Hlavní obsah

Tyhle sladkosti jsou horší, než kdybyste při mlsání chroupali cukr!

Foto: Thinkstock

Spousta cukru a barviček – to jsou některé sladkosti, které možná milujete vy nebo vaše dětiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy by bylo snad vážně lepší, kdybyste dali dětem chroupat kostku cukru než jim koupili sáček bonbonů nebo sušenky. Proč? To vám poví poradci na zdravou výživu.

Článek

Lízátka, křiklavě barevné bonbony, sladké nápoje, ale i sušenky a koblihy. To jsou „dobroty“, které jsou podle odborníků snad ještě horší, než kdybyste si při mlsání dali kostku cukru.

„Nejen pro děti jsou nebezpečné hlavně slazené nápoje. V mnoha případech to je spíš tekutý cukr, který můžete konzumovat ve velkém, a budujete si tak závislost na sladké chuti,“ říká Margit Slimáková odbornice na zdravotní prevenci a výživu. Upozorňuje i na nedobrou kombinaci cukru a tuku, kterou najdete například v koblihách, ale i většině sušenek a tyčinek.

„Za škodlivé sladkosti považuji všechny ty tyčinky plné mléka a vápníku a zdravotně prospěšných látek – jak inzerují výrobci. Pak se ale podíváte na složení a najdete velké množství chemických látek,“ přidává se Václav Krejčík z Akademie Power Yogy.

Hlavně želatinové sladkosti mají pověst zdravějších – jak to je doopravdy? „Jejich podstatnou část tvoří zase cukr, případně glukózový sirup, což je opět cukr. Sice v nich nejsou tuky a nejsou tak agresivní na zuby, jako když děti koušou tvrdé bonbony, ale představa, že díky želatinovým sladkostem dodáváte tělu látky vhodné na klouby, není na místě,“ upozorňuje Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy a Poradenského centra Výživa dětí.

Ještě striktnější je v hodnocení sladkostí pediatr a homeopat MUDr. Tomáš Karhan. „Za nevhodné považuji všechny cukrovinky s umělými barvivy navíc. Za přijatelné doporučuji sladkosti bez barviv a řepného cukru, slazené přírodními sirupy,“ konstatuje.

Sladkosti, které jsou horší než cukr

Tady jsou jen některé příklady. Podívejte se na ně i na to, proč jsou horší než zmíněná kostka cukru. Zvolené výrobky berte jako příklad, zástupce různých druhů.

Lízátko s ostružinovou příchutí

Foto: Archiv redakce

Barva přitahuje děti jako magnet. Ale je dobré se podívat na složení: cukr, glukózový sirup, pitná voda, kyselina E 270, aromata, regulátor kyselosti E 325, barvivo E 133 – čili brilantní modř. Barvivo se vyrábí synteticky z uhelného dehtu a obarvuje pokožku, moč i stolici, může způsobit alergie… Proč je horší než kostka cukru? Protože je hlavně z cukru, ale navíc obsahuje barvivaFoto: Archiv redakce

Želé s příchutí coly

Foto: Archiv redakce

Ve 100 g želé je 76,7 g sacharidů, z toho 45,8 g cukru, takže víc než sedm kostek. Výrobce se sice snažil a používal přírodní aromata a ostatní složky, ale například použitý karnaubský vosk najdete i ve svíčkách a leštidlech a u citlivých jedinců může vyvolat alergii... Čili opět jde o cukr, jen trochu vylepšený a schovaný, takže vám ani nedojde, kolik ho sníteFoto: Archiv redakce

Kokosový mléčný snack

Foto: Archiv redakce

Ve složení vede cukr a rostlinný tuk – až třetí je mléko s obsahem 20,2 %. Ve 30 g je podle tabulek 14,31 g sacharidů a 9 g tuku… Nutriční poradci považují tyto výrobky za velmi zrádné hlavně proto, že vzbuzují dojem, že jsou zdravé svým obsahem mléka, takže se často stávají svačinkou pro děti. Kombinaci sacharidů a tuku také nedoporučujíFoto: Archiv redakce

Koblihy

Foto: Archiv redakce

V 50 gramech koblížku je 27 g sacharidů a 8,5 g nasycených mastných kyselin. Navíc se většinou smaží ve ztuženém rostlinném tuku, ve kterém jsou i zdraví škodlivé transmastné kyseliny, které mimo jiné snižují hladinu dobrého a zvyšují hladinu špatného cholesterolu. Nezdravé jsou právě pro obsah tuku v kombinaci s neznámým množstvím cukruFoto: Archiv redakce

Cukrová vata

Foto: Archiv redakce

Už z názvu je jasné, že jde vlastně o čistý, jen dobarvený cukr. Umělá barviva v ní nahrazuje výrobce těmi přírodními, což je chvályhodné, ale například i karmín, tedy přírodní barvivo vyráběné z těl broučků, může vyvolávat alergické reakce a mluví se o něm jako o jednom z barviv, která se při zvýšené konzumaci mohou podílet na hyperaktivitě dětí. Proč je horší než klasický cukr? Právě kvůli barvivůmFoto: Archiv redakce

Cukrový sprej s příchutí maliny

Foto: Archiv redakce

Jde o směs vody, tří umělých sladidel, konzervantů a aromat. Za 30 ml dáte 23,90 Kč! A podívejte se na obsažená éčka. E 202 – sorban draselný, používaný i do prášků na prádlo a E 211 benzoan sodný, který najdete i v nemrznoucích směsích do auta. Proč je horší než cukr, když žádný neobsahuje? Protože tělu nepřináší naprosto nic, jen éčkaFoto: Archiv redakce

Závěr:Proč by byla někdy kostka cukru lepším řešením? Protože byste měli jasno, kolik jste ho vy nebo vaše děti snědli, a byl by bez dalších doplňků. Navíc by nebylo tak snadné sníst ho tolik, jako v mnoha sladkostech, které jsme vám představili nebo na ně upozornili.

Konzumujete pravidelně některé z těchto sladkostí? Napište nám!

Reklama

Načítám