Hlavní obsah

3 nejlepší koláče: Šťavnatý z jablek, hruškový s mascarpone a jeden bez lepku

Foto: noncha, Shutterstock.com

Foto: noncha, Shutterstock.com

Reklama

Především na podzim se doporučuje konzumovat hodně ovoce a zeleniny, aby mělo tělo dostatek vitaminů. A určitě se mnou budete souhlasit, že i jablka, hrušky a mrkve v koláčích se do této kategorie počítají.

Článek

V redakci máme velkou radost, že kromě přeložených kuchařek oblíbených zahraničních autorů u nás vychází i čím dál tím více knih českých kulinářů. Dnes si představíme hned tři z nich: Zdeňku Mazúrovou a její „Bezlepkové pečení pro každého“ (vyd. Esence), Martina Škodu s knihou „Škoda nevařit“ (vyd. Smart Press) a Lindu Müllerovou s vtipnou kuchařkou „A co teda jíš?“ (vyd. Došel karamel).

Původně dietní sestra Zdeňka začala péct bez lepku před deseti lety, kdy byla její dceři diagnostikována celiakie. S jejími lety prověřenými recepty a tipy si tak upečete bezlepkové sladkosti a pečivo k nerozeznání od toho běžného.

Martin vydal svoji první kuchařku v neuvěřitelných sedmnácti letech a dnes si můžete přečíst její druhé vydání. Podtitul zní „Kuchařka plná hudby“ – u každého originálního receptu vám Martin doporučí, co si k vaření poslechnout. V současnosti ho můžete vidět v TV pořadu „Hrdina kuchyně“.

Ani poslední z autorů, Linda, není profesionální kuchařkou, ale „jen“ totální nadšenkyní, v civilním povolání učitelkou – i to má možná za důsledek preciznost, s níž své recepty popisuje. Vtipný název „A co teda jíš?“ navazuje na stejnojmenný blog, který byl reakcí na věčné dotazy jejího okolí ohledně složení veganské stravy. Tato kuchařka je na ně jednoznačnou odpovědí.

Bezlepkový mrkvový dort

Potřebujete: 5 vajec, 200 g cukru krupice, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky čerstvě roztlučeného hřebíčku, 60 g bezlepkové samokypřicí mouky (např. Doves Farm, použít ale můžete i jinou mouku se špetkou jedlé sody), 250 g strouhaných vlašských ořechů, 200 g jemně strouhané mrkve, alkohol na pokapání (tuzemák, sherry nebo griotku)

Na dokončení: 120 g změklého másla, 250 g čerstvého sýra (Lučina, Philadelphia, Buko), 100 g cukru moučka, lžičku citronové šťávy, 80 g strouhaných vlašských ořechů na boky dortu, kakao na posypání, marcipán, několik nesolených pistácií

Foto: Bezlepkové pečení pro každého (Esence)

I bezlepkové pečení může chutnat (a vypadat) báječněFoto: Bezlepkové pečení pro každého (Esence)

Postup: Troubu předehřejte na 190 °C a dortovou formu vyložte pečicím papírem. Žloutky s cukrem ušlehejte elektrickým šlehačem do bílé pěny. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a spolu se všemi ostatními ingrediencemi opatrně vmíchejte ke žloutkům. Nalijte do formy a pečte 15 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte vychladnout a pokapejte oblíbeným alkoholem.

Změklé máslo, čerstvý sýr, cukr a trošku citronové šťávy vyšlehejte dohladka a krémem celý dort potřete. Boky obsypte strouhanými ořechy a povrch kakaem nebo strouhanou čokoládou. Z marcipánu vytvarujte mrkvičky a nať vytvořte z podélně rozkrojených pistácií.

Tip: Pro vláčnější dort korpus jednou prokrojte a promažte rybízovým džemem nebo sýrovým krémem (v tom případě ho ale připravte zhruba o polovinu více).

Hruškový koláč s mascarpone

Potřebujete: 155 g hladké mouky, 55 g krupicového cukru, kůru z 1 citronu, žloutek, 60 g másla (plus trochu navíc na vymazání formy), mořskou sůl, vodu (dle potřeby)

Na náplň: 220 g mascarpone, 55 g krupicového cukru, 1 vajíčko, 1/2 lžičky vanilkového extraktu nebo cukru, lžíci hladké mouky, 4 velké nebo 8 malých hrušek, šťávu z 1 citronu, 50 g vlašských ořechů, lžíci tekutého medu, mléko (dle potřeby)

Foto: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (Smart Press)

Křehký koláč s mascarpone je božský nejen s hruškami, ale i s jablky nebo broskvemiFoto: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby (Smart Press)

Postup: Mouku, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, malou špetku soli a máslo najemno rozmixujte. Pak přidejte žloutek, dvě až tři lžíce studené vody a těsto opět mixujte. Pokračujte, až se vám v misce vytvoří lepivější „hrudka“. Pak si poprašte velké prkénko moukou a těsto na něm hněťte, dokud se nezpevní a skoro nepřestane lepit (asi deset minut). Vložte ho do pytlíku a nechte asi třicet minut chladit. Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a nízkou formu na koláč vymažte máslem. Odpočinuté těsto rozválejte válečkem na moukou poprášené pracovní desce na asi půl centimetru vysoký plát. Těsto by mělo mít přibližně tvar podobný formě, do které ho budete vkládat. Pak ho do formy opatrně vložte a všude přimáčkněte tak, aby kopírovalo její tvar. Přečnívající okraje odřízněte. Formu s těstem vyložte pečicím papírem a vysypte na něj balíček čočky nebo fazolí. Nebojte se, luštěniny slouží jen k zatěžkání těsta po dobu pečení. Takto připravené těsto dejte na 15 minut do trouby. Poté teplotu snižte na 170 °C.

Mascarpone, cukr, vajíčko, vanilku a mouku vymíchejte do snadno roztíratelného krému (kdyby byl příliš hustý, můžete přidat trochu mléka). Pak ho rovnoměrně naneste na vychladlé předpečené těsto, přidejte oloupané přepůlené hrušky zbavené jádřinců a všech kazů. Celý koláč zasypejte rozdrcenými ořechy a zakápněte medem. Pečte asi 45 minut, nebo dokud nebude povrch dozlatova opečený.

Šťavnatý jablečný koláč

Na koláč o průměru 28 cm potřebujete: 2 hrnky hladké mouky, lžíci krupicového cukru, špetku soli, 1/3 hrnku vody, 1/2 hrnku rostlinného oleje (plus na formu)

Na náplň: 6 sladkých jablek, šťávu z 1/2 citronu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, lžičku mleté skořice

Navrch: lžíci moučkového cukru, 3 lžíce rostlinného mléka, plátky mandlí

Foto: A co teda jíš? (Došel karamel)

Pod křupavou krustičkou se ukrývá šťavnatá jablečná náplňFoto: A co teda jíš? (Došel karamel)

Postup: Mouku smíchejte se solí a cukrem a uprostřed směsi udělejte důlek. Do něj pak postupně přilévejte vodu a olej. Těsto nejprve zkroťte vařečkou a až potom ho přendejte na vál, kde ho zpracujte na hladkou a pružnou hmotu. Zabalte do potravinářské fólie a dopřejte mu půlhodinu v lednici. Jedno jablko nakrájejte na tenké plátky. Zbytek oloupejte, nastrouhejte nahrubo, pořádně vymačkejte a smíchejte s citronovou šťávou, oběma druhy cukru a skořicí. Dejte stranou.

Tři čtvrtiny těsta rozválejte na asi 3 mm silný plát a vyložte jím dno i boky vymazané koláčové formy (přebývající těsto na okrajích odřízněte a použijte na dokončení). Na dno vyskládejte plátky jablka, aby se korpus zbytečně nerozmočil. Navrch rozprostřete jablkovou směsku a překryjte zbylým těstem (odloženou čtvrtinou i s odkrojky). Jestli pospícháte, stačí ho nakrájet na tenké proužky a vytvořit obyčejnou mřížku anebo z něj můžete vytvořit třeba dlouhé copánky a koláč jimi dozdobit. Vršek koláče nakonec pomašlujte směsí rostlinného mléka a cukru, posypejte mandličkami a pečte asi 40 minut při 180 °C dozlatova. Upečený koláč nechte vychladnout na mřížce a nakonec pocukrujte moučkovým cukrem.

Tip: Podle Lindy si můžete uvařit i cizrnové kari s rýžovým pilafem nebo plněné knedlíčky dim sum. Obojí jsme ochutnali a bylo to božské!

Jaká je vaše nejoblíbenější forma ovoce a zeleniny? Hranolky s kečupem?

Reklama

Načítám