Hlavní obsah
3,2
(351)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nejspíš nám nebudete věřit, ale dietní pizza existuje! Je téměř bez mouky, zato plná bílkovin, a tedy pěkně sytá. A ještě bude hotová během chvilky, takže je ideální i na všednodenní večeři. A chutná skvěle!

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 pizzy
Těsto (místo psyllia můžete dát dalších 50 g mouky)
  • 1 vanička tvarohu
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g psyllia
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 ks vejce
Na potření (nebo použijte kupovanou omáčku)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 stroužky česneku
  • 5 g soli a pepře
Dle chuti
  • 1 balení mozzarelly
  • 1 konzerva tuňáka
  • 20 ks oliv černých
  • 1 kousek pórku
  • 1 hrst cherry rajčat
  • 1 hrst čerstvé bazalky
Článek

Postup

01.

Troubu vyhřejte na 180 °C, mezitím si umíchejte těsto. Tvaroh použijte vaničkový a jen si vyberte, jestli použijete nízko-, polo- či plnotučný.

Foto: Greta Blumajerová

Toto těsto je téměř bez mouky, zato plné bílkovin a vlákninyFoto: Greta Blumajerová

02.

Tvaroh smíchejte s moukou, psylliem a solí. Psyllium je rozpustná vláknina, kterou koupíte v lékárnách, zdravých výživách a na internetu. Pokud ji nemáte, dejte místo ní o 50 g mouky více.

Foto: Greta Blumajerová

Psyllium dodá pizze nejen vítanou vlákninu, ale také díky němu těsto drží hezky pohromaděFoto: Greta Blumajerová

03.

Přidejte vejce a vypracujte těsto. Hotové rozetřete asi v půlcentimetrové vrstvě na pečicí papír a při 180 °C 10 minut předpečte. Můžete udělat dvě kulaté pizzy, ale tvar i velikost jsou samozřejmě na vás.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto zadělejte vejci a pak jednoduše rozetřete na pečicí papír a upečteFoto: Greta Blumajerová

04.

Když je těsto v troubě, ochuťte protlak prolisovaným česnekem a oreganem, osolte a opepřete a zřeďte trochou vody. Podobně můžete použít i pasírovaná nebo drcená rajčata, případně i kupovanou omáčku. Mozzarellu natrhejte a připravte si ostatní suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

Doma ochucený protlak bude mít mnohem lepší chuť než kupované omáčkyFoto: Greta Blumajerová

05.

Předpečené pizzy potřete ochuceným protlakem a obložte dle chuti. Můžete doplnit cherry rajčátky, tuňákem z plechovky, pórkem (skvělá je i červená cibule) a olivami.

Foto: Greta Blumajerová

Jak poznamenala naše fotografka Greta, pizza je vlastně taková uklidňující mandala...Foto: Greta Blumajerová

06.

Pečte dalších pět až deset minut, až sýr zezlátne. Obložte čerstvou bazalkou a můžete podávat!

Foto: Greta Blumajerová

Na rozdíl od některých jiných alternativních receptů (a že jsem jich vyzkoušela!) toto těsto opravdu hezky držíFoto: Greta Blumajerová

Tip 

I těsto můžete pro výraznější chuť okořenit. Hodí se sušený česnek, bazalka, oregano nebo špetka papriky. Na pizzu se hodí i salám, šunka, slanina, kukuřice, cibule, vajíčko, spařený špenát nebo třeba pesto, prostě cokoli máte rádi.

Rozpustná vláknina psyllium je skvělý pomocník při dietním vaření. Vyzkoušejte recept na semínkový chleba bez mouky nebo recept na dietní těstoviny grusetky.

Načítám