Hlavní obsah

Velikonoce: Tvarohový mazanec bez kynutí

Hodnocení:
(625)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Pomýšlíte na titul Hospodyňka roku, ale hodiny strávené v kuchyni prostě nepatří do vašeho repertoáru? Zašvindlujte s naším tvarohovým mazancem – těsto je hotové během chvilky, a než se upeče, zvládnete naláknout nehty i uvařit večeři…

Ingredience pro:
3 mazance
Na těsto
  • 125 g másla
  • 125 g cukru moučka
  • 3 vejce
  • 500 g polotučného tvarohu v kostce na pečení
  • 500 g hladké mouky
  • 2 sáčky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 50 g rozinek
  • 4 lžíce rumu
  • 50 g mandlí
Na potření a ozdobení
  • 1 vejce
  • 1 hrst mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce a tvaroh (tady pozor, opravdu sáhněte po tom sušším v alobalu a ne ve vaničce, mazance by se jinak roztekly) a nakonec zapracujte mouku s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou. Pořádně promíchejte a přidejte rozinky nasáklé v rumu (několik hodin předem je do něj namočte nebo společně krátce zahřejte na plotně či v mikrovlnce, rychle tak nabobtnají) a nasekané mandle. Pro ještě šťavnatější mazance přidejte i hrst citronátu.

Krok 2: Z těsta vytvarujte na pečicí papír 3 větší nebo až 6 menších mazanců. Navrchu je nastřihněte nebo nařízněte do kříže, celé potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky.

Krok 3: Pečte při 160 °C dozlatova. Malým mazancům stačí kolem 35 minut, velké pak potřebují až hodinu.

Tip: Napečte malé mazance, omotejte je stužkami a použijte jako praktický jedlý dárek při velikonočních návštěvách. Nikdo přitom nemusí vědět, že vám jejich příprava zabrala jen chvilku!

Máte trpělivost s kynutým těstem, nebo dáváte přednost jednodušším dezertům?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.