Hlavní obsah

Lupénka: Způsobuje deprese a opravdu není nakažlivá

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

S diagnózou lupenka si většina lidí spojuje onemocnění kůže. Je to ale mnohem složitější, jde o nemoc, která ničí celé tělo. Nejčastěji je to kůže, nehty a vlasy, poměrně často se může projevovat také záněty kloubů a šlach. A zvyšuje riziko cukrovky, deprese a mrtvice nebo infarktu.

Článek

V Česku trápí lupenka neboli psoriáza zhruba 200 až 300 tisíc lidí. Zjednodušeně řečeno se jedná o zánětlivé onemocnění celého těla – imunitní systém je přehnaně aktivní a tím poškozuje kůži. Kožní buňky se na některých místech obměňují až sedmkrát rychleji, čímž dochází k nadměrnému šupinatění kůže.

Příznaky lupenky

Většina nemocných, asi 80 procent, trpí formou ložiskové lupenky, která způsobuje červené skvrny často pokryté vrstvou bílých šupin. Doprovází ji bolest, svědění a tuhnutí kůže. Ložiska jsou obvykle na kolenou, loktech, na hlavě a trupu.

Další častou formu psoriázy je akutně exantematická forma, která se vyskytuje hlavně u dětí a mladých jedinců. Vytváří drobné červené flíčky na celém těle a je nejčastěji vyprovokovaná akutní bakteriální infekcí. Nemoc napadá i nehty.

K poškození kůže se může v obou případech přidat také zánět kloubů: psoriatická artritida. Postihuje až 40 procent pacientů, někdy se projeví i bez výrazných změn na kůži. Nejčastěji bývají oteklé a bolestivé klouby rukou a nohou, zasaženy však mohou být i lokty, kolena, Achillovy šlachy, páteř, úpony lokte, pánve a hrudníku. U psoriatické artritidy je typická klidová bolest, která dokáže pacienty vzbudit ze spaní. Víte, že lupenka může zkrátit život až o pět let?

Foto: Lipowski Milan, Shutterstock.com

Lupenka je velice nepříjemná, a navíc nevypadá hezky – i to nemocným způsobuje stres.Foto: Lipowski Milan, Shutterstock.com

Léčba lupenky

Kožní lékař lupenku obvykle pozná pouhým pohledem, případně může udělat histologické vyšetření z odebrané tkáně. Nemoc zcela vyléčit nelze, ale pomocí nových metod je možné příznaky dlouhodobě potlačit a významnou měrou snížit jejich závažnost.

Lokální léčba spočívá v aplikaci krémů a mastí přímo na postižená místa. Lékaři mají k dispozici jednak ty, co obsahují kortikosteroidy v kombinaci s deriváty vitaminu D, ale i ty na přírodní bázi. Využívá se i fototerapie (UVB záření).

Systémová léčba pak spočívá v podávání tablet, injekcí či infuzí, které působí v celém organismu.

Nejnovější je léčba biologická. Zásadní je nemoc podchytit včas, aby se zabránilo možným následkům včetně psoriatické artritidy.

Přidružené choroby

Chronický zánět v těle zvyšuje riziko metabolického syndromu, což je soubor rizikových faktorů vedoucích k rozvoji aterosklerózy neboli kornatění tepen, dále k cukrovce a následně srdečnímu infarktu či mozkové mrtvici. Psoriatici jsou také velmi ohroženi depresemi, které jim způsobují zejména problémy vyrovnat se s potížemi, jež jim závažná nemoc přináší.

Foto: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock.com

Při léčbě se užívají ultrafialové lampy třeba jen na ruce.Foto: Evgeniy Kalinovskiy, Shutterstock.com

Komplikace lupenky

V případě zhoršení může dojít k rozšíření projevů psoriázy na celý kožní povrch a mohou se k tomu přidat i systémové příznaky (psoriatická erytrodermie). Artritida velice poškozuje pohybový aparát a spolu s lupenkou se mohou objevit další autoimunitní nemoci, jako je Crohnova chorobaulcerózní kolitida.

Prevence

Ačkoliv roli hraje dědičnost, pravá příčina není známá, a proto se propuknutí nemoci nelze cíleně bránit. U náchylných lidí může lupenka vzplanout po prodělané infekci, velkou roli hraje i stres.

Lupénka

  • Jiný název - Psoriáza
  • Popis - Chronické autoimunitní onemocnění kůže, není nakažlivé!
  • Příznaky - Projevuje se různě, nejčastěji červenými skvrnami pokrytými bílými šupinami, napadá i nehty. Kůže velmi svědí a bolí. Způsobuje i velké bolesti pohybového aparátu (psoriatická artritida).
  • Léčba - Nelze vyléčit. Lokální léčba ložisek spočívá v aplikaci mastí a krémů, systémová léčba se podává ve formě tablet nebo injekcí či infuzí, fototerapie využívá UV záření. Možná je i biologická léčba.
  • Statistika - Udává se, že lupenkou trpí až 7 procent lidí.
  • Prevence - Nemoci nelze zcela předejít. Určitě je ale dobré vyvarovat se infekcím, obezitě, stresu a dodržovat zdravou životosprávu.

Odborná garance: MUDr. Anna Jiráková, Ph.D., Dermatologie profesorky Hercogové, Praha 8

Trápí vás kožní onemocnění a léčba nezabírá? Může za to psychika!

Reklama