Hlavní obsah
3,0
(126)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Trhané maso je prostě geniální – snadné na přípravu i suroviny, variabilní v použití a perfektně šťavnaté i z kuřecích prsíček! Vše si navíc můžete připravit předem a v den D už jen ohřát, takže se skvěle hodí i na večírky. Jak na tuhle dobrotu, vám ukážeme hezky krok za krokem!

15 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na maso
  • 1 kg kuřecích prsou
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 cibule
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce oregana
  • 3 stroužky česneku
  • chilli
  • 140 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce přírodního cukru
  • 1/2 limetky
Článek

Postup

01.

Trhané maso nejsnadněji připravíte z kuřecích prsou – stehna jsou sice šťavnatější, ale je pak více práce s jejich obíráním.

Foto: Jakub Jurdič

Koření i maso můžete obměňovat dle své chuti, hodí se i vepřová plec či krkovice, hovězí krk a plec nebo krůtí prsaFoto: Jakub Jurdič

02.

Maso z obou stran osolte a opepřete a ve velkém hrnci opečte na rozpáleném oleji dozlatova. Vyndejte stranou.

Foto: Jakub Jurdič

Maso nejprve dozlatova opečteFoto: Jakub Jurdič

03.

Ve výpeku nyní dozlatova opečte i nadrobno pokrájenou cibuli, během restování ji dost osolte. Přidejte nasekaný česnek, papriku, oregano a chilli podle chuti.

Foto: Jakub Jurdič

Poté ve výpeku orestujte cibuliFoto: Jakub Jurdič

04.

Vmíchejte protlak a nechte vteřinku rozvonět. Zasypejte cukrem, do hrnce vraťte maso, zalijte půl litrem vody nebo tak, aby bylo ponořené, a pod pokličkou ho asi hodinu duste úplně doměkka.

Foto: Jakub Jurdič

Spolu s protlakem a kořením vše poduste doměkkaFoto: Jakub Jurdič

05.

Kuře vyndejte na velký talíř a dvěma vidličkami nebo trhacími vidlicemi na maso (nejlevnější jsem našla v Hornbachu, ale seženete i v e-shopech Kulina nebo Kitchenette) ho natrhejte na vlákna.

Foto: Jakub Jurdič

Pokud trhané maso připravujete častěji, vyplatí se vám investovat do trhacích vidlic (moje stály kolem 250 Kč)Foto: Jakub Jurdič

06.

Maso vraťte do hrnce, prohřejte s omáčkou a vmíchejte limetovou šťávu. Podle chuti dosolte a můžete podávat!

Foto: Jakub Jurdič

Pak už maso jen vraťte k omáčce a dochuťte limetkovou šťávouFoto: Jakub Jurdič

07.

Já maso servírovala s černými burgerovými houskami, listem salátu, plátky rajčete a majonézou rozmixovanou s kouskem naložené červené řepy.

Foto: Jakub Jurdič

Kuřecí maso jsem servírovala s řepnou majonézou a zeleninou v černých burgerových houskáchFoto: Jakub Jurdič

Tip: Takto připravené maso je skvělé i k zamrazení – uvařte ho z větší dávky a vždy tak budete mít po ruce skvělý základ jídel.

Foto: Jakub Jurdič

Doma si připravíte burgery jako v žádné restauraci!Foto: Jakub Jurdič

Trhané maso je skvělé nejen v máslových houskách, ale i v tortille, rizotu, těstovinách  či sendvičích.

Reklama

Související témata: