Hlavní obsah

Výročí Listopadu: UHO a Malakov. Pamatujete slavné „pochoutky“ dob minulých?

Foto: Greta Blumajerová

Vydejte se s námi na gastro výlet do minulosti

Oprašte broušené sklo a hliníkové příbory, dnes vaříme menu z dob (snad!) již dávno minulých. Začneme aspikem, pak si pochutnáme na legendárním UHO a jako sladkou tečku naservírujeme dort z piškotů. Myslíte, že se nám tyto pozůstatky socialistické kuchyně podařilo ukuchtit poživatelně?

Článek

Já měla to štěstí, že mě socialismus jen lízl, ale dnešní jídla jsou z těch, co na talířích kralovala ještě dlouho po otevření hranic i prvního McDonalda. Elegantní křenové rolky v aspiku, univerzální hnědá omáčka s vařeným hovězím a rýží a nepečený (pseudo) Malakov. Zavzpomínejte s námi a vyzkoušejte, jestli chutnají pořád stejně jako kdysi. V heslu Kdo nezažil, nepochopí!

Lepší než z bufíku: šunkové závitky v aspiku

Ozdoba všech studených rautů a lahůdkářských pultů, klasický šunkový závitek v aspiku potěší každého milovníka retra a želatiny. Při servírování nezapomeňte na kudrnku a pevnou ruku - třaslavá konzistence je totiž právě to, co většině odpůrců aspiku vadí.

Foto: Greta Blumajerová

Zapomeňte na sushi nebo chlebíčky s lososem a avokádem, dnes se servíruje aspik!

UHO: univerzální hnědá omáčka

Tuto legendu institucí společného stravování snad ani není třeba představovat. Dá se uvařit i poctivě z máslové cibulové jíšky a silného vývaru, ale jistě víte, že univerzální hnědá omáčka má mnoho podob, a ne vždy zrovna lichotivých. UHO ale zdaleka nezůstalo pohřbeno v minulosti a těší tak další a další generace strávníků. Zkusíte si uvařit jeho domácí verzi?

Foto: Greta Blumajerová

Dneska vařené hovězí, zítra přidáte kmín, okurku nebo trochu protlaku a nové jídlo je na světě!

Kompot + pudink + piškoty = „Malakov“

Babička mu říkala Malakov, dědeček blivajz, a se skutečným Malakofftorte měl tento „piškoťák“ asi tolik společného jako španělský ptáček s Iberským poloostrovem, nicméně vzpomínky jsou vzpomínky. Tento nepečený dezert z piškotů, pudinku a kompotu (v žádném případně na něj nesmíte použít čerstvé ovoce, ani ve vrcholném létě!) symbolizuje pro celé generace dětství a časy (v některých případech díkybohu) již dávno minulé. Pustíte se do něj také?

Foto: Greta Blumajerová

Najde se zde vůbec někdo, koho tento dezert neprovázel minimálně dekádu jeho života?

U jídla se nebudeme pouštět do diskuzí o politice, ale jaké pokrmy z doby předrevoluční vám chybí, a u jakých jste naopak rádi, že si dneska už můžeme vybírat?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama