Hlavní obsah

Tyhle tři smetanové omáčky jsou skvělé k masu i těstovinám. Zkusíte je?

Foto: Jakub Jurdič

Tři bleskové tipy na smetanové omáčky, které udělají z masa i těstovin lahodné večeře!

Co vylepší každé jídlo? Přece vychytaná omáčka! Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte některou z těchto tří smetanových. Všechny jsou hned hotové a přitom hříšně dobré! Hodí se k masu i těstovinám!

Článek

Smetanovou omáčkou nikdy nic nezkazíte. Jestli jste trochu přesyceni klasikou v podobě svíčkové nebo třeba křenové, je na čase vyzkoušet ty se smetanou, které ještě neznáte. My pro vás dnes máme rovnou tři tipy. Všechny jsou rychle hotové, snadné na přípravu, a co víc, všechny tři můžete dát k masu i jen tak třeba na těstoviny. Dáte si dnes rajčatovou, z šalotek, nebo bylinkovou?

Smetanová rajčatová omáčka s chilli

Na 4 porce potřebujete: 300 g pasírovaných rajčat, 2 lžíce pesta ze sušených rajčat, 180 ml smetany na vaření, 1 nasekanou chilli papričku nebo lžičku sušeného chilli, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 2 lžíce strouhaného parmezánu, čerstvou bazalku

Foto: Jakub Jurdič

Rajčatovou omáčku se smetanou můžete podávat s těstovinami i s masem, skvěle chutná s obojím!

Postup: Pasírovaná rajčata dejte do rendlíku a zvolna zahřejte. Lepší jsou domácí, klidně však můžete použít ta kupovaná. Vmíchejte do nich pesto ze sušených rajčat (jak na něj, se dozvíte tady) a chilli, promíchejte a zalejte smetanou. Nechte zvolna prohřát, pak ji ochuťte solí, pepřem a česnekem a promíchejte. Na závěr vmíchejte do omáčky parmezán pro zvýraznění chuti. Omáčka se báječně hodí k hovězímu a mletému masu i těstovinám, podávejte ji ozdobenou pár lístky čerstvé bazalky.

Bylinkovo-sýrová omáčka

Na 4 porce potřebujete: dvě hrsti čerstvých bylinek (my použili rozmarýn, bazalku, koriandr a pažitku), 30 g nastrouhaného parmezánu, 180 ml smetany na vaření, 100 ml zeleninového vývaru, sůl, pepř

Foto: Jakub Jurdič

Bylinkovo-sýrová omáčka je jemná, příjemně aromatická a chuťově vyvážená

Postup: Tato omáčka je neuvěřitelně jednoduchá, s masem však chutná bezkonkurenčně! V malém hrnci přiveďte zeleninový vývar k varu. Přidejte k němu bylinky nasekané najemno (čím více, tím lépe) a nechte zvolna vařit. Pak přilejte smetanu a nechte prohřát. Omáčku dejte pryč z ohně, vmíchejte do ní parmezán a důkladně promíchejte, aby se rozpustil. Dochuťte solí, pepřem a podávejte. Omáčka je jemná a dokonale chuťově vyvážená, hodí se ke všem druhům masa nebo klidně jako dip k hranolkům.

Omáčka z šalotek a vína

Na 4 porce potřebujete: 6 šalotek, 100 ml bílého vína, 100 smetany na vaření, 100 ml vývaru, 1 lžíci bílého vinného octa, 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje

Foto: Jakub Jurdič

Šalotky a víno dodávají této omáčce neotřelý říz, nebojte se netradičních chutí a pusťte se do ní klidně hned

Postup: V hrnci rozpusťte máslo s olivovým olejem a dejte na něj opékat oloupané šalotky pokrájené na proužky. Opékejte je zvolna asi 10 minut, aby krásně změkly a zezlátly. Šalotky zalejte bílým vínem a nechte ho probublávat, dokud se nevyvaří všechen alkohol. Pak přidejte cukr, vinný ocet a vývar a provařte. Na závěr vmíchejte smetanu, nechte zhoustnout a podávejte. Tato omáčka je skvělá k vepřové pečeni i drůbeži.

Foto: Archiv firem

Chcete praktické pomocníky do kuchyně? Vyzkoušejte struhadlo, na kterém nastrouháte každý sýr, oboustrannou škrabku nebo masošťouch, po kterém bude váš steak ten nejkřehčí!

Jaké omáčky se smetanou máte nejradši? Dáváte přednost klasice, nebo neotřelým kombinacím?

ynezorPumanzeSaNyknalC