Hlavní obsah
3,0
(1102)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ideální koláč na léto? Vlahý, nepřeslazený a rychle hotový. Přesně takový je tenhle meruňkový inspirovaný Francií. Když přidáte do mandlové náplně ještě mandlovou pálenku, překvapí vás opravdu rafinovanou chutí.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
27 cm průměr formy
  • 400 g listového těsta
  • 800 g meruněk
  • 4 ks vejce
  • 90 g cukru krupice
  • 100 g másla
  • 200 g mandlové mouky
  • 2 lžíce mandlovice
Článek

Postup

01.

Listové těsto rozválejte do kruhu vysokého asi 3–4 mm. Vyložte jím koláčovou formu (nemusíte ji předtím vymazat, listové těsto obsahuje dostatečné množství tuku), přebytky odřežte a formu dejte na chvíli do lednice.

02.

Omyjte meruňky a nechte je oschnout, rozpusťte máslo a předehřejte troubu na 180 stupňů.

03.

Ve větší míse šlehejte celá vejce s cukrem, až hmota zesvětlá a zvětší objem. Za stálého šlehání pomalu přilejte rozpuštěné máslo.

04.

Už jenom zlehka vmíchejte do vaječné hmoty mandlovou mouku a mandlovici a hmotu vlijte do připravené formy na listové těsto.

05.

Koláč poklaďte meruňkami a pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut. Před podáváním nechte zchladnout.

06.

Mandlovou mouku koupíte pod tímhle názvem v obchodě, můžete si ji ale i vyrobit – jsou to jenom rozmixované loupané mandle. Máte-li něco proti alkoholu, můžete místo mandlovice použít mandlové aroma.

Reklama

Načítám