Hlavní obsah
3,0
(1155)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tenhle „fitness“ banánový koláč je bezvadný, když máte chuť na sladké, ale zároveň se držíte trochu zkrátka: neobsahuje žádnou mouku a slazený je jen zralým banánem a xylitolem, po kterém se nekazí zuby. Díky tvarohu a vajíčkům je navíc dost sytý, takže se hodí i jako sladká snídaně.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
18 cm průměr formy
Koláč (místo xylitolu můžete dát cukr nebo jiné sladidlo)
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 2 ks vejce
  • 1 balení vanilkového pudinkového prášku
  • 1 ks banánu
  • 2,5 lžíce xylitolu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 hrsti čerstvého ovoce
Článek

Postup

01.

V míse rozmixujte nebo vidličkou rozmačkejte banán (čím zralejší, tím lepší a sladší bude výsledek), vmíchejte tvaroh, vejce, pudinkový prášek a sladidlo dle chuti. My jsme dali 2 vrchovaté lžíce březového cukru xylitol, který má méně kalorií než klasický cukr a nekazí zuby, ale použít můžete i med nebo všelijaké sirupy.

02.

Těsto rozdělte a do poloviny vmíchejte kakao. Kdyby bylo příliš tuhé, zřeďte trochou mléka. Do malé, 18 cm formy vyložené pečicím papírem, nepravidelně lijte tmavou a světlou část. Pokud máte trochu trpělivosti, pusťte do zebrování – trochu světlého těsta nalijte na střed, do něj vlijte tmavé, poté opět světlé a tak pokračujte až do konce.

03.

Povrch poklaďte čerstvým či mrazeným ovocem (my jsme použili čerstvé blumy a mrazenou lesní směs, prima jsou i jahody, borůvky nebo třeba hrušky se skořicí) a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut nebo až povrch zpevní. Po vychladnutí koláč zatuhne ještě více. Nechte vychladnout ve formě a poté uchovávejte v lednici.

Máte rádi zdravější tvarohové dezerty? Vyrobte si domácího pribináčka nebo termix pro děti.

Reklama

Načítám