Článek
Postup
Krok 1: Změklé máslo utřete s cukrem, přidejte vejce a tvaroh (tady pozor, opravdu sáhněte po tom sušším v alobalu a ne ve vaničce, mazance by se jinak roztekly) a nakonec zapracujte mouku s kypřicím práškem, solí a citronovou kůrou. Pořádně promíchejte a přidejte rozinky nasáklé v rumu (několik hodin předem je do něj namočte nebo společně krátce zahřejte na plotně či v mikrovlnce, rychle tak nabobtnají) a nasekané mandle. Pro ještě šťavnatější mazance přidejte i hrst citronátu.
Krok 2: Z těsta vytvarujte na pečicí papír 3 větší nebo až 6 menších mazanců. Navrchu je nastřihněte nebo nařízněte do kříže, celé potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte mandlovými lupínky.
Krok 3: Pečte při 160 °C dozlatova. Malým mazancům stačí kolem 35 minut, velké pak potřebují až hodinu.
Tip: Napečte malé mazance, omotejte je stužkami a použijte jako praktický jedlý dárek při velikonočních návštěvách. Nikdo přitom nemusí vědět, že vám jejich příprava zabrala jen chvilku!
Máte trpělivost s kynutým těstem, nebo dáváte přednost jednodušším dezertům?