Hlavní obsah

Opar a imunita: Jak spolu souvisejí?

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Foto: Image Point Fr, Shutterstock.com

Štípe, bolí, rychle se šíří a na kráse rozhodně nepřidá. Věděli jste, že nepříjemný opar je vlastně virové onemocnění, jemuž se nejlépe ubráníte posilováním imunity?

Článek

Už zase? U rtu cítíte podezřelé a dobře známé pnutí. Drobné bolavé puchýřky v okolí rtů má na svědomí většinou virus herpes simplex 1. Říká se jim opary neboli jednoduše herpes. Mohou se objevit prakticky kdekoliv – dokonce i na jazyku nebo na genitáliích, zde je nejčastějším původcem vir herpes simplex 2. 

Když se jednou nakazíte, virus oparu už v těle navždy zůstane jako „spící“ a občas vzplane. Jak zajistit, aby to bylo co nejméně často? Roli hraje vaše imunita.

Jak dlouho je opar infekční

Opar je způsobován virem, na který neexistuje lék. Léčba a hojení trvají přibližně 10 dní, přičemž infekční je opar po celou dobu a nejvíce před vznikem strupu. „Ulevit a zkrátit hojení dokážou antivirotické krémy tlumící množení viru nebo přírodní propolis,“ radí docentka Monika Arenbergerová z Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK.

Léčba oparu

„Lokálně můžete aplikovat gely či roztoky a náplasti. Mastičky nedoporučuji, protože podporují mokvání ložisek oparu a prodlužují tak hojení,“ rozvádí Marie Finšterlová, dermatoložka z Čáslavi. Při prvním výsevu nebo při dlouhých a úporných atakách může lékař předepsat i celková virostatika. To jsou léky, které podpoří imunitní reakci organismu a pomohou zastavit další množení viru. Zcela však příznaky dokáže potlačit jedině imunitní systém.

Foto: Domaskina, Shutterstock.com

Masti podporují mokvání a prodlužují hojení strupy. Lepší jsou gely nebo náplastiFoto: Domaskina, Shutterstock.com

Příznaky podobné chřipce

Schopnost těla vypořádat se s herpetickými viry a kontrolovat další výsevy pupínků přímo souvisí se stavem imunitního systému. „U náchylných osob se bolestivé recidivy mohou objevit až desetkrát do roka,“ upozorňuje Monika Arenbergerová. Jelikož se jedná o virus, může se objevení puchýřnatých ložisek zpočátku vyskytnout společně s dalšími příznaky typickými pro virová onemocnění, jako je horečka, bolesti hlavy, únava a zduření spádových uzlin.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Někomu se opar objeví jednou za život, jiné trápí pravidelně. Zásadní je, jak imunita zareaguje při prvním výsevuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zásadní je první výsev

Pro boj s virem je důležité, jak se imunitní systém s oparem vypořádá při prvním výsevu. Právě tehdy totiž organismus vyvíjí protilátky, které může následně využít k zamezení recidivy. Správně vytvořená imunitní paměť pak může pomoci rychleji potlačit infekci. Někomu se opar vytvoří jen jednou za život, protože se s ním organismus vypořádá již na počátku, jiný má klid celé měsíce nebo roky.

Proč se opar znovu objeví

Pokud opar opět vyraší, je to obvykle v době, kdy je imunita oslabená – vlivem stresu, jiné nemoci, očkování, změny léků, špatné stravy nebo i spálení kůže na sluníčku. Z toho jasně vyplývá, že čím je obranyschopnost silnější, tím menší mohou být obavy z oparu. Jak poznáte, že je váš imunitní systém oslabený?

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Před oparem ochrání jen silná imunita. Jezte hodně vitaminů, antioxidantů, přidejte hořčík, selen a zinekFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Komplikace viru herpes simplex

Ačkoliv se ve většině případů jedná o sice nepříjemný a chronický, ale v zásadě nijak závažný problém, může virus herpes simplex způsobit i velké potíže: záněty v oku, které mohou vést až k oslepnutí, a záněty mozku (herpetická encefalitida).

Prevence oparu: silná imunita

Imunitní systém je tou nejúčinnější zbraní, kterou tělo vyvinulo pro vlastní obranu. I když nemusí být schopen herpes odstranit zcela, může léčit a zvládat příznaky, potlačit jeho šíření a zamezit opakování. Jeho odolnost ovlivňuje řada faktorů, od genetiky přes životní styl a stravu až po psychohygienu.

Posílíte jej zařazením čerstvého ovoce a zeleniny, pravidelným pohybem minimálně čtyřikrát týdně, dostatečným spánkovým a pitným režimem. Vybírejte potraviny bohaté na antioxidanty, vsaďte na vitaminy C a E, betakaroten, hořčík, selen a zinek.

Opary na rtech a na nose

  • Popis - Infekce způsobená virem herpes simplex, obvykle typu 1. Virus zůstává v těle po celý život a čas od času se aktivuje, nejčastěji výsevem oparů.
  • Příznaky - Nepříjemné puchýřky zhusta v oblasti nosu a úst, ale v zásadě se mohou objevit kdekoliv na těle. Výsev může být doprovázen teplotou, bolestmi hlavy, únavou a zduřením blízkých uzlin.
  • Inkubační doba - Několik dní
  • Léčba - Neexistuje. V závažných případech se používají virostatika, jinak existují volně prodejné speciální gely a náplasti.
  • Prevence - Posilování imunity

A už jste si od oparu zkoušeli pomoct eukalyptovým olejem?

Reklama