Hlavní obsah

Trápí vás povislá kůže? Vypněte ji!

Foto: Mona Martinů

Kůže je elastická, jen jí musíme trochu pomociFoto: Mona Martinů

Reklama

Sláva, konečně se vám podařilo zhubnout! Ale ouvej! Krásný pocit z hubnutí je pryč, protože na břiše nebo jinde vám visí přebytečná kůže. Svému utrpení můžete dát jednoduše sbohem! Poradíme vám pět možností, díky nimž bude vaše pokožka zase pěkná, pevná a bez nehezkých faldů.

Článek

Než se vydáte na operaci, přemýšlejte! Operativní zákrok se zdá jako rychlé řešení, ale stojí to za tu jizvu, rizika a rekonvalescenci? Proč hned razantní řešení, když se nabízí i jiná? A když budete trpěliví, dáte kůži zase pěknou fazonu i bez narkózy a kudly. Co dělat?

1. Každodenní cílená masáž

Jedním z řešení je samotná péče o kůži. Zkuste speciální přípravky podporující pevnost pokožky (například zeštíhlující gel na bříško Enja od Dermacolu s kofeinem a speciálními polysacharidy, které stimulují štěpení tuků v pokožce a preventivně působí proti jejich ukládání, zeštíhlující krém Corectia, My Silhouette tělový gel krém od Nivea nebo konturovací pleťové mléko Dermatic Effects od značky Nu Skin). Jde ale hlavně o  postup, jakým je aplikujete na postiženou oblast. Nestačí jen krém dvakrát denně nanést. Aby byl nějaký výsledek, je třeba jej vmasírovat do pokožky pomocí speciálního kartáče. Masáž provádějte krouživým pohybem po dobu cca 2 až 3 minut. Tím se kůže prokrví, odstraní se staré zrohovatělé vrstvy, obnoví se lymfatický oběh a do kůže se vpraví látky, které podporují pružnost a elasticitu kůže.

Obdobný efekt má i každodenní masáž kartáčem s jemným přírodním vlasem bez krému. Kůže by ovšem nikdy neměla být suchá a popraskaná. Dostatečně ji promašťujte a snažte se zachovat její přirozené pH. Efekt nebývá okamžitě znatelný, ale už po dvou týdnech uvidíte, že kůže je vypnutější a hladší. Alespoň jednou týdně můžete vyzkoušet i horkou koupel s přidáním mořské soli.

2. Obnova lymfatického systému

Obnovit elasticitu kůže lze i klasickou lymfatickou masáží prováděnou ručně. S úspěchem léčí i projevy celulitidy. Stále oblíbenější je i lymfatická masáž přístrojová, ale nutno podotknout, že manuální je účinnější, protože citu lidské ruky se nevyrovná žádný přístroj. Terapeut zachytí na těle pacienta i ty nejdrobnější asymetrie, a tam, kde je to nutné, může hmaty zopakovat.

Rozhodnete-li se pro přístroj, zkuste například Vacupress. Pracuje na principu nastavitelného podtlaku (vakua). Baňky nasávají pokožku a pod tlakem ji masírují. Metoda se používá právě pro zpevnění, pročištění a prokrvení kůže. Silné prokrvení aktivuje pokožku a zlepšuje její zásobení výživou a kyslíkem. Díky tomu se pokožce navrací elasticita a zpevňuje ochablé podkožní vazivo. Jedna aplikace trvá asi 60–90 minut. Pro patrný efekt je dobré absolvovat 10 aplikací, vždy 2–3 během jednoho týdne.

Další z účinných metod pro vypnutí kůže je ošetření radiofrekvenčním přístrojem například Accent. Doporučuje se 3 až 6 návštěv v intervalu 2 týdny od sebe. Lékař vždy sestaví individuální plán.

3. Budování svalstva

Lepší, než řešit povislou kůži až po zhubnutí, je myslet na všechno předem a už při prvním shazování přebytečných kil si začít budovat svalovou hmotu. Lze to ovšem i tehdy, když už je pozdě. Kůže je tvárná a svalů se rozhodně bát nemusíte. I když na nich budete pracovat, můžete zároveň i nadále hubnout. Ideální je k tomu posilovací cvičení nebo trénink pod dozorem zkušeného trenéra, který dokáže zaměřit cvičení na tónování a rýsování. Pokud nevíte, jak začít, zkuste to s naším Hubnoucím komandem. Jeho členové jsou profesionální instruktoři a naučí vás správně cvičit i v pohodlí domova. Více o projektu a cvičení najdete zde.

Mezi druhy cvičení, která pomáhají odstranit ochablou kůži, patří vzpírání, dřepy, břišní tance, pilates nebo třeba aerobic. Dopřejte si takový pohyb alespoň jednou týdně.

Foto: Thinkstock

Ženy často trápí ochablá kůže na pažíchFoto: Thinkstock

4. Stahovací prádlo a ponožky

Je to osvědčená pomůcka i po plastické operaci. Dnes už ovšem neslouží jen ke tvarování postavy pod oblečení. Existují speciální kousky, které mají také efekt prokrvení pokožky a jsou účinnou zbraní v boji proti celulitidě. Zkuste značky Scala nebo Sveltesse. Při dlouhodobém nošení vám pomůže vaše křivky zformovat i vyhladit. V nabídce najdete jak stahovací kalhotky, body, boxerky, bermudy i dlouhé legíny, ale i speciální ponožky a podkolenky.

5. Abdominoplastika, když už není zbytí...

Když už jste vyzkoušeli všechny metody a kůže si nedá říct, pak teprve může přijít na řadu plastická operace. Nejčastěji je kůže povislá v oblasti břicha. Tento fakt doprovází také rozestoupení břišních svalů. Operace spočívá ve zpevnění těchto svalů jejich sešitím a v odstranění přebytku kůže a podkoží z oblastí břicha. Řez je veden nad ochlupením. Výsledná jizva by měla být skrytá pod spodním prádlem. Po dobu jednoho až dvou měsíců je nutné nosit stahovací prádlo. Dva měsíce také zapomeňte na sport. Efekt operace je dlouhodobý a nedojde-li k podstatným váhovým změnám, není třeba operaci opakovat. Cena se pohybuje mezi 25 000 a 35 000 korunami.

Zažeňte chmury a dejte se do práce! Ta námaha za krásnou kůži stojí, čas plavek se blíží...

Reklama

Související témata:

Načítám