Hlavní obsah
3,4
(8)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kdo by neznal ikonický americký koláč. Zkuste ho tentokrát s třešněmi!

25 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 180 g másla
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce hladké mouky
Na náplň
  • 4 hrnky třešní
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 7 lžic cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • 1/4 lžičky mandlové tresti
  • 1 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Mouku, sůl a máslo propracujte, přilijte vodu a rukama prohněťte na hladké těsto. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu v chladu odležet. Třešně vypeckujte a smíchejte se 6 lžícemi cukru, škrobem a mandlovou trestí nebo griotkou. Nechte 15 minut odležet.

02.

Polovinu těsta vyválejte na pomoučeném vále do kola o průměru asi 30 cm, přeneste do formy (nejlépe se pracuje s tou s odnímatelnými okraji), zvedněte okraje a překryjte plochu třešněmi. Zbylé těsto opět vyválejte a rádýlkem nebo nožem nakrájejte na proužky. Na třešních z nich pak vytvořte mřížku a okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbývající lžící cukru a mandlovými lupínky.

03.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 15 minut, poté teplotu snižte na 180 °C a ještě asi 30 až 40 minut dopékejte.

Tip: Jestli se vám nechce vyrábět mřížku, druhý plát jednoduše přiklopte na třešně vcelku a jen uprostřed vyřízněte ozdobné „průhledy“.

Pokud se vám nechce čekat, připravte si rychlý voňavý třešňový pohár.

Reklama

Související témata:

Načítám