Hlavní obsah

Staročeská kulajda

Hodnocení:
(62)
Foto: Jan Přibylský
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Už jste vyrazili na houby? Připravte si z nich poctivou domácí kulajdu, po které se po vydařené procházce lesem zaručeně jenom zapráší.

Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g brambor
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček celého nového koření
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • 1 hrnek čerstvých nebo sušených hub
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 4 vejce
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • vinný ocet
  • 200 ml 33% smetany ke šlehání
Článek

Postup

Krok 1: Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Houby očistěte a nakrájejte na plátky (pokud použijte sušené, zalijte je horkou vodou a nechte chvilku stát).

Krok 2:  V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte asi půl lžičky kmínu a nechte ho provonět. Zasypte moukou, zasmahněte a zalijte vývarem. 

Krok 3: Přidejte brambory, houby, bobkový list, nové koření, sůl a pepř. Vařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím uvařte vejce natvrdo. 

Krok 4: Do hotové polévky vmíchejte smetanu, nasekaný kopr, prohřejte a stáhněte z ohně. Vyjměte bobkové listy a kuličky nového koření. Polévku podle potřeby dochuťte octem. Podávejte s uvařeným vejcem a pečivem. 

Kulajdu bychom měli, a co takhle smaženice? Zkuste i ji! A pozor na otravu, to je hned. Udělejte si test, jak dobře znáte houby. 

ynezorPumanzeSaNyknalC