Hlavní obsah

Ty nejlepší burgerové housky. Zazáříte s nimi na každé grilovačce!

Foto: Eva Malúšová

Nikdy byste hostům nenabídli polotovar, ale na domácí pečivo si zatím netroufáte? Vyzkoušejte se mnou ověřený recept na vláčné máslové bulky, které udělají z každého burgeru delikatesu!

Článek

Grilovací sezona je tu a s ní přichází i každoroční (i když nikým nepřiznaný) závod o to, kdo se na venkovní party blýskne jakou specialitou. Vezměte to letos pěkně od základů a ohromte všechny domácími máslovými bulkami, které vyzdvihnou vaše burgery do nadpozemských výšin! Briošky jsou krásně vláčné a nadýchané, a přitom se nemusíte bát, že by se vám nepovedly – když dodržíte postup, už nikdy se nebudete muset trápit suchými kupovanými houskami.

Burgerové housky

Na asi 10 housek potřebujete: balíček instantního droždí (7 g), 35 g cukru krupice, 120 ml vlažného mléka, 490 g hladké mouky, 3 vejce, 110 g másla, lžičku soli, 1 vejce na potření, mák nebo sezam na posypání

Foto: Eva Malúšová

Na nadýchané domácí houstičky nepotřebujete žádné speciální ingredience

Postup: Droždí a cukr rozpusťte v ohřátém mléce a přilijte do mísy, kam jste si připravili mouku, vejce, rozpuštěné máslo a sůl. Rukama nebo pomocí robota s hnětacími háky pak hmotu asi 5 minut propracovávejte na hladké nelepivé těsto. Přikryjte ho utěrkou a nechte hodinu v teple kynout, v polovině těsto rukama znovu propracujte.

Foto: Eva Malúšová

Droždí a cukr rozpusťte v teplém mléce a ve větší míse si smíchejte všechny zbylé ingredience

Foto: Eva Malúšová

Vše spojte v hladké nelepivé těsto, které nechte hodinu v teple vykynout

Poté z těsta odkrajujte kousky o zhruba 90 g a na plech vyložený pečicím papírem z nich tvořte hladké kulaté bochánky bez viditelných spár. Nezapomeňte mezi houskami nechat dostatečnou vzdálenost, aby se po vykynutí neslepily! Plechy přikryjte utěrkou a nechte opět hodinu kynout.

Foto: Eva Malúšová

Z těsta tvořte kulaté bochánky, které nechte v dostatečné vzdálenosti opět hodinu pod utěrkou kynout. Před pečením pak potřete rozšlehaným vajíčkem

Foto: Eva Malúšová

A posypejte sezamem nebo mákem

Poté bulky potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sezamem nebo mákem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

Foto: Eva Malúšová

Tyhle vynikající burgery můžete mít i vy!

Bulkám dopřejte nejen kvalitní maso, ale nejlépe i domácí hořčici či kečup. Tipy na burgery a další grilované dobroty pak najdete v článcích Dokonalé menu na květen: Domácí burgery, kanapky i pikantní špízy a Grilovací sezona je tu! Tyhle dobroty jste ještě nejedli.

Souhlasíte, že nadýchaná houstička je pro dokonalý burger stejně důležitá jako kvalitní maso?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.