Hlavní obsah
3,7
(26)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jistě, nám věčně hladovým zní spojení „zbytky pečené husy“ jako naprostý oxymóron (nebo jste to snad někdy zažili?), ale jsou i tací, kteří se s touto „nepříjemností“ po svatém Martinovi potýkají. A pro ty máme báječné řešení v podobě burgerů a silného vývaru!

10 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Zbytky pečeného husího masa nebo
  • 200 g husího masa
  • 1/2 kolečka cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky kmínu
Nezbylo vám zelí? Připravte si
  • 1 ks cibule
  • 1/2 hlávky bílého zelí
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 80 ml červeného vína
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce octa 8%
Dále
  • 1/2 ks hlávkového salátu
  • 4 ks bulek
Článek

Postup je vám asi jasný: zbylé maso z pečené svatomartinské husy oberte, smíchejte s výpekem, prohřejte a spolu se zelím a lístky čerstvého salátu jím obložte hamburgerové housky. Pokud navíc zkusíte domácí máslové briošky, na knedlíky už si nejspíše nikdy nevzpomenete – alespoň my v redakci jsme se shodli, že burgery jsou vtipnou moderní alternativou klasické pečínky s knedlíky. Jestli si chcete připravit rovnou jenom trhané maso, postupujte dle receptu.

Rozhodně ale uvařte i vývar z obraných kostí – stačí přidat sůl, bobkový list, nové koření, pepř, cibuli a kořenovou zeleninu a nechat probublávat až tři hodiny. Poslouží jako předkrm nebo základ kaldounu.

Postup

01.

Husí (nebo klidně kachní) maso spočítejte dle počtu a apetitu strávníků. Nejlépe vyjde koupit drůbež celou, naporcovat, maso upéct a z kostí uvařit polévku podobně jako v článku 1 kuře = 3 jídla: Takhle ušetříte a využijete všechno.

02.

Do pekáčku dejte nahrubo pokrájenou cibuli (cca jednu na jednu porci), osolte, přidejte porce masa, do kterých jste vetřeli česnek, ze všech stran osolili a lehce posypali kmínem, podlijte trochou vody a přiklopené pečte doměkka. Nejlepší je péct na nižší teplotu kolem 150 °C, to ale trvá dost hodin. Při 180 až 200 °C vám bude stačit podstatně méně času. Menším kouskům stačí i jen dvě hodiny.

03.

Když je maso měkké, teplotu zvyšte na 180 °C a opečte dozlatova. Vše pak oberte a dvěma vidličkami natrhejte na vlákna. Smíchejte s cibulí a výpekem nebo jeho částí, je-li moc tučný. Ochutnejte a případně dosolte.

04.

Zelí připravte, jak jste zvyklí, nebo ho nakrouhejte, pořádně promačkejte s trochou soli a nechte 15 minut zkřehnout. Cibuli nechte zesklovatět na troše sádla z výpeku, přidejte zelí, zalijte vínem a nechte ho odpařit. Okmínujte, podlijte troškou vody a poduste doměkka. Podle chuti dolaďte cukrem a octem.

05.

Když máte vše připraveno, nezbývá než naplnit housky (a znovu se přimlouvám za domácí hamburgerové housky), podle chuti přidat salát či jako někteří fajnšmekři majonézu (no opravdu!) a pustit se do toho.

Reklama

Související témata:

Načítám