Hlavní obsah

Dietní tvarohová pizza

Hodnocení:
(334)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Nejspíš mi nebudete věřit, ale dietní pizza existuje! Je téměř bez mouky, zato plná bílkovin, a tedy pěkně sytá. A ještě bude hotová během chvilky, takže je ideální i na všednodenní večeři. A – u zdravějších jídel ne tak úplně samozřejmý – bonus na závěr? Chutná skvěle!

Ingredience pro:
2 pizzy
Na těsto (místo psyllia můžete dát dalších 50 g mouky)
  • 1 vanička tvarohu
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 15 g psyllia
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
Na potření (nebo použijte kupovanou omáčku)
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 lžička oregana
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
Dle chuti
  • mozzarella
  • tuňák
  • olivy
  • pórek
  • cherry rajčátka
  • čerstvá bazalka
Článek

Postup

Krok 1: Troubu vyhřejte na 180 °C, mezitím si umíchejte těsto. Tvaroh použijte vaničkový a jen si vyberte, jestli použijete nízko-, polo- či plnotučný.

Foto: Greta Blumajerová

Toto těsto je téměř bez mouky, zato plné bílkovin a vlákniny

Krok 2: Tvaroh smíchejte s moukou, psylliem a solí. Psyllium je rozpustná vláknina, kterou koupíte v lékárnách, zdravých výživách a na internetu. Pokud ji nemáte, dejte místo ní o 50 g mouky více.

Foto: Greta Blumajerová

Psyllium dodá pizze nejen vítanou vlákninu, ale také díky němu těsto drží hezky pohromadě

Krok 3: Přidejte vejce a vypracujte těsto. Hotové rozetřete asi v půlcentimetrové vrstvě na pečicí papír a při 180 °C 10 minut předpečte. Já dělám dvě kulaté pizzy, ale tvar i velikost jsou samozřejmě na vás.

Foto: Greta Blumajerová

Těsto zadělejte vejci a pak jednoduše rozetřete na pečicí papír a upečte

Krok 4: Když je těsto v troubě, ochuťte protlak prolisovaným česnekem a oreganem, osolte a opepřete a zřeďte trochou vody. Podobně můžete použít i pasírovaná nebo drcená rajčata, případně i kupovanou omáčku. Mozzarellu natrhejte a připravte si ostatní suroviny.

Foto: Greta Blumajerová

Doma ochucený protlak bude mít mnohem lepší chuť než kupované omáčky

Krok 5: Předpečené pizzy potřete ochuceným protlakem a obložte dle chuti. Já jsem na jedné pizze sýr doplnila cherry rajčátky, na druhé tuňákem z plechovky, pórkem (skvělá je i červená cibule) a olivami.

Foto: Greta Blumajerová

Jak poznamenala naše fotografka Greta, pizza je vlastně taková uklidňující mandala...

Krok 6: Pečte dalších pět až deset minut, až sýr zezlátne. Obložte čerstvou bazalkou a můžete podávat!

Foto: Greta Blumajerová

Na rozdíl od některých jiných alternativních receptů (a že jsem jich vyzkoušela!) toto těsto opravdu hezky drží

Tip: I těsto můžete pro výraznější chuť okořenit. Dávám sušený česnek, bazalku, oregano nebo špetku papriky. Na pizzu se hodí i salám, šunka, slanina, kukuřice, cibule, vajíčko, spařený špenát nebo třeba pesto, prostě cokoli máte rádi.

Rozpustná vláknina psyllium je skvělý pomocník při dietním vaření. Vyzkoušejte recept na semínkový chleba bez mouky nebo recept na dietní těstoviny grusetky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek