Hlavní obsah

Tři kroky, jak se otevřít nové lásce

Foto: Thinkstock

Máte strach otevřít se nové lásce? Zkuste s námi překonat zklamání z těch minulých...Foto: Thinkstock

Reklama

Láska je úžasná, ale mnozí se jí brání! Taky máte obavy z citů a intimity? Zklamal vás někdo tak, že nevěříte skoro ani sami sobě? Minulost se změnit nedá, ale budoucnost ano! Se skvělým receptem…

Článek

Svatý Valentýn se blíží. Pro jednoho je to čas něhy a pozornosti, pro druhého období zvýšeného stresu či bolestných vzpomínek na minulou lásku. Právě ta je mnohdy příčinou strachu z navázání nového vztahu.

Někdo vás zklamal? Cítíte se podvedeni? Přišli jste o sny a iluze? Pak není divu, že se bojíte lásky, potažmo dalšího potencionálního selhání! Existuje na tuhle bolístku nějaký lék? Ano, ale růžová tabletka a ani láhev vína to není… Bc. Jana Zittová, kouč a ženský terapeut z Pure Clinic Praha doporučuje něco účinnějšího!

1. Přestaňte se litovat

Co bylo, bylo… „Spojujete-li se s minulostí, hromadíte ji v sobě jako odpad. Tvoříte si pomocí vašich minulých partnerství odstup a strach znovu se otevřít. Stále srovnáváte a myslíte si, že už to nikdy nebude tak hluboké, vtipné, vzrušivé nebo romantické, a že už se nikdy tak nezamilujete,“ popisuje Jana Zittová klasický průběh „porozchodové deprese“ s tím, že pokud stále takto lpíte na minulém zklamání a neuzavřeli jste bývalé vztahy, nejste volní pro vztah nový. Nechte minulost minulostí. Že to nedokážete? Omyl!

„Osvobodit se může úplně každý, akorát někomu to může trvat delší dobu. Vše je jen o vašem rozhodnutí a odvaze zase znovu riskovat a otevřít se,“ upozorňuje odbornice, podle které je nejlepší prvotně pojmenovat vlastní strachy. Takhle…

Foto: Thinkstock

Nejdříve je důležité oprostit se od vzpomínek. Takže například přestaňte vysedávat ve stejných podnicích, kam jste s expartnerem chodili...Foto: Thinkstock

2. Osvoboďte se od expartnerů

„Poděkujte za vše, čemu jste se díky bývalému partnerství naučili, a přestaňte se se svými bývalými partnery stýkat. Nejlepší je, když ani nevíte, co dělají a jak se jim daří. Nemyslete ani na úžasné zvyklosti, intimnosti a už vůbec ne na zranění, která dosud nebyla vyléčena,“ popisuje kouč s tím, že fotky a dopisy vezměte a spalte je třeba v krbu. Už nemají žádnou hodnotu a neodpovídají pravdě! Je to dávno uplynulá emoce!

Ptáte se, kdy tento radikální krok uskutečnit? Teď hned! A klidně u toho plačte! Vždyť cesta za svobodou jde často právě přes ty slzy…

3. Vytvořte prostor pro nový vztah

Jakmile jsou jedny dveře zavřené, můžete se postavit před další. „Otevřete oči, třeba už kolem vás chodí nová partnerka či partner,“ říká Jana Zittová a doporučuje další malou osobní „revoluci“.

„Proveďte fyzické změny ve svém životě. Přeskládejte svůj byt, nebo jen nově vymalujte ložnici, kupte si svěží ložní prádlo, udělejte místo ve skříni pro potenciálního partnera. Pokud chcete, aby všechna ta místa byla nově obsazena, musíte je nejdříve vyčistit od starého,“ radí odbornice. A jak na to?

Foto: Thinkstock

Uvědomte si, že nejdříve za sebou musíte nechat to staré, aby se otevřel prostor pro něco nového!Foto: Thinkstock

Upřímně si se svým „možná novým partnerem“ promluvte o zraněních, která jste utrpěli – a způsobili i jiným – a která vás dodnes pronásledují. „A zaplňte prázdno novými zážitky a zkušenostmi,“ uzavírá Jana Zittová. Mohou být už jenom pozitivní? Zaručit to nelze, ale…

Možná prevence před zklamáním?

Lisa Firestone, kalifornská psycholožka a autorka řady knih o psychologické obraně, se v souvislosti s touto problematikou nechala na portále PsychAlive slyšet, že mnoho lidí žije ve strachu z vlastní zranitelnosti, a tak se řídí novodobými mýty.

„Současný svět varuje, že nikdy nemáte volat druhému dřív jak za tři dny, nikdy nemáte jako první říkat, že ho milujete, jak se cítíte… Hloupost! Určitá zranitelnost je známkou síly, ne slabosti! Proto vždy jednejte podle citu. Když to uděláte, zjistíte, že můžete přežít, a navíc: nic se nestane. Ba naopak. Budete mít možnost žít s větší upřímnosti a vědomím, že svět okolo vás není dokonalý,“ popisuje Lisa Firestone.

A jak to s láskou máte vy? Bojíte se otevřít svoje srdce?

Reklama

Načítám