Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Buchty, štrúdl a bábovka – tyhle tři moučníky si asi vybavíte nejčastěji, když se řekne „babiččino pečení“. My jsme se dnes pustili do přípravy pořádné poctivé bábovky. Zkuste to s námi a budete nadšeni.

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 180 g másla
    7
  • 320 g cukru krupice
  • 4 ks vejce
    3
  • 320 g polohrubé mouky
    1
  • 120 ml mléka
    7
  • 1 lžíce kakaa
Na formu
  • 1 lžíce tuku
  • 1 lžíce hrubé mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Studená vejce nebo mléko by vám srazily máslo!

02.

Troubu zapněte na 160 °C.

03.

Máslo utřete s cukrem (dvě lžíce si odložte bokem) do hladké pěny. Roboty na to mají speciální nástavec – je vhodnější než šlehací metly. Ruční tření trvá asi 30 minut, robot to zvládne zhruba za deset. Krystalky cukru máslo provzdušní (proto je potřeba nezaměňovat za moučkový cukr) a nadlehčí. 

04.

Když je hmota opravdu lehká a nepatrně, nabude objemu a zbledne, zašlehejte jeden po druhém žloutky. Další přidávejte vždy až ve chvíli, když je předešlý úplně zašlehaný.

05.

Z bílků a zbylých dvou lžic cukru vyšlehejte tuhý sníh.

06.

Do máslové hmoty lžící opatrně vmíchejte po třetinách prosetou mouku vždy s třetinou mléka.

07.

Nakonec do hmoty opatrně vařečkou vmíchejte tuhý sníh. Míchejte ale opravdu opatrně, spíš pomalu „prohazujte“.

08.

Třetinu těsta odeberte a vmíchejte do ni přes sítko proseté kakao. Kdyby těsto příliš zhoustlo, přidejte i lžíci mléka.

09.

Formu na bábovku důkladně vymažte tukem a vysypte moukou.

10.

Na dno nalijte polovinu světlého těsta, pak po lžících rozdělte tmavé těsto a navrch dejte druhou polovinu světlého. Obrácenou stranou lžíce opatrně projeďte těsto kolem dokola formy. Obě hmoty se promísí a vznikne tak krásné mramorování. Pečte asi 45 minut dozlatova.

Máte rádi mramorovanou bábovku?

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie17 469,37 kJ
Bílkoviny69,78 g
Tuky174,06 g
Sacharidy575,73 g
Sůl0,8 g
SAFA83,07 g
Vláknina12,58 g
Cukry329,65 g
Související témata:

Načítám