Hlavní obsah

Trápí vás lupy? Máme 3 rady, které pomohou

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Foto: Nina Buday, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé, ale nevzhledné. Bílé vločky padající z vlasů a povalující se po ramenou není zrovna estetické. Zejména když si vyrazíte v tmavém oblečení. Proč se lupy tvoří a jak se jich zbavit?

Článek

Když kožní buňky odumřou, pokožka se vysuší a tělo se jí zbaví. Na úrovni hlavy se těmto odlupkům říká „lupy“ a jejich výskyt je v přiměřeném množství přirozený. Problém nastává v případě, že jsou doprovázeny svěděním, zarudnutím a podrážděním pokožky hlavy a že se objevují ve zvýšeném množství a hyzdí oblečení.

Suché, nebo mastné?

Lupy mohou být dvojího typu. „Sklon k suchým lupům mají zejména lidé se suchou pokožkou, s ekzémy a lupenkou, při používání nevhodné vlasové kosmetiky, nebo její nadměrné aplikaci,“ rozvádí Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Sklon k mastným lupům zase podle ní mívají lidé s mastným typem pleti, což může podpořit i užívání některých léků na neurologické a duševní poruchy.

Příčin může být celá řada

Neestetické lupy ale mohou potkat prakticky kohokoliv. Podle docentky Moniky Arenbergerové z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK trpí nadměrnou lupovitostí až 50 procent populace. Příčiny jsou různé: suchá, nebo naopak mastná pokožka, hormonální změny, používání nevhodné vlasové kosmetiky, fénování horkým vzduchem a také přílišné, či nedostatečné mytí vlasů. Roli hraje oslabená imunita i stres.

„Lupy ale mohou být i výsledkem plísňové neboli kvasinkové infekce,“ upozorňuje docentka Arenbergerová. Ať tak či tak, existují přírodní cesty, které vás obou typů lupů mohou zbavit, ať už je způsobilo cokoliv. Víme o třech!

Foto: Doucefleur, Shutterstock.com

Pokud je lupů moc a navíc jsou spojeny se svěděním, měli byste situaci začít řešitFoto: Doucefleur, Shutterstock.com

1. Jablečný ocet

Pokud je důvodem vašich lupů kvasinková infekce, může s její likvidací pomoci obyčejný jablečný ocet: „Významné snížení pH kůže vlivem octa tlumí nadměrný růst kvasinek,“ vysvětluje docentka Arenbergerová. Zafunguje však i na jiné příčiny.

Jak na to? Nařeďte ocet s vodou ve poměru 1 : 1 a směs použijte jako běžný vlasový šampon. Tenhle sice nepění, ale měl by poskytnout okamžitou úlevu od svědění. A po několika aplikacích by vás toto ošetření mělo lupů zbavit nadobro. Vlasy si touto směsí umyjte obden či ob dva dny. Pro pocit dobře umytých vlasů použijte mezi procedurami i šampon, na který jste zvyklí, nebo zvolte nějaký přírodní nedráždivý. Jednou si tedy vlasy umyjte šamponem a jednou či dvakrát směsí jablečného octa a vody.

2. Kokosový olej

Prostředkem, který můžete pro zbavení lupů užívat i vnitřně, je kokosový olej. Ten je známý svými protiplísňovými účinky. Každý den snězte lžičku kokosového oleje (můžete třeba hned ráno), nebo ho použijte jako pomocníka přímo na vlasy (dodá jim pěkný lesk) a pokožku hlavy. Pozitivní efekt byste měli zaznamenat již po dvou aplikacích!

Jak na to? Tři až pět polévkových lžic kokosového oleje nechte rozpustit, vetřete do vlasů ke kořínkům a promasírujte. Nechte chvíli působit, a poté důkladně smyjte nedráždivým přírodním šamponem, nebo šamponem, jímž si vlasy myjete běžně. Kůru aplikujte dvakrát týdně.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Jedním z přírodních prostředků, který pomůže v boji s lupy, je kokosový olejFoto: New Africa, Shutterstock.com

3. Citrony

Citronová šťáva je bohatá na vitamin C, který chrání buňky před poškozením volnými radikály, posílí pokožku hlavy a eliminuje její olupování. (Kdy citrusy prospívají a kdy je lepší je vynechat?)

Jak na to? Dvě lžíce citronové šťávy vmasírujte do pokožky hlavy a opláchněte vodou. Poté ještě smíchejte lžičku šťávy z citronu s šálkem vody a opláchněte směsí vlasy. Opakujte denně, dokud lupy nezmizí. Pokud si mezitím vlasy umyjete šamponem, aplikujte citronovou kůru až na závěr. Neoplachujte.

Kdy zajít za dermatologem

„Ve stravě je vhodné doplnit i dostatek zinku, kyseliny pantotenové, selenu a nenasycených mastných kyselin,“ dodává doktorka Finsterlová. Pokud uvedené postupy a úprava vlasové kosmetiky výskyt lupů nezlepšují, měli byste své potíže konzultovat s dermatologem.

Reklama

Načítám