Hlavní obsah

5 jídel, která nám nadobro znechutila školní jídelna. Souhlasíte?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Patřili jste k dětem, co nadšeně zblajzly UHO i hrachovku, nebo máte z institucí hromadného stravování spíše trauma?Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Reklama

Instituce hromadného stravování nabývají různých podob, ale jedno mají společné: snadno dokážou celým generacím školáků zničit chuť na určitá jídla. A jaké „delikatesy“ jsou v první pětce?

Článek

Děti školou povinné se za mého studia dělily na tři skupiny: ty, co nad pokrmy z jídelny ohrnovaly nos, ty, kterým chutnalo (a byly pak terčem časté „gastrošikany“, kterou ani fousaté kuchařky nemohly zastavit) a konečně ty, které se sice soutěží v hodu knedlíkem účastnily, ale ve skrytu duše jim bylo toho segedínu i rozvařených špaget líto. Asi je vám jasné, do jaké skupiny jsem patřila já… Ale teď k jídlům, která kantýna alespoň na pár let zničila téměř všem:

1. Játra

Našedlá omáčka, tvrdé kousky vepřových jater, suchá rýže… Nechvalně proslulá vůně této „pochoutky“ se vzdělávací institucí linula často už od rána, snad aby nám po celou dobu výuky připomínala, že ten den se na oběd rozhodně těšit nemusíme.

2. Rýžový nákyp

Sladké variace školních kuchařek jsou kapitolou samy o sobě: přeslazená rýže, nudle s mákem, rozmočená žemlovka… Snad jen buchtičky se šodó se těšily větší slávě, i když výživový specialista by zaplakal u všech bez výjimky.

3. Kolínka

Také si dodnes při výběru těstovin koupíte radši jakýkoli jiný tvar než klasická kolínka, protože vzpomínku na rozvařenou moučnou těstovinu bez chuti už vám z paměti nikdo nevymaže?

4. Maso s UHO

Stěží se představit lepší průpravu pro vegetariánství než konzumaci vařeného masa s univerzální hnědou omáčkou (UHO) bez (příjemné) chuti a vůně. Hliníkové příbory byly neúčinnou zbraní při boji s tímto žvýkavým kouskem podrážky, nad jehož konzumací navíc dohlížely bachařky u okénka na vracení táců s obávanými slovy: „Tak sněz aspoň to maso!“

5. Koprovka

Zde se podrážka s UHO doladila k dokonalosti: o gumové maso doplněná omáčka už ztratila kromě chuti i barvu a byla doplněna voňavým koprem, ke kterému se člověk (pokud ho nemá rád od narození) musí buď projíst, nebo ho nemůže cítit do konce života. Mňam!

Co byste do našeho seznamu ještě doplnili?

Reklama

Související témata:

Načítám