Hlavní obsah

Úklid ve sklepě a komoře: Tyhle vychytávky pomůžou!

Foto: Thinkstock

Sklep samotný je poklad, vejde se do něj spousta věcíFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to poklad! Každý, kdo ho má, ví, jak dokáže sklep zjednodušit život. Lyže, kola, pneumatiky na auto, nářadí, staré křeslo, brambory uskladněné na zimu… seznam věcí, které sem lze uložit, je nekonečný. Jenže jednou přijde den, kdy je třeba i tady udělat pořádek!

Článek

Úklid sklepa či komory patří k nejméně oblíbeným domácím pracím. Mnohým na této činnosti vadí nejen to, že se do ní musejí pustit, ale velmi často i fakt, že výsledek není moc dlouho patrný.Brzy se zde opět začnou povalovat kola, přibude taška s nepotřebnými věcmi a podobně. Víte, co s tím? I do těchto prostor si můžete pořídit speciální regály, držáky, nosiče a další doplňky a pomocníky, kteří s pořádkempomohou! Zde jsou.

Když dojdou banány

Banánové krabice jsou ideální ke stěhování i skladování mnoha věcí. Ale kdo je v poslední době sháněl, ví, že je o ně nouze. Potřebujete-li uklidit drobnější věci, nahradit je mohou krabice IKEA Pappis z vlnité lepenky. Mají velikost papíru A4 a příjemná je jejich cena – 19 korun.

Pomáhá a chrání

Uzavíratelný plastový box Samla chrání věci před vlhkem a nečistotami, zároveň je průhledný, a tak nabízí dobrý přehled o uskladněných věcech. Vybrat si ho můžete ve velikosti od 5 do 65 litrů. Cena v obchodě proporadek.cz začíná na 60 korunách.

Vejde se sem opravdu všechno

Policový systém IKEA Gorm je vyrobený z neupraveného masivního borovicového nebo smrkového dřeva, které je vhodné do náročných sklepních prostorů ošetřit lazurovacím lakem nebo naolejovat. Sestava nabízí díly různé velikosti, od regálu širokého 78 a vysokého 174 centimetrů, až po trojdílnou sestavu o velikosti 239 x 174 centimetrů. Cena se pohybuje od 499 do 1388 korun.

Unese a nezrezne

Potřebujete někam uklidit plechovky s barvami, nářadí a další těžké věci? Pak si domů pořiďte praktický kovový regál Praktik, ošetřený práškovou barvou v bílé nebo šedé barvě. Doplňují ho dřevotřískové police. Sestava o rozměru 90 x 180 centimetrů má nosnost 260 kilo a její cena na e-regaly je 1333 korun.

Kam se hrabe puzzle

Uklidit doma hřebíčky, šrouby, matky a další drobnosti, bez nichž se však neobejdete, je složitější než puzzle. Jejich skladování ulehčí speciální pětipatrový plastový zásobník, kdy každé patro obsahuje pět přihrádek a do celkových 25 přihrádek se vejde až šest stovek těchto drobností. Má průměr šestnáct a výšku patnáct centimetrů a jeho cena na snadnenakupy.cz začíná na 99 korunách.

Na hrábě už nestoupnete!

Hrábě, koště, motyka… seznam nářadí, které je třeba na péči o zahradu, není krátký. Překážet však nemusí, když si ho pověsíte na speciální věšák od Gardeny. Ten se skládá z hliníkového rámu a vyztužených plastových držáků, z nichž každý udrží deset kilo, celková nosnost činí šedesát kilogramů. Do stěny se připevňuje pomocí šroubů a hmoždinek a doma ho můžete mít za 590 korun.

Do sklepa patří i zahradní nábytek a další doplňky. Zbylo-li vám tam místo,  vylepšete si balkon i zahradu. Za tisícovku!.

Hezky a přehledně ji zatočíte

Na navíjení hadice, ale i dlouhého prodlužovacího kabelu můžete vzít nástěnný držák s cívkou s kapacitou padesát až šedesát metrů podle průměru hadice. Pro jednodušší rozvinutí a zavinutí slouží speciální vodítko. Cívku lez připevnit ke stěně pomocí bytelného kovového držáku. Cena začíná u Gardeny na 770 korunách.

Kolo a lyže patří na stěnu!

Kolo opřené o stěnu a lyže postavené v koutě, které se každou chvíli zhroutí, do sklepů sportovně založených rodin patří! Proč si ale jejich skladování neulehčit pomocí držáku přišroubovaného ke stěně? Existuje jich několik typů, zpravidla pojmou jedno až dvě jízdní kola a zhruba pět párů lyží. Cena na rucni-naradi.cz začíná na 1350 korunách.

Pro vášnivé cyklisty

Skladovat ve sklepě, o malé komoře ani nemluvě, několik kol je náročné na místo i pořádek. Pomoci však může stojan Topeak Dual Touch Stand se sklopitelnými závěsy a teleskopickou tyčí, kterou lze vytáhnout až do výšky 320 centimetrů. Zavěsit na něj můžete až čtyři bicykly. Na Bike shopu ho koupíte za 3590 korun.

Pneumatiky nebudou zabírat místo

Zabírá ve sklepě místo vždy sada letních či zimních pneumatik, které doma skladujete, a nic jiného se vám sem skoro nevejde? Kupte si na ně speciální držák s kovovou konstrukcí, kde disky leží nad sebou na plastových talířích. Nejenže tak nezabírají zbytečně místo, ale nehrozí ani jejich poškození. Jejich cena začíná na zboží.cz na 500 korunách.

Máte svě osvědčené tipy, jak udržet ve sklepě pořádek? Podělte se o ně s ostatními v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám