Hlavní obsah

Příběh a tajemství Sacherova dortu: Ikona rakouské kuchyně, o kterou se vedly soudní spory

Foto: matej_z, Shutterstock.com

Foto: matej_z, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň, město kultury, umění a gastronomie, neskrývá pouze historické památky, ale také poklady sladkého umění. A jedním z nich je Sacherův dort, klasický čokoládový dezert. Pojďte odkrýt jeho minulost a zjistěte, který sachr je ten jediný pravý a jak ho poznat.

Článek

Příběh Sacherova dortu začal v roce 1832 ve Vídni, kdy kníže Klemens Wenzel von Metternich, tehdejší rakouský státní kancléř, požádal svého dvorního šéfkuchaře, aby vytvořil nový, výjimečný dezert pro vzácnou návštěvu. Jenže co čert nechtěl, šéfkuchař lehl s nemocí, a tak se zadání úkolu dostalo až k mladému cukrářskému učni Franzi Sacherovi. V tuto chvíli mu bylo pouhých šestnáct let, ale k nelehkému úkolu se postavil čelem a vytvořil něco nového z dostupných surovin, které měl zrovna v kuchyni.

Jak poznáte originál

Sacherův dort se skládal z čokoládového korpusu, který je uprostřed potřen vrstvou meruňkové marmelády a následně přelit čokoládovou polevou. Tento jednoduchý, ale zároveň výborný dort rychle získal popularitu a Franzův syn Eduard otevřel v roce 1876 hotel Sacher ve Vídni, kde se oblíbený čokoládový dezert podává dodnes. V současnosti má téměř každá vídeňská kavárna svou vlastní verzi à la Sacher a žádné dva dorty nejsou zcela stejné.

Pokud hledáte ten jediný pravý sachr, poznáte ho podle kulaté čokoládové pečeti s logem Sacher na vrchní části dortu a naleznete ji pouze na originálním Sacherově dortu, který se vyrábí v hotelu Sacher v omezeném množství kolem 360 000 kusů ročně.

Tajemství Sacherova dortu

Další málo známý, ale o to zajímavější fakt o sachru je, že v letech 1954 až 1963 probíhaly soudní spory mezi hotelem Sacher a kavárnou Demel, v nichž se rozhodovalo, kdo má právo nazývat svůj dort jako originál.

Spory se vedly hlavně ve dvou otázkách, a to zda má být v originálním sachru margarín, či máslo a jestli má být korpus uprostřed potřen marmeládou. Po dlouhém sedmiletém sporu dosáhly strany dohody a originální Sacherův dort je nyní dostupný pouze v hotelu Sacher. Jeho korpus je pečen s máslem a promazán džemem. Nicméně Demelova verze s margarínem, která nemá vrstvu meruňkové marmelády uprostřed a je označena čokoládovou pečetí ve tvaru trojúhelníku, je téměř stejně populární.

Načítám