Hlavní obsah

Trápí vás akné, ekzém nebo celulitida? Zkuste bahno!

Foto: thinkstock

Bahno může léčit i pomáhá relaxovatFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne bahno, představíte si asi hnědou kašovitou hmotu nevábné vůně i vzhledu. Ale znáte bahno, které má relaxační i kosmetické účinky pro vaši pleť, obzvlášť teď v létě, kdy se odhalujete více než kdy jindy?

Článek

V létě není nic lepšího než koupání, opalování a zábava někde u bazénu v plavkách. Abyste si ale takový pobyt užily, musíte být spokojené se vzhledem a stavem své pokožky. Skvělým pomocníkem vám v tomto směru může být léčivé bahno, které umí s pletí skoro zázraky.

Bahenní zábaly, obklady, koupele

Bahenní zábaly a obklady oceníte, máte-li konkrétní problematické partie, na které chcete svou péči zacílit. Bahno umí lokálně intenzivně řešit celulitidu, lupénku či ekzém. Také tlumí bolest, pomáhá hojení ran i jizev a zmírňuje kloubní potíže.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ahava čisticí bahenní maska, 549 Kč, Batavan Celuline bahenní skořicový zábal s mořskou řasou, 899 Kč, Jericho čisticí bahenní maska, 230 KčFoto: archiv firem

Pokud naopak prahnete po celkové relaxaci, ponořte se do bahenní lázně. Ta působí příznivě na klouby, odstraňuje kožní problémy a bolesti svalů. Výhodou je, že do koupele se potopíte raz dva, a bahno obklopí celé vaše tělo, takže účinek je opravdu komplexní.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sea of Spa bahenní čisticí gel z Mrtvého moře, 289 Kč, Regenerující bahenní maska se skořicí Lisan, 189 Kč, Avon bahenní pleťová maska s výtažky z Mrtvého moře Planet Spa, 109 KčFoto: archiv firem

Bahenní masky pomůžou od akné

Masky jsou ideálním řešením mastné pleti i akné. Léčivé bahno překypuje minerály, které neutralizují kožní maz, a poradí si tak i s atopickým ekzémem či akné. Celkově pak bahno viditelně zlepšuje strukturu pleti. „Zábaly výrazně vypínají pleť a pomáhají od akné. Okamžitě, ale také dlouhodobě. Pleť je hned po aplikaci o několik let mladší, hladká, zbavená škodlivin,“ říká Petr Korytňák z masážního studia Relax na Přimdě.

Tip:Pro zvýšení efektu můžete masku kombinovat s dalšími procedurami. „Masku lze nanést po masáži lávovými kamínky, kdy je pleť odpočatá a má otevřené póry, což přispívá k lepším účinkům. Doba působení do zaschnutí je asi 20 minut, pak masku smyjte a na pleť ještě aplikujte revitalizační olej,“ radí Petr Korytňák.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Spa Magik bahenní mýdlo, 140 Kč, Ahava intenzivní bahenní krém, 475 KčFoto: archiv firem

Bahno si můžete dopřát i doma

Pokud nechcete do salonu, můžete si zábal či masku užít i doma. Budete si ale muset sehnat léčivé bahno, třeba Sirné minerální bahno (Rapan, 376 Kč), nebo bahno z Mrtvého moře (Avani, 250 Kč). Variantou je i léčivý jíl, například Žlutý kambrický jíl (Rapan, 276 Kč) nebo Modrý kambrický jíl (Rapan, 221 Kč). Pro přípravu pak budete potřebovat ještě plastovou nebo skleněnou nádobu, ohřívač, vodu, případně fólii a přikrývku.

Jak na to? Koupené bahno či jíl s troškou vody nahřejete v nádobě ve vodní lázni asi na 40 °C. Promíchejte, a můžete rovnou natírat ve vrstvě silné asi 0,5 centimetru.

Pokud zvolíte obličejovou masku, je potřeba nejprve pleť vyčistit. Při nanášení se pak vyhýbejte partii očí. U zábalů můžete nanášet rovnou, neomezeně. Pokud chcete efekt zesílit, překryjte bahno ještě fólií, zabalte přikrývkou, a v teple nechte 20–30 minut působit. Po proceduře vždy omyjte kůži čistou vodou.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Léčivé bahno z Mrtvého moře (Avani, 250 Kč), Léčivé bahno, například sirné minerální bahno ze Sibiře (Rapan, 276 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Modrý kambrický jíl (Rapan, 211 Kč), Žlutý kambrický jíl (Rapan, 276 Kč)Foto: archiv firem

Ať už si vyberete zábal, koupel nebo masku, unikátní složení léčivého bahna či jílu vám poskytne skutečnou regeneraci a relaxaci. Na rozdíl od „obyčejného“ bahna jsou totiž plné minerálů a solí, které vznikaly složitými procesy tisíce i miliony let například na ruské Sibiři nebo na dně Mrtvého moře.

Už jste někdy zkusily masku nebo koupel v bahně?

Reklama

Načítám