Hlavní obsah

Tři banánové dezerty: Hotové do 10 minut!

Foto: Petr Makovička

Dezerty z banánů jsou rychlé a překvapivě jednoduchéFoto: Petr Makovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banány patří celosvětově k jednomu z nejoblíbenějších druhů ovoce, a co víc: nebývají ani uprostřed zimy nějak extra drahé, takže jsou ideálním čerstvým ovocem na dezerty. Banány v čokoládě určitě znáte, ale dnes tu pro vás máme další tři labužnické kousky, které vás uchvátí.

Článek

Jejich velké plus spočívá i v něčem jiném: příprava těchto dezertů vám ani u jednoho nezabere víc než 10 minut, což se rozhodně taky počítá!

Banana split do skleničky

Na 4 porce potřebujete: 2 banány, 8 kopečků banánové nebo vanilkové zmrzliny, 4 lžičky mandlových lupínků nebo strouhaných mandlí, 8 kostiček hořké čokolády, 1 kelímek (200 ml) pařížské šlehačky (recept na domácí najdete v tomto článku) a podle chuti čokoládový topink (koupíte jej v obchodě a doma se rozhodně neztratí) nebo pikao.

Foto: Petr Makovička

Banana split do skleničky je velmi elegantní styl dezertuFoto: Petr Makovička

Postup: Tenhle oblíbený zmrzlinový pohár musí milovat snad každý! Banány nakrájejte na kousky (podle tvaru skleničky kolečka nebo podlouhlé čtvrtky), vyšlehejte šlehačku, nakrájejte čokoládu na malé kousky a můžete začít vrstvit. Na dno přijde kopeček zmrzliny, pak kousky banánu, lžička mandlí a lžička čokolády, pak zase kopeček zmrzliny a vše dozdobte pařížskou šlehačkou a topinkem. Hotovo!

Banán pečený s medem a citronem od Marušky

Na 4 porce potřebujete: 4 banány, 4 lžíce medu a 2 lžíce citronové šťávy.

Foto: Petr Makovička

Tento dezert nejen exoticky vypadá, ale i chutnáFoto: Petr Makovička

Postup: I z minima ingrediencí jde vykouzlit divy! Pokud navíc doma máte banány, které už začínají tmavnout, a přijde vám škoda je vyhazovat, věřte, že na tenhle recept jsou stejně ideální jako ty úplně čerstvé. Plech vystelte pečicím papírem a banánovou slupku opatrně kousek seřízněte, abyste je mohli postavit jako lodičky. Na protější straně slupku nařízněte a prsty lehce rozevřete. Do vzniklé skuliny dejte podle chuti med a zakápněte citronovou šťávou. Plech pak vložte do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia a pečte, dokud slupka úplně nezhnědne – trvá to asi 5 minut.

Bleskový je také banán pečený v alobalu s čokoládou. Recept najdete v článku Sladké dobroty hotové za 30 minut.

Banán smažený v kokosovém těstíčku

Na 4 porce potřebujete: 2 banány, 2 vajíčka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 1 lžíci medu a olej na smažení. Podle chuti se k němu hodí zmrzlina, šlehačka nebo čerstvé ovoce, jako jsou jahody nebo maliny.

Foto: Petr Makovička

Kokos, banán, jahoda, dohromady skvělá kombinace!Foto: Petr Makovička

Postup: V misce rozšlehejte vajíčko s kokosem a trochou medu a na pánvi rozehřejte na mírném až středním plameni olej na smažení. Banán nakrájejte na zešikmená kolečka, ta obalte v kokosovém těstíčku a rovnou vkládejte do rozpáleného tuku a smažte z obou stran. Olej by neměl být příliš vřelý (ve fritéze postačí něco kolem 120 stupňů), smažení trvá opravdu jen zhruba minutu, takže buďte opatrní, ať banány nespálíte! Podávejte se šlehačkou nebo zmrzlinou, v létě ho skvěle doplňují jahody. Každému ale stačí jen pár kousků, je to hodně syté!

Jíte banány jen syrové, nebo je nějak dál upravujete? Podělte se o svoje tipy a nápady i s ostatnímu v diskusi!

Související témata:

Načítám