Hlavní obsah

Tři večeře z jednoho hrnce: Jehněčí pilaf, těstoviny i cuketové rizoto

Foto: Greta Blumajerová

Inspirujte se hned třemi nápady pro líné kuchaře. S květákem, cuketou i mrkví!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Je u vás mytí (nebo spíš nemytí) nádobí častým důvodem rozkolů? Ušetřete čas strávený v kuchyni a vařte v jednom hrnci! Zvládnete tak s minimální námahou dokonalé jídlo i s přílohou!

Článek

Mytí nádobí je už tradiční rozbuškou zbytečných rodinných hádek, a proto kromě myček nádobí fandíme i receptům z jednoho hrnce. Ty dnešní jsou navíc tak dobré, že se možná osoba na mytí nabídne i dobrovolně! Zkuste voňavý rýžový pilaf s jehněčím, krémové těstoviny s květákem, sýrem a slaninou nebo lehké cuketové rizoto s bílým vínem. Uděláte s nimi radost svým rukám i bříšku!

Jehněčí pilaf s mrkví

Na 4 velké porce potřebujete: 400 g jehněčího krku, pepř, olivový olej, 1 velkou cibuli, 2 velké mrkve, hrnek rýže basmati, lžíci octa, plechovku cizrny, ½ hrnku rozinek nebo sušených meruněk, sůl. Koření: ½ lžičky skořice, ½ lžičky kurkumy, ½ lžičky římského kmínu, ½ lžičky koriandru, ½ lžičky zázvoru, ½ lžičky sladké papriky, ¼ lžičky chilli. Na ozdobu: lžíci mandlových lupínků, lžíci sekané petržele

Foto: Greta Blumajerová

Voňavý rýžový pilaf doplňte mrkví, cizrnou a mandlemiFoto: Greta Blumajerová

Postup: Maso pokrájejte na malé kousky, opepřete a asi 8 minut zprudka restujte. Z prorostlého masa můžete vykrájet tuk, nechat ho pomalounku vyškvařit a maso opékat na něm – použijete tak míň oleje a pilaf bude o to aromatičtější. Když je maso ze všech stran opečené, vyndejte ho z pánve a na výpeku asi 3 minuty restujte najemno pokrájenou cibuli a špalíčky mrkve. Pořádně osolte, zasypejte kořením, přidejte rýži a maso a dobře promíchejte.

Zalejte octem a 2,5 hrnky vody a za občasného míchání vařte. Když je rýže téměř měkká, vmíchejte cizrnu a rozinky nebo pokrájené meruňky a dovařte do změknutí. Posypejte mandlemi a petrželí a podávejte.

Tip: Jehněčí maso sice není nejlevnější, ale do pilafu ho bohatě stačí malý kousek, který rodinný rozpočet čas od času určitě nezruinuje. Na svátečnější příležitost pak upečte šťavnatá kolínka s celerovým pyré.

Těstoviny s květákem a slaninou

Na 4 porce potřebujete: 120 g slaniny, lžíci másla, 1 chilli papričku, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hladké mouky, 4 hrnky mléka, 2 hrnky menších těstovin, 1 menší květák, sůl, pepř, hrnek strouhaného sýra (čedar, parmezán, gouda)

Foto: Greta Blumajerová

Květák, těstoviny i slanina se vaří společně, takže se krásně propojí chutěFoto: Greta Blumajerová

Postup: Slaninu nakrájejte na proužky a spolu s nasekanou papričkou a trochou másla (záleží na tučnosti slaniny) nechte pomalu vyškvařit. Přidejte pokrájený česnek, nechte chvilku rozvonět a zasypejte moukou. Pořádně promíchejte a zalejte mlékem. Dost osolte a opepřete, přidejte těstoviny a na malé růžičky rozebraný květák a za občasného míchání vařte do změknutí. Kdyby bylo v hrnci málo tekutiny, přilejte trochu vody. Když jsou těstoviny i květák měkké, vmíchejte strouhaný sýr a podávejte.

Cuketové rizoto

Na 4 porce potřebujete: 2 velké cukety, 1 velkou cibuli, 1 chilli papričku, 2 lžíce másla, 3 stroužky česneku, hrnek kulatozrnné rýže, 150 ml bílého vína, 2,5 hrnku kvalitního vývaru nebo vody, ½ lžičky tymiánu, bílý pepř, ½ hrnku strouhaného parmezánu (případně sýru Gran Moravia či Grana Padano), sůl

Foto: Greta Blumajerová

Inspirace na vaření s cuketou není nikdy dost. A krémové rizoto s vínem se určitě zařadí do vašeho letního repertoáruFoto: Greta Blumajerová

Postup: Najemno pokrájenou cibuli a chilli papričku zbavenou semínek nechte zesklovatět na rozehřátém másle, přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, po chvíli i nasekaný česnek a nakonec i rýži. Pořádně promíchejte, podlejte vínem a vývarem (pokud používáte vodu, tak i osolte) a za občasného míchání vařte bez pokličky do změknutí. Dochuťte tymiánem a čerstvě mletým bílým pepřem a vmíchejte sýr, rizoto tak bude mít pěkně krémovou konzistenci.

Tip: Když je rýže téměř měkká, přidejte do rizota krevety, nechte jen pár minut prohřát a podávejte s citronem.

Jak je to u vás se špinavým nádobím, bývá předmětem rodinných sporů?

Reklama

Načítám