Hlavní obsah

Trápí vás akné nebo pokašlávání? Mohou za tím stát i paraziti!

Foto: Profimedia

V lidském těle jsou různí paraziti, jedni jsou prospěšní, druzí škodí. Kdo „žije" s vámi?Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Parazity v sobě má každý, a je hloupost snažit se jich všech zbavit. Problém nastává až tehdy, když dojde k jejich přemnožení. Mohou stát za různými zdravotními neduhy. O těchto jste možná nevěděli...

Článek

Představa takového červa, nebo spíš červů, jak parazitují ve vašem těle, určitě není zrovna příjemná. Ovšem, ať se vám to líbí nebo ne, parazity v sobě zkrátka máte. Na druhé straně, nevnímejte je jako něco ryze špatného. V přiměřené míře vaše tělo parazity potřebuje.

„Člověk může onemocnět jak z přemnožení parazitů, tak i z jejich nedostatku. Opakovaně už bylo prokázáno, že pokud imunitní systém nemůže útočit na parazity a některé jeho složky se takzvaně nespotřebují, může pak reagovat na nesprávný podnět a působit alergie, astma, Crohnovu nemoc a podobně,“ uvádí doc. RNDr. Oleg Ditrich, CSc. z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice.

Není tedy důvod, a víceméně není ani možné, snažit se všechny parazity ze svého těla vymýtit. Každopádně jejich přemnožení v důsledku například špatné hygieny, konzumace syrového masa či neumyté zeleniny je určitě nežádoucí. Za čím mohou stát?

Kožní problémy včetně akné, růžovky, ale i svrabu

„Nejrozšířenější paraziti, kteří se vyskytují běžně v Evropě, jsou rodu demodex. Člověka s demodexem buď nepoznáte vůbec, avšak při masivnějším rozšíření bude mít na obličeji zrohovatělou kůži. Vypadá to hrozně a nelepší se to,“ uvádí Mgr. Jiří Stareček ze společnosti Wurm-Ex, který za problém považuje především to, že většina lidí toto onemocnění neléčí. Už jenom proto, že výskyt postižení se mění například dle ročního období, stravy a podobně.

Infekce demodexem ovšem může stát za dalšími kožními komplikacemi, u nichž byste nikdy neřekli, že jsou způsobeny parazity. Je to například akné, blefaritida – zánět okrajů víček – či růžovka, která se projevuje pupínky a začervenáním obličeje.

Foto: Profimedia

I za tvorbou akné mohou stát parazitiFoto: Profimedia

Dále se v současnosti, údajně především vlivem zvýšené migrace, začíná podstatně zvyšovat počet lidí postižených svrabem – kožní chorobou, kterou způsobuje takzvaná zákožka svrabová. „Zákožka provrtává chodbičky těsně pod první vrstvou kůže. To se projevuje zarudnutím a nezvladatelným svěděním,“ popisuje Jiří Stareček.

„Tyhle problémy jsou způsobeny vyloženě z nedostatečné hygieny,“ dodává. Rizikovými faktory jsou také pobyty v zařízeních s větším počtem lidí (například lůžková oddělení nemocnic) a samozřejmě nevědomý kontakt s nakaženou osobou.

Snížená imunita i nespecifické bolesti

Na vaši imunitu mají největší dopad u nás běžně se vyskytující škrkavky, a především jejich mikroskopické larvy. „Ty migrují celým tělem skrz všechny orgány a způsobují mikrotraumata. Pokud je jich hodně, napadený orgán nefunguje správně a může i bolet. Je oslaben a je náchylnější na viry či bakterie. V případě škrkavek na plicích se toto projevuje především pokašláváním a častým nachlazením,“ uvádí Jiří Stareček.

Zdravotních komplikací, které mohou paraziti způsobit, je samozřejmě mnohem více. Patří mezi ně zažívací problémy, nevolnosti, únava, točení hlavy, porucha vidění, arytmie, mohou také zhoršovat stav jater, zvyšovat cholesterol i ucpávat žlučovody.

U všeho ale platí víceméně stejná prevence. Dodržujte správné hygienické návyky, dejte si také pozor na kontakt s vašimi mazlíčky, důkladně umývejte zeleninu, kterou konzumujete, a pozor si také dávejte při jedení syrového masa, hlavně oblíbeného tataráku. Ten konzumujte například spolu s česnekem, který je u parazitů velmi neoblíbený, stejně jako například kurkuma, cibule nebo zázvor.

Bojíte se parazitů?

Související témata:

Načítám