Hlavní obsah

Borůvkový džem bez cukru a bez chemie

Hodnocení:
(34)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Zkuste borůvkový džem trochu jinak. Recept s chia semínky a medem! Každá rodina má sice vlastní osvědčené postupy, ale když vám recept nabídne sama Lucie Klimešová, která vyhrála hned několik cen v legendární soutěži marmelád v anglickém Dalemainu, tak se musejí vyzkoušet, tradice netradice!

Ingredience pro:
4 skleničky
  • 1 citron
  • 8 lžic chia semínek
  • 4 lžíce medu
  • 1 kg borůvek
Článek

Postup

Krok 1: Borůvky omyjte od případných nečistot a dejte vařit do hrnce. Přidejte med a za občasného míchání vařte na středním plameni tak dlouho, aby borůvky změkly a med se s ovocem spojil.

Krok 2: Když je ovoce měkké, přidejte citronovou šťávu a chia semínka a vařte dalších asi pět minut, až je džem pěkně hustý. Plňte do předem vymytých sklenic a sterilizujte 15 minut při 150 °C.

Tip: Pro výrobu borůvkového džemu je nejlepší lesní med od prověřeného včelaře, protože právě chuť a vůně kvalitního medu borůvky náležitě doplní.

Vyzkoušejte i naše další ověřené recepty na džemy a marmelády!

ynezorPumanzeSaNyknalC