik populární herečky?

Článek

Někdo zkrátka slávu neunese a zlomí mu vaz. Stalo se to i jedné z největších hereček a zpěvaček všech dob Judy Garland, která předčasně zemřela kvůli závislosti na alkoholu a prášcích. Z jejího životního příběhu, podle kterého vznikl film Judy, vás bude mrazit.

Garland Sisters

Judy Garland, která se narodila jako Frances Ethel Gumm, měla k umělecké dráze, ale i k závislostem, nakročeno už od dětství (dětské hvězdy, které propadly alkoholu). Spolu se svými dvěma staršími sestrami pořádaly pěvecká vystoupení, u kterých je matka doprovázela na piano. Později se zapsaly do taneční školy a své performance posunuly na vyšší level. A protože jméno Gumm nebylo pro jejich kariéru moc zvučné, začaly si říkat Garland Sisters. A jelikož ani Frances nebylo jméno pro hvězdu, zvolila nejmladší a nejnadanější ze sester jméno Judy. Jejich matka Ethel (†59) po jejich slávě tak toužila, že neváhala své teprve desetileté dceři dávat pilulky na hubnutí a prášky na spaní.

Dívčí skupina se rozpadla v roce 1935, kdy se jedna ze sester provdala a odstěhovala se za svým mužem do Nevady. Judy, která vynikala svým hlasem (novináři psali o hlasu dospělé v těle dítěte) i hereckými vlohy, v kariéře pokračovala. Už ve třinácti podepsala smlouvu s prestižním filmovým studiem MGM.

Foto: Profimedia.cz

Šestnáctiletá Judy Garland v Čaroději ze země OzFoto: Profimedia.cz

Matka čarodějnice

A tak se k dospěláckému hlasu brzy přidaly i dospělácké starosti. Záhy po podpisu smlouvy jí zemřel otec a ona zůstala napospas své ambiciózní matce, kterou překřtila, podle jedné z postav filmu Čaroděj ze země Oz, na zlou čarodějnici ze Západu. V roce 1939 si jako šestnáctiletá zahrála v tomto filmu roli Dorotky. Aby vypadala co nejmladší, studio jí nasadilo přísnou dietu. Jedla jen kuřecí polévky, pila černou kávu, kouřila desítky cigaret a zobala pilulky na hubnutí.

Dalšími významnými body její kariéry byly role ve filmech Setkáme se v St. Louise (1944), Velikonoční přehlídka (1948), kde se objevila po boku tanečníka Freda Astaira (†88), a nezapomenutelný byl i její výkon ve snímku Zrodila se hvězda (1954). V letech 1963 a 1964 měla vlastní televizní pořad The Judy Garland Show, kde často vystupovala ve dvojici se svým celoživotním blízkým přítelem Mickey Rooneym (†93).

Foto: Profimedia.cz

Herečka a zpěvačka byla velmi krásná, dokud jí nezničil alkohol a práškyFoto: Profimedia.cz

Pět manželů

Jako dospívající čelila Judy Garland v Hollywoodu sexuálnímu obtěžování a to se opakovalo i v dospělosti. S muži to ale vůbec neuměla, vybírala si zásadně špatně a neměla příliš štěstí v lásce.

Foto: Profimedia.cz

Takhle vypadala v roce 1969 po boku svého tehdejšího snoubence a později manžela Mickeyho DeanseFoto: Profimedia.cz

Byla celkem pětkrát vdaná. Poprvé se provdala v roce 1941 jako devatenáctiletá za třicetiletého skladatele Davida Rose (†80), a to proti vůli své matky. Krátce na to otěhotněla, ale matka i manžel ji donutili k potratu. Dalšího v pořadí, režiséra Vicnenta Minnelliho (†83) si vzala v roce 1945 a měli spolu dceru Lizu  (74), později rovněž slavnou herečku a zpěvačku. K rozvodu došlo kvůli režisérovu poměru s mužem. S dalším manželem, obchodníkem jménem Sidney Luft (†89), měla Judy Garland dvě děti. Její čtvrtý manžel, herec Mark Herron (†67), byl gay a herečka se s ním rozvedla i kvůli násilnickému chování. Posledním v řadě byl hudebník Mickey Deans (†68), za něhož se provdala tři měsíce před svou smrtí.

Foto: Profimedia.cz

Dcerou Judy Garland je herečka a zpěvačka Liza MinnelliFoto: Profimedia.cz

Pracovní vytížení a s tím související problémy začala Judy Garland řešit už v patnácti letech prášky a posléze i alkoholem (slavní čeští alkoholici). Tyto dvě závislosti ji provázely celý život a způsobily její předčasnou smrt ve 47 letech. Patolog následně ve své zprávě uvedl, že trpěla hepatitidou, onemocněním ledvin, nervovými poruchami a na těle měla mnoho zranění způsobených pády.

Foto: Profimedia.cz

Oscarová Renée Zellweger jako Judy GarlandFoto: Profimedia.cz

Připomeňme si jinou hollywoodskou krásku. Víte, že Marilyn Monroe měla IQ jako génius? 

Reklama

Načítám