Hlavní obsah

Ty nejlepší burgerové housky. Zazáříte s nimi na každé grilovačce!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Nikdy byste hostům nenabídli polotovar, ale na domácí pečivo si zatím netroufáte? Vyzkoušejte se mnou ověřený recept na vláčné máslové bulky, které udělají z každého burgeru delikatesu!

Článek

Grilovací sezona je tu a s ní přichází i každoroční (i když nikým nepřiznaný) závod o to, kdo se na venkovní party blýskne jakou specialitou. Vezměte to letos pěkně od základů a ohromte všechny domácími máslovými bulkami, které vyzdvihnou vaše burgery do nadpozemských výšin! Briošky jsou krásně vláčné a nadýchané, a přitom se nemusíte bát, že by se vám nepovedly – když dodržíte postup, už nikdy se nebudete muset trápit suchými kupovanými houskami.

Burgerové housky

Na asi 10 housek potřebujete: balíček instantního droždí (7 g), 35 g cukru krupice, 120 ml vlažného mléka, 490 g hladké mouky, 3 vejce, 110 g másla, lžičku soli, 1 vejce na potření, mák nebo sezam na posypání

Foto: Eva Malúšová

Na nadýchané domácí houstičky nepotřebujete žádné speciální ingredienceFoto: Eva Malúšová

Postup: Droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a přilijte do mísy, kam jste si připravili mouku, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout, v polovině těsto rukama znovu propracujte.

Foto: Eva Malúšová

Droždí a cukr rozpusťte v teplém mléce a ve větší míse si smíchejte všechny zbylé ingredienceFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vše spojte v hladké nelepivé těsto, které nechte hodinu v teple vykynoutFoto: Eva Malúšová

Poté z těsta odkrajujte kousky o zhruba 90 g a na plech vyložený pečicím papírem z nich tvořte hladké kulaté bochánky bez viditelných spár. Nezapomeňte mezi houskami nechat dostatečnou vzdálenost, aby se po vykynutí neslepily! Plechy přikryjte utěrkou a nechte opět hodinu kynout.

Foto: Eva Malúšová

Z těsta tvořte kulaté bochánky, které nechte v dostatečné vzdálenosti opět hodinu pod utěrkou kynout. Před pečením pak potřete rozšlehaným vajíčkemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A posypejte sezamem nebo mákemFoto: Eva Malúšová

Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Tyhle vynikající burgery můžete mít i vy!Foto: Eva Malúšová

Bulkám dopřejte nejen kvalitní maso, ale nejlépe i domácí hořčici či kečup. Tipy na burgery a další grilované dobroty pak najdete v článcích Dokonalé menu na květen: Domácí burgery, kanapky i pikantní špízy a Grilovací sezona je tu! Tyhle dobroty jste ještě nejedli.

Souhlasíte, že nadýchaná houstička je pro dokonalý burger stejně důležitá jako kvalitní maso?

Reklama

Načítám