Hlavní obsah

Burger s trhaným husím masem

Hodnocení:
(13)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
5 minut
Náročnost
nízká

Jistě, nám věčně hladovým zní spojení „zbytky pečené husy“ jako naprostý oxymóron (nebo jste to snad někdy zažili?), ale jsou i tací, kteří se s touto „nepříjemností“ po svatém Martinovi potýkají. A pro ty máme báječné řešení v podobě burgerů a silného vývaru!

Ingredience pro:
4 porce
Zbytky pečeného husího masa nebo
  • husí maso
  • cibule
  • česnek
  • sůl
  • kmín
Nezbylo vám zelí? Připravte si
  • 1 cibule
  • 1/2 hlávky zelí
  • sůl
  • drcený kmín
  • 80 ml červeného vína
  • cukr
  • ocet 8%
Dále
  • salát
  • hamburgerová houska
Článek

Postup je vám asi jasný: zbylé maso z pečené svatomartinské husy oberte, smíchejte s výpekem, prohřejte a spolu se zelím a lístky čerstvého salátu jím obložte hamburgerové housky. Pokud navíc zkusíte domácí máslové briošky, na knedlíky už si nejspíše nikdy nevzpomenete – alespoň my v redakci jsme se shodli, že burgery jsou vtipnou moderní alternativou klasické pečínky s knedlíky. Jestli si chcete připravit rovnou jenom trhané maso, postupujte dle receptu.

Rozhodně ale uvařte i vývar z obraných kostí – stačí přidat sůl, bobkový list, nové koření, pepř, cibuli a kořenovou zeleninu a nechat probublávat až tři hodiny. Poslouží jako předkrm nebo základ kaldounu.

Postup

Krok 1: Husí (nebo klidně kachní) maso spočítejte dle počtu a apetitu strávníků. Nejlépe vyjde koupit drůbež celou, naporcovat, maso upéct a z kostí uvařit polévku podobně jako v článku 1 kuře = 3 jídla: Takhle ušetříte a využijete všechno.

Krok 2: Do pekáčku dejte nahrubo pokrájenou cibuli (cca jednu na jednu porci), osolte, přidejte porce masa, do kterých jste vetřeli česnek, ze všech stran osolili a lehce posypali kmínem, podlijte trochou vody a přiklopené pečte doměkka. Nejlepší je péct na nižší teplotu kolem 150 °C, to ale trvá dost hodin. Při 180 až 200 °C vám bude stačit podstatně méně času. Menším kouskům stačí i jen dvě hodiny.

Krok 3: Když je maso měkké, teplotu zvyšte na 180 °C a opečte dozlatova. Vše pak oberte a dvěma vidličkami natrhejte na vlákna. Smíchejte s cibulí a výpekem nebo jeho částí, je-li moc tučný. Ochutnejte a případně dosolte.

Krok 4: Zelí připravte, jak jste zvyklí, nebo ho nakrouhejte, pořádně promačkejte s trochou soli a nechte 15 minut zkřehnout. Cibuli nechte zesklovatět na troše sádla z výpeku, přidejte zelí, zalijte vínem a nechte ho odpařit. Okmínujte, podlijte troškou vody a poduste doměkka. Podle chuti dolaďte cukrem a octem.

Krok 5: Když máte vše připraveno, nezbývá než naplnit housky (a znovu se přimlouvám za domácí hamburgerové housky), podle chuti přidat salát či jako někteří fajnšmekři majonézu (no opravdu!) a pustit se do toho. A rozhodně nezapomeňte na sklenku svěžího svatomartinského vína!

Tip: Svatomartinská vína můžete tradičně ochutnávat od svatého Martina 11. listopadu v symbolických 11 hodin. A to nejen v tradičních vinařských vískách, ale i velkých městech. Kde například?

  • V Brně na náměstí Svobody v tu chvíli vypuká Svatomartinský košt, v rámci kterého bude k degustování sto vzorků z letošních 387 oficiálních svatomartinských vín.
  • V krásném prostředí trojské Botanické zahrady, kde na vinici sv. Kláry oslavíte první vína tradičním Svatomartinským přípitkem.
  • O mladá vína, dechovku a husí dobroty nepřijdete ani v Ostravě - taktéž v 11 hodin na Masarykově náměstí vypuknou Svatomartinské hody.

Hrozí u vás něco jako zbytky pečené husy? A chystáte se někam na svatého Martina?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama