Hlavní obsah

Skvělý oběd i večeře: Podzimní koláč s nivou, ořechy a hruškami

 

Reklama

Přemýšlela jsem, jak do jednoho jídla dostat esenci hned několika chutí pozdního léta: sladké hrušky, vlašské ořechy, česnek, čerstvé bylinky a sýr s modrou plísní. Výsledkem je voňavý slaný koláč!

Článek

Upečte si dokonalou dobrotu k vínu – sýrový koláč s česnekem a tymiánem. Eleganci mu dodají čerstvé hrušky a vlašské ořechy (přiznám se, že na něj padly poslední zásoby z loňska, letos zatím jen netrpělivě obhlížím obsypaný ořešák, který ne a ne své plody pustit) a spolu se salátem vytvoří perfektní večeři nebo oběd.

Aby se vám lépe pracovalo, seznam surovin vám prozradím už teď: na těsto budete potřebovat 250 g hladké mouky, 125 g másla, sůl, vajíčko a 3 lžíce bílého vína nebo vody. Do náplně si pak připravte 250 g termizovaného sýra (Lučina, Matylda, Žervé), 250 g nivy, 1 vejce, hrst vlašských ořechů, 3 stroužky česneku, tymián, pepř a dvě až tři hrušky. Vše ostatní se dozvíte ve videu!

Tip: Pod sýrový základ přidejte kostičky slaniny nebo karamelizovanou cibuli jako v tomto květákovém koláči.

Na jaké sezonní suroviny se v září a říjnu těšíte nejvíc?

Reklama

Načítám