Hlavní obsah

Třená bábovka jako od babičky

Hodnocení:
(172)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Buchty, štrúdl a bábovka – tyhle tři moučníky si asi vybavíte nejčastěji, když se řekne „babiččino pečení“. My jsme se dnes pustili do přípravy pořádné poctivé bábovky. Zkuste to s námi a budete nadšeni.

Ingredience pro:
1 bábovku
  • 180 g měkkého másla
  • 320 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 320 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 lžíce kakaa
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Všechny suroviny nechte ohřát na pokojovou teplotu. Studená vejce nebo mléko by vám srazily máslo!

Krok 2: Troubu zapněte na 160 °C. Máslo utřete s cukrem (dvě lžíce si odložte bokem) do hladké pěny. Roboty na to mají speciální nástavec – je vhodnější než šlehací metly. Ruční tření trvá asi 30 minut, robot to zvládne zhruba za deset. Krystalky cukru máslo provzdušní (proto je potřeba nezaměňovat za moučkový cukr) a nadlehčí. Když je hmota opravdu lehká a nepatrně nabude objemu a zbledne, zašlehejte jeden po druhém žloutky. Další přidávejte vždy až ve chvíli, když je předešlý úplně zašlehaný.

Krok 3: Z bílků a zbylých dvou lžic cukru vyšlehejte tuhý sníh. Do máslové hmoty lžící opatrně vmíchejte po třetinách prosetou mouku vždy s třetinou mléka. Nakonec do hmoty opatrně vařečkou vmíchejte tuhý sníh. Míchejte ale opravdu opatrně, spíš pomalu „prohazujte“.

Krok 4: Třetinu těsta odeberte a vmíchejte do ni přes sítko proseté kakao. Kdyby těsto příliš zhoustlo, přidejte i lžíci mléka.

Krok 5: Formu na bábovku důkladně vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno nalijte polovinu světlého těsta, pak po lžících rozdělte tmavé těsto a navrch dejte druhou polovinu světlého. Obrácenou stranou lžíce opatrně projeďte těsto kolem dokola formy. Obě hmoty se promísí a vznikne tak krásné mramorování. Pečte asi 45 minut dozlatova.

Máte rádi mramorovanou bábovku?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama