Hlavní obsah

Konec českých kapel: Kdo další se kromě Mandrage rozpadl?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český showbyznys přišel nedávno o oblíbenou kapelu Mandrage, které se postavily do cesty drogy. Ty však nejsou jedinou překážkou v hudebním světě. Které další mužské kapely u nás zarmoutily fanoušky rozpadem?

Článek

Říká se, že kapela je jako rodina. Prožíváš s ní vše v dobrém i ve zlém, řešíš vše od plínek až po dospělost, probíráš s ní veškeré svoje vztahy. Bohužel – jak už to tak někdy bývá – osud velkých kapel, přestože mají dobře našlápnuto, zasáhne občas nečekaná překážka a společná cesta se přeruší nebo i skončí. Nejčastěji za to mohou neshody, rodinné rozbroje, touha po něčem novém a také neřest v podobě drog a alkoholu. Která z těchto českých pánských kapel vám v původním složení nejvíc chybí?

Mandrage

Kapelou, která odešla z české hudební scény teprve před měsícem, je Mandrage. Plzeňská poprocková formace se proslavila šlágry jako Šrouby a matice, Hledá se žena, Motýli či Františkovy Lázně. Svůj konec oznámila kvůli zdravotním a osobním problémům frontmana Víta Starého (31). Ten nedorazil ani na poslední únorový koncert ve Foru Karlín, který se uskutečnil jako jediný z plánované tour Dlouhej únor. Za vším jsou bohužel drogy.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Mandrage působila na české scéně od roku 2001Foto: Profimedia.cz

Nightwork 

Podobný odchod ze scény zaznamenala česká zábavná kapela Nightwork – i když důvody byly naštěstí zcela odlišné. Tvořili ji mladí herci a hudebníci v čele s Vojtěchem Dykem (34) a Jakubem Prachařem (36) a při jejich koncertech bylo opravdu na co koukat. Na jaře 2013 kapela oficiálně ohlásila šňůru s názvem Čauki Mňauki Tour – měla začít na podzim, ale nakonec z ní zbyl jediný velkolepý koncert 25. listopadu ve vyprodané O2 areně. Po sedmi letech společné práce prý dozrál čas v nejlepším přestat. Pravda ale je, že další cesty některých členů ovlivnila rodina i vlastní plány. Vojta Dyk už měl v té době po svém boku Tatianu Vilhelmovou (41) a dodnes se spekuluje, zda nebyla částečně příčinou rozpadu kapely. Loni o Vánocích skupina udělala radost všem svým fanouškům: po sedmileté pauze vydala nový singl -90-. Ovšem bez Vojty Dyka.

Foto: Profimedia.cz

Konec kapely Nightwork oplakala nejedna fanynkaFoto: Profimedia.cz

Lunetic 

Srdeční záležitostí byla pro mnohé slečny na konci 90. let chlapecká kapela Lunetic (podle anglického slova lunatic, tedy blázen, šílenec). Vznikla v roce 1995 jako taneční diskotéková formace, ovšem pak začali kluci i zpívat. Z původní angličtiny přešli na české texty a proslavili se hitem Máma, který rychle obsadil přední příčky hitparád, a záhy získali i třetí místo v anketě Český slavík. V roce 2003 přišel konec. Mohly za to potíže s drogami, které měl Martin Kocián (43). Kluci však překvapili – v roce 2008 se v celé sestavě na čas vrátili, vydali album a DVD s největšími hity a uspořádali dokonce pár koncertů.

Foto: Profimedia.cz

Další pokus o návrat přišel v roce 2018, ale problémy s Martinem Kociánem (na fotce druhý zprava) bohužel přetrvaly a on z kapely opět odešelFoto: Profimedia.cz

Support Lesbiens

V 90. letech (přesně roku 1992) vznikla i další hudební skupina v čele se zpěvákem Kryštofem Michalem (46) – na rozdíl od Luneticů zůstala věrná anglickým textům. V roce 1996 se kapela rozpadla, ale jen na čtyři léta. Poté zaznamenala velké úspěchy: singl Bet my soul se stal v roce 2001 průlomovým hitem a o dvě léta později následovala ocenění Anděl za nejlepší album i kapelu roku 2002. Další zlomový bod přichází o deset let později, kdy odchází frontman Kryštof Michal s dalšími třemi členy a zakládají nové uskupení Portless. Důvodem pro rozpad byly hádky a neshody mezi hudebníky, které se vyhrotily kvůli vlastnictví značky Support Lesbiens. Michal obvinil kytaristu Hynka Tomana (47), že mu ukradl název skupiny – zažaloval ho a soud vyhrál. Přesto ovšem název Support Lesbiens zůstal nové Tomanově kapele a hraje pod ním dodnes. Víte, k jakému českému filmu složila kapela Support Lesbiens hudbu?

Foto: Profimedia.cz

Support Lesbiens dnes hrají ve zcela jiném složení. Většina původní kapely v čele s Kryštofem Michalem vystupuje pod názvem PortlessFoto: Profimedia.cz

Chinaski

Ani dlouholeté uskupení poprockové populární kapely Chinaski nevydrželo v původním složení. Kapela, která vznikla v roce 1987 a nahrávat začala o sedm let později, prošla rozpadem před třemi lety. „Revitalizaci kapely“ oznámili Michal Malátný (49) a František Táborský (45) 19. listopadu 2017. Tito dva členové v kapele zůstali, zato ostatní čtyři hudebníci skupinu opustili. Důvodem prý byly rozdílné názory na další chod formace – opouštějící muzikanti byli ovšem podle vlastních slov Malátným a Táborským „odejiti“. Od roku 2018 hraje skupina v novém složení.

Foto: Profimedia.cz

Kapela Chinaski se na českých hudebních pódiích pohybuje přes 30 letFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám