Hlavní obsah

Vařte s mrkví! Je libo polévka, rizoto, nebo zdravé sušenky?

Foto: Greta Blumajerová

Mrkev zbožňujeme, protože je superzdravá a i na konci listopadu pořád čerstvá a za dobrou cenuFoto: Greta Blumajerová

Reklama

S přicházející zimou pomalu ubývá zeleniny, která je stále čerstvá, plná chuti a přitom dostupná. Takovým malým českým zázrakem je pak mrkev, která je i teď ve skvělé formě a chutná na slano i na sladko!

Článek

Když se řekne mrkev, leckomu se vybaví dušený postrach, který se v jídelnách servíroval s bramborem a tuhým hovězím, případně o nic vydařenější vtipy o králíčcích. Následující tři jídla vám však dokážou, že mrkev je nejen zdravá a finančně dostupná, ale i moc dobrá.

Ráno začněte snídaňovými sušenkami z vloček a celozrnné mouky (no řekněte, jaké dítě by k snídani nechtělo sušenky?), k obědu si dejte krémové mrkvové rizoto s hovězím a k večeři pikantní mrkvovou polévku. A kdo se bojí, že po takové náloži beta-karotenu celý zoranžoví, dá si jen jedno z jídel :-).

Ovesné mrkvové sušenky

Na 20 sušenek potřebujete:30 g másla nebo kokosového tuku, 60 g medu, 1 vejce, lžičku skořice, ¼ lžičky soli, 100 g ovesných vloček, 80 g celozrnné mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 malou mrkev (80 g)

Foto: Greta Blumajerová

Sušenky plné ovesných vloček a mrkve krásně voní po skořici a slazené jsou jenom medem. K snídani je doplňte bílým jogurtem nebo banánem, zmizí raz dva!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Vločky rozmixujte a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Rozehřáté máslo prošlehejte s medem, vajíčkem, skořicí a solí, poté vmíchejte vločky, mouku, kypřicí prášek a nastrouhanou mrkev a směs nechte 30 minut v chladu odstát – vločky pěkně nasají tekutinu a sušenky budou lépe držet. Poté z těsta vytvarujte asi 20 kuliček, které na pečicím papíře trochu zploštěte na sušenky (při pečení se ještě trochu roztečou). Pečte 20–30 minut při 160 stupních. Nechte vychladnout na plechu, a poté uchovávejte v uzavřené dóze, aby sušenky nenavlhly. Vydrží vám asi 2 týdny.

Tip: Do těsta přidejte i nasekané rozinky nebo sušené ovoce a nezapomeňte vyzkoušet ani další snídaňové sušenky – tentokrát banánové a jen ze dvou surovin! Nebo vyzkoušejte domácí máslové vánoční sušenky.

Mrkvové rizoto s hovězím

Na 4 porce potřebujete: 250 g zadního hovězího, 2 lžíce oleje, 1 cibuli, 6 velkých mrkví, 3 stroužky česneku, lžičku sušeného tymiánu, hrnek kulatozrnné rýže, 3 hrnky zeleninového nebo hovězího vývaru, lžíci másla, 40 g parmezánu, ½ citronu, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Elegantnější varianta hovězího s mrkví? Krémové rizoto!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Maso nakrájejte proti vláknům na kousky a nechte zatáhnout na rozpáleném oleji. Přihoďte najemno nakrájenou cibuli, a když změkne, i 4 mrkve nakrájené na kostičky. Vmíchejte nasekaný česnek, tymián a rýži a zalejte 2,5 hrnky vývaru. Povařte 15 až 20 minut do změknutí (v případě potřeby přilejte ještě vývar).

Mezitím si v jiném kastrůlku připravte pyré ze zbylých dvou mrkví: nasekejte je na čtvrtky a spolu se lžící másla, troškou vody a špetkou soli povařte do změknutí. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré a spolu s nastrouhaným sýrem vmíchejte do uvařeného rizota.

Dochuťte citronovou šťávou (pokud máte chemicky neošetřený citron, vmíchejte do rizota i ostrouhanou kůru, dodá mu perfektní vůni), solí a čerstvě mletým pepřem.

Mrkvová polévka se zázvorem

Na 4 porce potřebujete: 1 kg mrkve, 1 velkou cibuli, 2 lžíce oleje, 1 chilli papričku, kousek zázvoru, 1 l vody nebo zeleninového vývaru, 2 velké stroužky česneku, ½ citronu, sůl, pepř, 80 g žervé nebo krémového sýru

Foto: Greta Blumajerová

Zázvor a chilli vás spolu s vitaminy z mrkve pěkně nakopnou!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Ve velkém hrnci nechte na oleji změknout nadrobno pokrájenou cibuli, rozdrobenou papričku a nasekaný zázvor. Přidejte kolečka mrkve a ještě chvíli opékejte. Zalejte vodou (v tom případě mrkev osolte) nebo vývarem a povařte do změknutí. Na závěr do polévky prolisujte česnek a tyčovým mixérem ji rozmixujte. Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a citronovou šťávou. Podávejte se lžící žervé nebo ho zamíchejte přímo do polévky.

Tip: Polévku dochuťte kari kořením a k mrkvi přidejte i pokrájenou bramboru, která zajistí ještě krémovější konzistenci.

Jaká je vaše oblíbená úprava mrkve?

Reklama

Načítám