Hlavní obsah

Všestranný tvaroh: Pomůže s hubnutím, krásnou pletí i jako lék!

Foto: Thinkstock

Tvaroh si můžete dopřát i jako lékFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvaroh je nejen skvělým dietním jídlem, ale pomůže i při léčení zánětů nebo bolestí kloubů, můžete ho použít i jako regenerační pleťovou masku. Co vše jste o tvarohu nevěděli?

Článek

Už je to pár tisíc let, co lidé poprvé ochutnali tvaroh a rozhodně se ho nechtějí vzdát ani do budoucna. Málokterá potravina je totiž tak univerzální a všestranně přínosná.

Tvaroh a zdraví

Z hlediska zdraví je skvělý v jakékoli podobě hlavně pro to, že obsahuje stoprocentně stravitelnou bílkovinu a spoustu vitaminů rozpustných v tucích – a navíc řádnou dávku vápníku, kterou umí právě z něj (stejně jako z ostatních kysaných mléčných výrobků) tělo vytěžit asi třikrát lépe než z ostatních potravin.

„Tvarohem okyselujete obsah střev, a tím ničíte hnilobné mikroby tvořící karcinogenní látky. Je také přínosný obsahem draslíku a hořčíku, ale také  vysokým obsahem B2-riboflavinu, který je v běžné stravě nedostatkovým vitaminem,“ uvádí Doc. Ing. Ladislav Forman, CSc., z VŠCHT Praha.

O přínosech tvarohu však někteří pochybují – takže si musíte vybrat, k jakému názoru se přikloníte. Za protistranu citujeme Jarku Kučmášovou, poradkyni zdravého životního stylu: „Když tvaroh, tak nikoli z kravského mléka. Krávy jsou všude na světě očkované a mají v sobě hodně chemie, která je pak i v mléce. Navíc mléčné výrobky překyselují organismus, když je jíte často. Takže když, tak občas."

Patříte k milovníkům tvarohu? Tohle jste o něm možná nevěděli.

Foto: Thinkstock

Tvaroh může mít různou konzistenci, která záleží na způsobu výroby i množství tukuFoto: Thinkstock

Tvaroh a dieta

Dietologové radí tvaroh zařadit i do jídelníčku hubnoucích – v odtučněné formě má kalorickou hodnotu jen kolem 290 kJ na 100 g. Tvaroh zasytí a déle nepocítíte hlad, což je dalším plusem při dietě.

Tvaroh a kosmetika

Tvaroh může být základem mnoha pleťových masek. Výhodou je nejen jeho hydratační a regenerační schopnost, ale i konzistence – dobře se s ním pracuje, hezky se roztírá. Velmi účinná je maska z tvarohu a medu, která pokožku i zklidní a vyživí.

Tvaroh v léčitelství

Přírodní léčitelství na tvaroh dost sází. Proti zánětu a angíně si můžete dát tvarohový obklad na krk, horečku sníží tvarohový zábal lýtek, který má i detoxikační účinek. Bolest kloubů sníží obklad z tvarohu, který zvládne i otoky. Zánět porazí směs lehce ohřátého tvarohu a jemně nakrájené cibule, kterou přiložíte zabalenou na postižené místo třeba v kapesníku nebo pleně.

Foto: Thinkstock

Tvaroh a med stačí, aby byla vaše pokožka jako nováFoto: Thinkstock

Tvaroh v kuchyni

To asi dobře víte, jak všestranný je. Lze z něj vyrobit pomazánku sladkou i slanou, náplň do koláčů, zmrzlinu. Měkký tvaroh těsto zvláční, tvrdý zas přidá těstu zajímavou konzistenci a chuť. Platí, že čím je vyšší procento tuku, tím je výraznější jeho chuť.

Tvrdý tvaroh můžete použít do zeleninových salátů místo masa, naložit do bylinek a oleje i obalit a osmahnout.

Jaký tvaroh nejčastěji kupujete a co z něj děláte? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám