Hlavní obsah

Tři recepty s arašídy: Zkuste je v salátu, s těstovinami nebo v řezech

Foto: Greta Blumajerová

Zkusíte arašídy v těstovinách, pikantním salátu, nebo raději ve sladkých řezech?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Že znáte arašídy v kuchyni jen z české verze kung-pao? Vyzkoušejte tyto tři snadné recepty a uvidíte, že buráky skvěle ladí nejen k Asií inspirovaným pokrmům, ale i ke sladkému pečení.

Článek

Ačkoli jsou arašídy ve skutečnosti luštěniny, a ne ořechy, nic to nemění na tom, že jsou plné bílkovin a nenasycených tuků. Spolu s koriandrem a zázvorem výborně doplní exotický salát, v podobě arašídového másla jsou zase skvělé do omáček k masu a těstovinám. Náš tajný tip je pak kombinace buráků a čokolády, které prostě nemůžeme odolat.

Pikantní mrkvový salát

Na 4 porce potřebujete: 6 větších mrkví, 1 červenou cibuli, hrst pražených arašídů, hrst koriandru, 1 chilli papričku, 1 lžíci hnědého cukru, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce rybí omáčky nebo šťávu z půlky citronu, sůl

Foto: Greta Blumajerová

Chilli a zázvor dodají salátu na pikantnosti, koriandr ho zase osvěžíFoto: Greta Blumajerová

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo, arašídy nasekejte, cibuli nakrájejte na tenké proužky a vše smíchejte s koriandrem. Přidejte zálivkou připravenou z najemno nakrájené chilli papričky, cukru, oleje, špetky soli a citronu nebo rybí omáčky (na tu pozor, je hodně slaná a ne každému vyhovuje výrazné rybí aroma) a podávejte.

Těstoviny s arašídovou omáčkou a krůtím masem

Na 4 porce potřebujete: 350 g těstovin (linguine), 400 g krůtích prsou, 4 stroužky česneku, čerstvý zázvor, 3 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce řepkového oleje, 1 chilli papričku

Na omáčku: 120 g arašídového másla, 1 svazek jarní cibulky, 3 lžíce sójové omáčky, šťávu z půlky citronu, 4 lžíce horké vody

Foto: Greta Blumajerová

Místo hladkého arašídového másla zkuste do těstovin to s kousky buráků, krásně pak v jídle křupouFoto: Greta Blumajerová

Postup: Nejprve si připravte maso: krůtí prsa nakrájejte na kousky o velikosti sousta, přidejte k nim prolisovaný česnek, najemno nastrouhaný zázvor, nasekanou chilli papričku, olej a sójovou omáčku. Nechte marinovat alespoň 10 minut. Mezitím dejte podle návodu na obalu vařit těstoviny.

Na rozpálené pánvi opečte kousky krůty, přidejte nasekanou jarní cibulku a zalejte omáčkou připravenou z arašídového másla, sójové omáčky, citronové šťávy a horké vody. Vmíchejte scezené těstoviny a podávejte.

Řezy z arašídového másla

Na formu o hraně 20 cm potřebujete: 125 g másla, 150 g arašídového másla, 1 vanilkový cukr, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 150 g hladké mouky, kávovou lžičku jedlé sody, 200 g oblíbené čokolády (my dali hořkou), sůl

Foto: Greta Blumajerová

Záleží jen na vás, jakou použijete čokoládu: my jsme zvolili hořkou a řezy byly skvělé!Foto: Greta Blumajerová

Postup: Změklé máslo smíchejte s arašídovým máslem, oběma cukry a špetkou soli. Do směsi zašlehejte vajíčka a vmíchejte mouku s jedlou sodou. Čokoládu nasekejte nahrubo, hrst si nechte na ozdobu a zbytek vmíchejte do těsta. To rozetřete do vymazané a vysypané formy, posypte zbylou čokoládou a pečte při 180 stupních asi 25 minut. Pokud to vydržíte, nechte ještě alespoň půl hodiny chladnout ve formě – řezy zpevní a půjdou lépe vyklopit a rozkrájet na porce.

Foto: archiv firem

K lehce exotickým pokrmům se hodí doplňky ve stejně svěžím designuFoto: archiv firem

Také při vaření používáte arašídy? Podělte se o své nápady!

Reklama

Načítám