Hlavní obsah

Nejlepší nakládaná červená řepa? Známe recept!

Foto: Mona Martinů

Mějte tuhle zdravou surovinu za pár korun kdykoli připravenou ke spotřebě!Foto: Mona Martinů

Reklama

Zapomeňte na teror ze školní jídelny a připravte si naloženou řepu tak, aby vám konečně chutnala! Kdykoli tak budete mít po ruce zdravý základ do salátů, rizot či pomazánek, který stojí jen pár korun.

Článek

V redakci jsem nechvalně proslulá svou snahou přesvědčit kolegy o tom, že červená řepa je nejen super zdravá a levná, ale při správné přípravě také dobrá. Tak už jsem ji i do těch největších odpůrců dostala v podobě růžových palačinek, zeleninového burgeru, sýrové pomazánky s křenem nebo třeba krémového rizota s červeným vínem.

Netvrdím, že vše přijali bez výhrad, ale pokud máte vy řepu alespoň trochu rádi, zkuste ji naložit do kořeněného láku, který se na hony vzdaluje tomu ze školní jídelny. Z naložené řepy si pak během chvilky připravíte salát (skvělá je v kombinaci s křenem či česnekem), pomazánku nebo třeba rizoto.

Naložená červená řepa

Potřebujete: červenou řepu (vybírejte spíše menší a podobně velké kousky), sůl. Na 1 l vody dejte:350 ml 8% octa, 60 g cukru krupice, 40 g soli, 4 kuličky nového koření, 20 kuliček pepře, 2 bobkové listy

Foto: Mona Martinů

Kromě pepře, bobkového listu a nového koření můžete řepu doplnit i kmínem, fenyklem nebo čerstvým křenemFoto: Mona Martinů

Postup: Neoloupané řepy uvařte v osolené vodě doměkka, podle jejich velikosti to bude trvat 40 až 60 minut. Dejte ale pozor, aby zelenina nebyla zbytečně převařená. Spařte studenou vodou, oloupejte, nakrájejte na plátky, kostičky (ty ale zavánějí onou jídelnou!) či hranolky a rozdělte do vyčištěných sklenic.

Foto: Mona Martinů

Já koření do nálevu rozdrtila, aby bylo výraznější. Nasládlá řepa ho totiž snese poměrně velké množstvíFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Mezitím, co se řepy vaří, si svařte nálevFoto: Mona Martinů

Vodu asi 5 minut povařte s octem, cukrem, solí a kořením (to buď rozbijte v hmoždíři, aby bylo výraznější, a lák poté slejte, nebo ho nechte v celku a přidejte pak do sklenic spolu s nálevem). Ještě horkým lákem řepu zalejte a sterilujte 20 minut při 85 °C.

To můžete udělat buď v troubě v hlubokém pekáči s vodou, nebo ponořené v hrnci na plotně. (Zkoušeli jste třeba zavařovat v mikrovlnné troubě?) Konzumovat ji můžete hned, ale ještě o něco lepší bude po pár dnech uležení.

Foto: Mona Martinů

Uvařené řepy ihned zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na plátky nebo jiné tvaryFoto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Ještě horkým lákem pak řepy vyskládané v láhvi zalejteFoto: Mona Martinů

Tip: Podle chuti řepu proložte čerstvým křenem nebo cibulí či okořeňte anýzem, fenyklem nebo kmínem.

Foto: Mona Martinů

Naše řepa v pikantním nálevu se nedá s tou ze školní jídelny vůbec srovnávat!Foto: Mona Martinů

Do jakého tábora se v případě řepy řadíte, k jejím zastáncům, nebo odpůrcům?

Reklama

Související témata:

Načítám