Hlavní obsah

Francouzský meruňkový koláč

Hodnocení:
(1042)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Ideální koláč na léto? Vlahý, nepřeslazený a rychle hotový. Přesně takový je tenhle meruňkový inspirovaný Francií. Když přidáte do mandlové náplně ještě mandlovou pálenku, překvapí vás opravdu rafinovanou chutí.

Ingredience pro:
1 formu o průměru 27 cm
Budete potřebovat
  • 400 g listového těsta
  • 800 g meruněk
  • 4 vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 200 g mandlové mouky
  • 2 lžíce mandlovice
Článek

Postup

Krok 1: Listové těsto rozválejte do kruhu vysokého asi 3–4 mm. Vyložte jím koláčovou formu (nemusíte ji předtím vymazat, listové těsto obsahuje dostatečné množství tuku), přebytky odřežte a formu dejte na chvíli do lednice.

Krok 2: Omyjte meruňky a nechte je oschnout, rozpusťte máslo a předehřejte troubu na 180 stupňů.

Krok 3: Ve větší míse šlehejte celá vejce s cukrem, až hmota zesvětlá a zvětší objem. Za stálého šlehání pomalu přilejte rozpuštěné máslo.

Krok 4: Už jenom zlehka vmíchejte do vaječné hmoty mandlovou mouku a mandlovici a hmotu vlijte do připravené formy na listové těsto.

Krok 5: Koláč poklaďte meruňkami a pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Před podáváním nechte zchladnout.

Moje tipy: Mandlovou mouku koupíte pod tímhle názvem v obchodě, můžete si ji ale i vyrobit – jsou to jenom rozmixované loupané mandle. Máte-li něco proti alkoholu, můžete místo mandlovice použít mandlové aroma.

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 7. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.