Hlavní obsah

Oscar 2020: Nejlepší momenty večera a překvapení

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé zlatých sošek pro rok 2020 jsou známí. Díky předávání nejrůznějších filmových a televizních ocenění v průběhu ledna a února jsme mohli tušit, kdo si dojde pro ceny nejvýznamnější, přesto přišlo překvapení. Vítězným filmem se totiž v silné konkurenci stal jihokorejský Parazit. Radoval se Brad Pitt? A čím zaujal Leonardo DiCaprio?

Článek

Filmoví fanoušci se dočkali. 92. ročník oscarového klání byl hodně vyrovnaný: uspěli favorité, došlo na „poprvé“ a ukázalo se, že ani deset nominací vám sošku nezaručí. Velkými favority byli Joaquin Phoenix (45) za roli Jokera a Renée Zellweger (50) za ztvárnění Judy Garland (†47), a jejich vítězství tedy nikoho nepřekvapilo. Naopak Martin Scorsese (77), jehož Irčan byl nominován v deseti kategoriích, šel domů s prázdnou.

Oscarový večer ovšem nepřináší jen ocenění nejlepších filmů a filmových tvůrců. Vždy jsou ostře sledována i veřejná vystoupení umělců a móda na červeném koberci. Kdo letos skóroval?

Parazit vítězem

Ač byly mezi trháky nominovanými na film roku pecky jako Joker, Irčan, Králíček Jojo, Le Mans ’66, 1917, Tenkrát v Hollywoodu a další, všechny porazil neanglicky mluvený film Parazit, který natočil jihokorejský režisér Pon Džun-ho (50). Černá komedie o střetu dvou naprosto odlišných, ale vlastně dost blízkých rodin byla mimo jiné označena za nejzábavnější vítězný film festivalu v Cannes od dob Pulp Fiction (1994).

Foto: Profimedia.cz

Film Parazit nakonec získal čtyři sošky. Zvítězil v kategoriích: Nejlepší film, Nejlepší režisér, Nejlepší cizojazyčný film a Nejlepší původní scénářFoto: Profimedia.cz

Že jim to ale trvalo

Laura Dern (53) předvedla fenomenální výkon v roli rozvodové právničky ve filmu Manželská historie a prohlásila, že Oscar je nejlepší narozeninový dárek – dnes je jí totiž 53 let. Právem oceněn byl i Brad Pitt (56) za ztvárnění kaskadéra v Tarantinově Tenkrát v Hollywoodu. Herec si nejdříve rýpnul do prezidenta Donalda Trumpa (73), pak poděkoval parťákovi Leovi, svým dětem a dalším a neskrýval dojetí. Oba si nejvyšší ocenění za herectví odnesli poprvé.

Foto: Profimedia.cz

Mají být na co pyšní! A radost spolu Laura Dern a Brad Pitt sdíleliFoto: Profimedia.cz

Já si vás tam aspoň vyšiju

Herečka Natalie Portman (38) – mimochodem i ona má jednoho Oscara z roku 2011 – to s módou umí a na červeném koberci bývá za hvězdu. Tentokrát svůj model využila i k vyjádření názoru. Výšivkou zdobené šaty Dior byly doplněny odpovídajícím pláštěm, na kterém byla do klopy vyšita jména režisérek, které vloni natočily skvělé filmy, ale akademie je v nominacích opomenula: např. Lorene Scafaria (41, režisérka filmu Zlatokopky), Greta Gerwig (36, Malé ženy) a Lulu Wang (36, The Farewell). Tak vypadá „ženy sobě v praxi“, tleskáme!

Foto: Profimedia.cz

Natalie Portman sošku již získala a neváhá bojovat za ženy, které si svou šanci také zasloužíFoto: Profimedia.cz

Jsme spolu

Když někoho vezmete na Oscary, dáváte najevo, že je to mezi vámi vážné. Takže Tom Hanks (63) měl po boku manželku Ritu Wilson (63), s níž je už 32 let, a Brada Pitta doprovodila manažerka. Napjatě se čekalo, jak se tentokrát rozhodne božský Leo. A udělal nám radost! Oficiálním doprovodem Leonarda DiCapria byla jeho přítelkyně Camila Morrone (22), se kterou chodí od roku 2017. Oscara už máš, takže teď svatba, Leonardo?

Foto: Profimedia.cz

Camila s Leonardem seděli v přední řadě a skvěle se bavili s Bradem Pittem a jeho doprovodemFoto: Profimedia.cz

Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se

Studentský film Dcera režisérky Darji Kaščejevy (33) z pražské FAMU byl nominován v kategorii Krátký animovaný film a na sošku nedosáhl. Ale režisérka už má studentského Oscara a my gratulujeme již jen k samotné nominaci. O čem film je? O komplikovaném vztahu dcery s otcem a podle režisérky zobrazuje zkušenosti každého jednoho z nás. Sošku si neodnesla ani česká výtvarnice Nora Sopková, která byla nominována za výpravu Králíčka Jojo.

Foto: Profimedia.cz

Režisérka Darja Kaščejeva velmi ocenila atmosféru na pražské FAMU, která jí dává svobodu tvořitFoto: Profimedia.cz

Módního Oscara získává...

Hvězdy opět vynesly to nejlepší, co módní návrháři vytvořili. Byly k vidění hluboké výstřihy, vysoké rozparky a glamour róby. Kdo je naší vítězkou? 64letá oscarová herečka Geena Davis, která se v roce 1991 proslavila filmem Thelma a Louise. A kdo ji zmínil ve své děkovné řeči? Brad Pitt, který se právě milostnou scénou s Thelmou proslavil.

Foto: Profimedia.cz

V šatech s kapsami a výstřihem do V značky Romona Keveža byla Geena Davis nádhernáFoto: Profimedia.cz

Zlatá malina za módu náleží...

Že byla zpěvačka Billie Eilish (18) tak trochu za strašidlo a herec a zpěvák Billy Porter (50) oblékl jako obvykle šaty a vysoké podpatky? To už je klasika. Objevily se i róby s flitry od hlavy k patě, s kapucí nebo volány, které přidávaly kila. Za nás se ve svém modelu bohužel netrefila herečka Saoirse Ronan (25), která byla nominována za hlavní roli v Malých ženách. Model Gucci je složený ze dvou neladících částí a herečka se v něm naprosto ztrácí. Velká škoda!

Foto: Profimedia.cz

Někdo ocenil u modelu kreativitu, někdo razí heslo, že méně je někdy více. My se přikláníme k druhé variantěFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám