Hlavní obsah

Tvarohové buchty s borůvkovým přelivem

Hodnocení:
(34)
Foto: Televize Seznam
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
nízká

Doma má sice profesionálního kuchaře, Eva Burešová, která je hvězdou seriálu Slunečná, se však nenechá zahanbit. Zkuste klasické buchty, trochu ozvláštněné, podle jejího receptu.

Ingredience pro:
4 porce
Buchty
  • 400 g hladké mouky
  • 13 g sušeného droždí
  • 80 g cukru krupice
  • 120 g másla
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 3 ks vejce
  • 1 ks citronu
  • 1 špetka muškátového květu
Tvarohová náplň
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 ks žloutků
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
Borůvkový přeliv
  • 250 g borůvek
  • 50 g cukru krupice
  • 50 ml rumu
Článek

Buchty

Krok 1: Mléko ohřejte na přibližně 50°C, přidejte do něj droždí, jednu lžíci cukru, pořádně promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Obyčejně to trvá kolem 5 minut. Znáte všechny fígle, díky kterým připravíte dokonalé kynuté těsto? 

Krok 2: Pokud máte kuchyňský robot, těsto připravujte v něm. Pokud ne, musíte na to ručně. Smíchejte mouku se zbylým cukrem, přidejte rozšlehaná vejce, kůru z jednoho citronu a špetku muškátového květu.

Krok 3: V rendlíku rozpusťte máslo a také jej přidejte do mísy. Následně přidejte vzešlý kvásek.

Krok 4: Robot zapněte na střední stupeň a nechte hníst těsto minimálně 8 minut. Nebojte se, když bude konzistence těsta příliš lepivá, právě to vám zaručí, že budou buchty vláčné a nadýchané. Poté těsto přendejte do větší moukou lehce vysypané mísy, zakryjte potravinovou fólií a nechte kynout jednu hodinu. Mezitím si můžete připravit náplně, recept na ně najdete níže.

Krok 5: Troubu si předehřejte na 180°C. 

Krok 6: Po vykynutí těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Z těsta odkrajujte malé kousky. Z každého kousku vytvarujte kuličku, z té placku a tu naplňte tvarohovou náplní. Z naplněné buchty udělejte znovu kuličku, kterou ponořte do rozpuštěného másla a přendejte na plech s pečícím papírem. Tímto způsobem zpracujte všechny kousky těsta. Dbejte přitom na to, aby měly jednotlivé kuličky mezi sebou rozestup, při pečení ještě nakynou.

Krok 7: Kuličky potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě přibližně 17 - 20 minut až do zezlátnutí. 

Krok 8: Po upečení buchtičky z trouby vytáhněte a zakryjte utěrkou.

Tvarohová náplň

V misce smíchejte tvaroh spolu s cukrem a kukuřičným škrobem. Když je tvaroh příliš suchý, můžete přidat trochu mléka.

Borůvkový přeliv

Do rendlíku dejte borůvky spolu s cukrem a rumem, přiveďte k varu a počkejte až borůvky pustí šťávu a vznikne hustší omáčka.

Foto: Stream.cz

kynuté buchty

Celý recept také uvidíte dnes v 16:45 na Televizi Seznam v pořadu Ve dvou se to lépe vaří, kde bude hostem Pavla Berkyho Eva Burešová.

A jestli milujete buchty s borůvkami, které symbolizují babí léto, určitě nepohrdnete kulajdou podle staročeského receptu

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek