Hlavní obsah

Tři patra i kuchyň snů. Takhle si svůj dům zařídila 4členná rodina!

Foto: Archiv designérky, Robert Virt (16x)

Obývacímu pokoji dominuje sedačka (Decoland) složená z několika částí, které se dají různě kombinovat. Dubovou podlahu doplňuje kožený koberec ve středu místnostiFoto: Archiv designérky, Robert Virt (16x)

Reklama

Třípodlažní dům v Praze nabízí příjemné zázemí čtyřčlenné rodině i jejím častým návštěvám. Na jeho zařizování se kromě zkušené designérky podílely i děti.

Článek

Manželé se dvěma malými dětmi původně zvažovali stavbu nového domu, hlavními požadavky byla poloha v dosahu metra, vlastní zahrada a velikost minimálně 6 + kk.

Během hledání pozemku jim padl do oka již realizovaný třípodlažní dům, který vyhovoval jak svým umístěním, tak velikostí a dispozicí. Na doporučení se spojili s Michaelou Vykydalovou, která se postarala o zařízení interiéru.

Po zhruba půlroční spolupráci se stěhovali do prostorného a perfektně vybaveného domu s užitnou plochou přibližně tři sta metrů čtverečních.

„Interiér se měl nést v moderním stylu, majitelé si přáli, aby převládaly přírodní odstíny, a s ohledem na malé děti bylo důležité, aby povrchy byly snadno udržovatelné,“ říká k tomu Michaela Vykydalová. Tomuto požadavku vyhovují omyvatelné tapety v obývacím pokoji i ve vstupní chodbě, stejně jako laminátový jídelní stůl a židle z polykarbonátu.

Barvy podle dětských představ

Vzhledem k tomu, že nechtěli do dětských pokojů ani ložnice umisťovat šatní skříně, bylo ještě potřeba částečně upravit dispozice a k těmto místnostem přistavět samostatné šatny. Rodiče i jejich dvě děti mají svá království ve druhém patře, kde je rovněž pracovna a dvě koupelny, z čehož jedna je přímo u ložnice.

Foto: Archiv designérky

Na zařízení a volbě barevnosti dětských pokojů se podílely samy děti. Stěnu zdobí tapeta s něžným motivem lístků z kolekce Anoushka (Harlequin)Foto: Archiv designérky

„Děti jsou svými pokoji nadšené. Na jejich zařízení se samy aktivně podílely a vybíraly také barvy, takže jsou to vlastně jediné místnosti v domě, kde je barevnost výraznější,“ říká pán domu.

Foto: Archiv designérky

Ve druhém dětském pokoji převládá růžová barva, rohová okna u pracovního stolu zajišťují dostatečný přísun světla a koutek oživuje pruhovaná tapeta (Harlequin)Foto: Archiv designérky

Soukromí pro hosty

Ve třetím patře se nachází hostinský pokoj rozdělený na aktivní a odpočinkovou zónu s vlastní koupelnou. „Rodina často přijímá návštěvy a hodně času tu tráví prarodiče. Pokoj je proto navržen tak, aby zde časem mohl vzniknout i malý kuchyňský kout pro případ, že by se sem nastěhovali natrvalo,“ dodává designérka.

Foto: Archiv designérky

Hostinský pokoj ve třetím patře je skleněnou stěnou s posuvnými dveřmi rozdělen na klidovou a aktivní zónu. Stěnu zdobí fotografie kamenné zdi domu, kam rodina jezdí na dovolenouFoto: Archiv designérky

Ložnici od obývací části odděluje prosklená stěna s posuvnými dveřmi, která byla zhotovena na zakázku podle designérčina návrhu. Na skle je fotografie kamenného domu v zahraničí, kde majitelé rádi tráví dovolenou. Díky tomuto originálnímu kousku mají vzpomínky na hezké chvíle stále před sebou.

Foto: Archiv designérky

Ložnice rodičů se nese v přírodních tónech, dubovou podlahu zde pokryl celoplošně položený koberec (Jacaranda)Foto: Archiv designérky

Špičková kuchyňská výbava

V prvním patře je kromě vstupní místnosti, šatny, komory a koupelny také obývací pokoj s krbem a kuchyně. Právě v té tráví manželé nejvíce času – a není se čemu divit.

Vybavena je ve vysokém standardu a kromě klasické indukční varné desky popouštějí uzdu své kulinářské fantazii na teppanyaki a indukční pánvi wok. „Wok využíváme často k přípravě thajských jídel a teppanyaki na ryby nebo naše oblíbené palačinky. Zpočátku jsme se báli, že nám bude chybět mikrovlnná trouba, ale zjistili jsme, že ji vůbec nepotřebujeme,“ dodává majitel.

Foto: Archiv designérky

Kuchyně byla zhotovena na zakázku dle designérčina návrhu. Vaření si rodina velmi užívá, spotřebiče proto vybírala ve špičkové kvalitěFoto: Archiv designérky

Hra se světly a láska k designu

Menší oříšek představovalo osvětlení, s jehož původním návrhem nebyla designérka zcela ztotožněná. „Podle mého názoru nebylo dostatečně vyřešeno. V každé místnosti byl vyveden jeden centrální stropní kabel ve středu a jedno nástěnné světlo. Navrhovala jsem osvětlené sádrokartonové podhledy, ale nakonec z toho sešlo a intimní osvětlení se doplňovalo velmi těžko. Nakonec se příjemné atmosféry podařilo dosáhnout pomocí nástěnných a stojacích lamp,“ dodává k tomu.

Majitelé mají rádi český design a snaží se domácí firmy a designéry podporovat. To se zamlouvalo i Michaele Vykydalové, a společně se proto při výběru vybavení porozhlédli také v českých vodách. Dům zdobí třeba květináče, které navrhlo studio Boa Design, a odpočinek v pracovně nabízí pohovka a houpací křesílko od Heleny Dařbujánové.

Foto: Archiv designérky

Rodina stoluje u oválného laminátového stolu Glossy od Antonia Citteria (50 280 Kč, Kartell), židle jsou klasické DSR od Vitry (7207 Kč, Konsepti). Místnost oživují stojany na květiny Baobab od českého studia Boa Design (2500 Kč)Foto: Archiv designérky

Jak se vám zařízení líbí? Byli byste s ním vy spokojeni?

Reklama

Související témata:

Načítám