Hlavní obsah

Tvarohové jahodové knedlíky zdravě: bez mouky a bez cukru

Hodnocení:
(258)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Říkáte si, tvarohové knedlíky bez mouky, bez lepku, bez cukru, tak co z nich, proboha, zbude?! Řeknu vám to hned: jen to nejlepší – nadýchaný tvaroh, špetka kokosu a voňavá jahodová omáčka! A jedna tajná ingredience, která vlastně vůbec není tajná.

Ingredience pro:
2 porce
Na knedlíčky (místo kokosu se hodí i mandlová či kokosová mouka)
  • 1 tučný tvaroh v alobalu
  • 10 g psyllia
  • 1 vejce
  • 20 g strouhaného kokosu
  • sůl
Na omáčku (sladit lze medem, sirupy, alternativními sladidly i cukrem)
  • 360 g čerstvých jahod
  • sladidlo
Článek

Postup

Krok 1: Tvaroh (když neseženete ten v alobalu, dejte více psyllia) propracujte s vajíčkem, psylliem a kokosem. Místo kokosu lze použít jemnější kokosovou či mandlovou mouku. Těsto nechte hodinu v lednici zpevnit a poté z něj vytvarujte asi 16 kuliček.

Krok 2: Knedlíčky vhoďte do osolené vroucí vody a 10 minut zvolna vařte. Ihned po uvaření jsou hodně měkké a nadýchané, poté ale zpevní a dobré jsou i ohřívané.

Krok 3: Mezitím povařte pokrájené jahody či jiné sezonní (nebo i mrazené) ovoce se sladidlem dle chuti, já jsem dala asi dvě lžíce agávového sirupu. Podávejte spolu s knedlíčky. Množství vystačí na dvě pořádné nebo čtyři dezertní porce.

Co je psyllium? Rostlinná rozpustná vláknina, která pomáhá k lepší funkci střev a v jídle se používá k zahušťování – váže na sebe totiž tekutiny. Koupíte ji v sypké podobě v lékárnách, na internetu a ve zdravých výživách a bude se vám hodit i na semínkový chleba bez mouky nebo dietní tvarohovou pizzu.

Jestli vám trochu lepku nevadí, zkuste nejjednodušší ovocné knedlíky jen ze 3 surovin!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek