Hlavní obsah

Trápí vás tvrdé paty? Existují triky, jak na ně vyzrát!

Foto: Thinkstock

Na boj proti tvrdým patám někdy jen škrabka nestačíFoto: Thinkstock

Reklama

Pečujete o své nohy pravidelně, ale efekt se ne a ne dostavit? Pokud zatím marně bojujete s tvrdými patami, mohlo by se vám hodit pár vyzkoušených metod.

Článek

Léto je obdobím, kdy jsou tvrdé paty v otevřených botách samozřejmě víc vidět. A je bohužel pravda, že se právě i kvůli otevřeným a vykrojenějším botám, které neposkytují noze takovou oporu, víc tvoří. Jde totiž o reakci nohy na tlak, který na ni při chůzi vyvíjíte. Takže pozor na žabky, balerínky a sandály.

Tvrdá kůže na patách je ale i projevem málo hydratované pokožky, může být důsledkem nedostatku zinku, železa a omega 3 mastných kyselin, ale také ukazatelem plísňového onemocnění, takže není od věci zajít na konzultaci ke kožnímu lékaři. Problémy mohou očekávat i diabetici, nemocní s lupénkou, ekzémem, lidé s nadváhou a ti, kteří celý den stojí na nohou.

Jak tvrdé paty ošetřovat?

Tomu, co na paty platí, jsme se věnovali v článku Jak vyzrát na ztvrdlé paty? Zkuste citron, tvaroh i škrabky!.

Rádi bychom vám nabídli 12 způsobů, které zabraly našim čtenářkám i nám v redakci. Jistě tedy stojí za to je vyzkoušet také.

1.Nechoďte bosky po umělých kobercích. Bez bot si dopřejte chůzi spíš po trávě, písku a přírodních materiálech.

2. Odmočte nohy v teplé vodě, aby kůže změkla, a pak do ní vetřete směs vazelíny a citronové šťávy. Nechejte působit, ideálně tak dlouho, až se vsákne. Přebytečnou mastnotu setřete.

Foto: Thinkstock

Přidejte do koupele nohou trochu citronové šťavy, kůže zvláční a změkneFoto: Thinkstock

3. Na tvrdé a popraskané paty zabírá zábal z dužiny banánu, kterou necháte působit nejméně deset minut a pak opláchnete.

4. V den, kdy budete nohy hodně zatěžovat, si dopřejte ranní lázeň ze směsi parafínu a hořčičného oleje, pak parafín „oloupejte" a otřete nohy do sucha. Olejový parafín koupíte například v e-shopech, cena za 500 g je kolem 100 Kč.

5. Na paty lze použít i klasický jelení lůj, kterým můžete paty natřít, nebo ho rozpustit ve vodní lázni, vzniklým olejíčkem nohy namazat a ideálně nechat přes noc působit, dokud se lůj nevsákne.

6. Lék na paty koupíte i u řezníka – za pár korun zde pořídíte kůži z bůčku, kterou lze přiložit jako zábal, překrýt igelitem a dát na noc do ponožky. Tato metoda je nebezpečná pro vegetariány, protože linoucí se vůně zcela jistě přivolá sny o vepřových hodech… Ráno promaštěné nohy omyjte vlažnou vodou a mýdlem a osušte.

7.S úspěchem lze použít pro zábal i obyčejné vepřové sádlo, které necháte vsáknout nejlépe přes noc. Zbylou mastnotu setřete například kuchyňskou utěrkou.

Foto: Thinkstock

Prevencí vzniku tvrdých pat je pravidelné promazáváníFoto: Thinkstock

8. Zabalte paty do tvarohu, překryjte igelitem a dejte do ponožek, nechejte působit ideálně přes noc, a pak nohy opláchněte vlažnou vodou s mýdlem.

9. Vhodné jsou změkčující masti s kyselinou salicylovou, která působí i proti případné plísni. Vetřete na postižená místa a nechejte působit. Mast se vsákne.

10. Účinkuje i lázeň v syrovátce, která vám ale nemusí vonět. Nebojte se ale, po lázni nepříjemnou vůni lze odstranit pouhým omytím mýdlem.

11.Osvědčený je i heřmánek ve formě koupele nohou.

12. Pokud sázíte na bylinky, pak můžete využít i měsíčkovou mast, kterou nohy natřete. Nechejte působit přes noc. Pak přebytečnou mastnotu otřete.

Jaký způsob boje proti tvrdým patám funguje vám? Napište nám do diskuse.

Reklama

Načítám