Hlavní obsah

Tři úžasné bezlepkové koláče s banány, citronem a mrkví

Foto: Jakub Jurdič

Díky ovoci a zelenině jsou bezlepkové koláče o poznání šťavnatější. A nezvyklé mouky jim zase propůjčí zajímavou chuťFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sladký život si zaslouží každý, a proto dnes pečeme hlavně pro ty, kdo mají alergii na lepek. Pšeničnou mouku nahradíme přirozeně bezlepkovou kokosovou, pohankovou nebo rýžovou, a jdeme na to!

Článek

Pro bezlepkové pečení jsou k dostání i různé směsi (mně se nejvíce osvědčila zlatá Jizerka, ale zkuste i Labetu, Finax nebo Marks and Spencer), kterými můžete pšeničnou mouku ve většině klasických receptů nahradit. Já ale raději zkoušela recepty dělané přímo „na míru“ jednodruhovým moukám: rýžovo-banánový chlebíček, pohankovo-mrkvový koláč a kokosovo-citronové řezy. Doporučuji vyzkoušet i těm, kteří intolerancí lepku netrpí!

Citronové řezy z kokosové mouky

Na formu 20 x 20 cm potřebujete: ½ hrnku rostlinného oleje, ½ hrnku cukru krupice, 4 vajíčka, ½ lžičky vanilkového extraktu, 1 chemicky neošetřený citron, ½ hrnku kokosové mouky, ½ lžičky jedlé sody, sůl

Foto: Jakub Jurdič

Tyhle citronovo-kokosové řezy jsou nadýchané a přitom vůbec ne suché, uvidíte!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Olej smíchejte s cukrem, jedním celým vajíčkem a třemi žloutky, vanilkou a šťávou a nastrouhanou kůrou z citronu. Přidejte mouku s jedlou sodou a špetkou soli a nakonec opatrně vmíchejte z bílků ušlehaný tuhý sníh. Rozetřete do silikonového pekáčku (nebo klasický vyložte pečicím papírem) a pečte při 180 stupních asi 20 minut, až povrch zezlátne.

Šťavnatý pohankovo-mrkvový koláč

Na formu o průměru 26 cm potřebujete:100 g másla, ½ hrnku hnědého cukru, 3 vejce, 150 g bílého jogurtu, ½ lžičky skořice, muškátový oříšek, čerstvý zázvor, 1 a ½ hrnku pohankové mouky, lžičku jedlé sody, sůl, 1 velkou mrkev, 1 jablko

Na krém: 100 g čerstvého sýra (Lučina, Buko, Fénix), 2 lžíce moučkového cukru

Foto: Jakub Jurdič

Štiplavý zázvor dodá koláči příjemný říz, mrkev a jablko zase šťavnatostFoto: Jakub Jurdič

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vajíčka, jogurt, ½ lžičky skořice a špetku muškátu (nebo perníkové koření), lžičku nastrouhaného zázvoru a spolu s moukou s jedlou sodou a špetkou soli vypracujte husté těsto. Na závěr vmíchejte nastrouhanou mrkev a jablko. Pečte ve formě vyložené pečicím papírem při 180 stupních asi 40 minut, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

Koláč můžete pomazat krémem ze sýru a cukru, nebo si ho připravte dvojnásobek a celý ho potřete – promazaný marmeládou tak může sloužit i jako jednoduchý dort. Můžete přidat i oblíbené oříšky a v rumu naložené rozinky, které koláči ještě přidají na šťavnatosti.

Banánový chlebíček z rýžové mouky

Na 1 velkou nebo 2 menší formy na chlebíček potřebujete: 125 g másla, ¾ hrnku cukru krupice, 4 vejce, 3 banány, 2 hrnky rýžové mouky, lžičku jedlé sody, sůl

Na polevu: 1 banán, lžičku citronové šťávy, lžíci cukru moučka

Foto: Jakub Jurdič

Když se koláč peče ve formě na chlebíček, tak už to vlastně není koláč a můžete si ho s čistým svědomím dát k snídani, co myslíte :-)?Foto: Jakub Jurdič

Postup: Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vajíčka (bezlepkové mouky jich potřebují pro zpevnění víc) a rozmixované banány a vmíchejte mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Pečte nejlépe v silikonové formě na chlebíček 60–80 minut, nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení téměř suchá.

Koláč můžete doplnit polevou z 1 rozmixovaného banánu, do kterého vmíchejte citronovou šťávu, aby nezhnědl, a moučkový cukr dle chuti.

Máte ve svém okolí někoho s celiakií, koho by dnešní dezerty potěšily?

Reklama

Načítám