Hlavní obsah

Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou

Hodnocení:
(115)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

A přitom taková blbost..., říkáte si, když si jdete potřetí přidat. Těstovinový salát je vděčný, když doma nemáte skoro nic, anebo naopak lednici plnou zdánlivě neupotřebitelných zbytků. Skvělý je s tuňákem, vajíčky a zeleninou, ale poradíme vám i spoustu dalších možností, z čeho ho připravit.

Ingredience pro:
4 porce
Na salát
  • 300 g celozrnných těstovin
  • 1 tuňák v plechovce
  • 1 hrst cherry rajčátek
  • 1/2 okurky
  • 1/2 červené cibule
  • 2 hrsti kukuřice
  • 2 vejce
  • 1 hrst černých oliv
  • 1 hrst sýru balkánského typu
Na dresink
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • šťáva z půlky citronu
  • sůl a pepř
Další možné obměny
  • avokádo
  • paprika
  • rukola
  • nahrubo nastrouhaná mrkev
  • kapary
  • strouhaný sýr
  • řapíkatý celer
  • sušená rajčata
  • šunka
Článek

Postup

Krok 1: Těstoviny (dala jsem celozrnná vřetena) uvařte dle návodu na obalu na skus, slijte a nechte vychladnout. Pokud se bojíte, že se slepí, vmíchejte trochu olivového oleje nebo nálevu z tuňáka.

Krok 2: Cherry rajčátka, okurku a červenou cibuli pokrájejte na velikost sousta. Vejce uvařte natvrdo a také nakrájejte. Kukuřici slijte nebo rozmrazte – podle toho, jakou používáte. Olivy rozpulte a sýr nadrobte.

Foto: Autorka

Část vajec nebo zeleniny můžete nechat na ozdobu a vydávat tak tohle jídlo za trochu vznešenější záležitost...

Krok 3: Na dresink smíchejte jogurt s majonézou a hořčicí. Podle chuti přidejte sůl, čerstvě mletý pepř a citronovou šťávu. Pokud používáte tuňáka v oleji (na dané množství těstovin dejte jednu velkou nebo dvě malé plechovky), majonézu s jogurtem klidně vynechte.

Foto: Autorka

Zeleninu, sýr i další pochutiny volte hlavně podle toho, co máte zrovna doma: těstovinový salát je skvělá příležitost ke spotřebování zbytků

Krok 4: Teď už jen vše smíchejte, dochuťte a můžete podávat! Salát je nicméně nejlepší, když se trochu rozleží.

Tip: Zeleninu a sýry obměňte dle toho, co máte zrovna doma. Místo tuňáka můžete dát zbytky různých uzenin, pečeného masa nebo třeba uzenou rybu, prostě téměř cokoli, co vás napadne. Salát je navíc skvělý i z rýže, jen pak vyměňte hořčici za sójovou omáčku.

Patří těstovinový salát k jídlům, která jste původně dělali jako jídlo ze zbytků, ale nakonec už je připravujete naprosto cíleně? Podobně jsou na tom bramborové placky se sýrem a krémová bramborová polévka ze zbylých brambor či kaše!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.