Hlavní obsah
3,3
(324)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Buchty, štrúdl a bábovka – tyhle tři moučníky si asi vybavíte nejčastěji, když se řekne „babiččino pečení“. My jsme se dnes pustili do přípravy pořádné poctivé bábovky. Zkuste to s námi a budete nadšeni.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 180 g másla
  • 320 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
  • 320 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Studená vejce nebo mléko by vám srazily máslo!

02.

Troubu zapněte na 160 °C.

03.

Máslo utřete s cukrem (dvě lžíce si odložte bokem) do hladké pěny. Roboty na to mají speciální nástavec – je vhodnější než šlehací metly. Ruční tření trvá asi 30 minut, robot to zvládne zhruba za deset. Krystalky cukru máslo provzdušní (proto je potřeba nezaměňovat za moučkový cukr) a nadlehčí. 

04.

Když je hmota opravdu lehká a nepatrně, nabude objemu a zbledne, zašlehejte jeden po druhém žloutky. Další přidávejte vždy až ve chvíli, když je předešlý úplně zašlehaný.

05.

Z bílků a zbylých dvou lžic cukru vyšlehejte tuhý sníh.

06.

Do máslové hmoty lžící opatrně vmíchejte po třetinách prosetou mouku vždy s třetinou mléka.

07.

Nakonec do hmoty opatrně vařečkou vmíchejte tuhý sníh. Míchejte ale opravdu opatrně, spíš pomalu „prohazujte“.

08.

Třetinu těsta odeberte a vmíchejte do ni přes sítko proseté kakao. Kdyby těsto příliš zhoustlo, přidejte i lžíci mléka.

09.

Formu na bábovku důkladně vymažte tukem a vysypte moukou.

10.

Na dno nalijte polovinu světlého těsta, pak po lžících rozdělte tmavé těsto a navrch dejte druhou polovinu světlého. Obrácenou stranou lžíce opatrně projeďte těsto kolem dokola formy. Obě hmoty se promísí a vznikne tak krásné mramorování. Pečte asi 45 minut dozlatova.

Máte rádi mramorovanou bábovku?

Související témata:

Načítám