Hlavní obsah

Úklid: Tyhle chyby vás stojí čas i peníze!

Foto: Thinkstock

Neděláte také chyby, které vás mohou stát při úklidu domácnosti zbytečný čas i peníze?Foto: Thinkstock

Reklama

Uklízíte, perete, myjete nádobí, vysáváte a myjete okna se vší vervou, snahou udělat to pořádně. Přesto ale někdy zbytečně přicházíte o čas i peníze, protože máte zažité některé chyby.

Článek

Možná máte zažité chyby, o kterých ani nemusíte vědět. Pomůžeme vám je najít a možná vám pak práce doma půjde lépe od ruky.

Do myčky na přeskáčku

Jak bude nádobí z myčky čisté, to závisí i na tom, jak ho do ní poskládáte. I když se budete snažit šetřit místem, nikdy nedávejte nádobí přes sebe nebo velmi těsně na sebe. Vždy by mezi ním měly být dostatečně velké mezery, aby jimi mohla proudit voda rozstřikovaná myčkou několika rameny – ideálně tedy na přeskáčku velké a menší kusy. Ostatně i ty je zapotřebí kontrolovat, zda se přes nádobí mohou otáčet.

„Stříkací ramena se musí volně otáčet a nesmí narážet na žádnou překážku. Velké nádobí by mělo být umístěno ve spodním koši myčky, malé nebo křehké kusy v horním koši. Příbory vkládejte do koše bez třídění, rukojetí dolů. Roztřiďte je v případě, že má vaše myčka pro ně určený zásobník. Nože a nůžky, stejně jako struhadla či ostří kráječe se v myčce tupí,“ upozorňuje Jana Očadlíková, manažerka Henkel ČR.

Foto: Thinkstock

Velmi častou chybou při mytí oken je i to, že se moc důkladně pustíte do jejich rámůFoto: Thinkstock

Moc vody na podlahu

Myslíte si, že čím je špinavější podlaha, tím potřebuje mokřejší hadr nebo mop? Tak to je velká chyba, stejně jako příliš velká dávka mycího prostředku.

V případě dřevěné podlahy je takový postup dokonce až likvidační – pro tu je ideální vytírání dobře vyždímaným hadrem neb mopem.

Místo přípravku můžete použít do vody i neutrální podlahové mýdlo. Stejně opatrní musíte být na množství vody, která přijde na plovoucí podlahu – ať již dřevěnou, nebo laminátovou.

Pokud máte v bytě na podlaze dlaždice, měli byste vědět, že sice snesou drsnější zacházení, ale nesmí se při jejich vytírání používat silný čisticí prostředek, který by mohl narušit výplň spár.

Drhnutí rámů oken

Začínat mytí oken dokonalou očistou rámů je sice správné, ale možná přitom děláte také chybu, že je chcete vydrhnout až moc. Rámy jsou většinou kolem kliky „osahané“, ulpívá na nich prach a tvoří černé nánosy, se kterými se můžete mít tendenci vypořádat razantně – třeba hrubou částí houbičky na nádobí a pískem či rozpouštědlem mastnoty.

Obojí je špatně, protože pokud rámy mechanicky poškodíte, bude se na nich špína už usazovat pořád a rychleji. Vyžadují péči měkkým vlhkým hadříkem nebo utěrkou z mikrovláken – klidně i bez jakékoli chemie.

Foto: Thinkstock

Základem kvalitního umytí nádobí v myčce je i to, jak ho tam poskládáteFoto: Thinkstock

Zaprané ručníky

Při třídění prádla nespěchejte. Stačí jedna tmavá ponožka nebo jiný barevný kousek v hromádce bílého prádla, a je to. Následky zaprání, tedy lehkého obarvení, jdou odstranit těžko.

Na zcela bílé prádlo můžete vyzkoušet perkarbonát sodný, který ale funguje jen nad 60 stupňů. Na prádlo, které takovou teplotu nesnese, můžete použít sůl na skvrny, odbarvovač na zašedlé prádlo nebo můžete vyzkoušet babskou radu a přidat citron a jedlou sodu.

Rozhodně nepomohou velké dávky prášku na prádlo, což bývá prvním krokem v pokusu o nápravu.

Připečená žehlička

Žehlíte u oblíbeného seriálu? Pak se vám může stát, že než zamáčknete slzu dojetí nad osudem hlavního hrdiny, připálíte si prádlo k žehličce. Abyste si jím nezničili další oblečení – většinou se totiž pak objeví na nejviditelnějším místě bílé blůzky či košile – naučte se ho odstranit.

Pozor však na experimenty, které by poškrábaly žehličku. Za bezpečné se považuje čištění zubní pastou, která nezanechá stopy ani na méně odolné hliníkové či ocelové ploše.

Děláte některou z chyb také? Napište nám!

Reklama

Načítám