Hlavní obsah

10 úklidových chyb, o kterých jste dosud nevěděli

Foto: thinkstock

Uklidit se dá i bez hrozné námahyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úklid je činnost, kterou asi nesnášíme opravdu všichni. Proto pro vás máme pár tipů, jak zatočit s prachem, a to tak, že domácnost vydrží čistá o chvíli déle. Za zkoušku rozhodně stojí!

Článek

Jedna věc jsou různé úklidové prostředky a věc druhá je způsob, jakým úklid provádíte. Architekti a interiérová specialistka nám řekli, jaké chyby lidé při úklidu často dělají.

Otevřené dveře

Jak to vypadá u vás doma, když uklízíte? Dveře jsou dokořán a vy postupujete od jedné místnosti ke druhé. Je to tak? Chyba! „Ideální je, pokud si při úklidu zavřete dveře místnosti, ve které právě uklízíte. Smysl takového jednání je velmi prostý. Při úklidu a zejména při luxování, se víří prach a je zbytečné, abyste si lidově řečeno naprášili do již uklizené či jiné místnosti,“ doporučuje Ing. arch. David Knotek.

Foto: thinkstock

Když pokoj uklidíte a zbavíte prachu, zavřete dveře. Pak teprve pokračujte v další místnostiFoto: thinkstock

Všudypřítomný průvan

Průvan dokáže úklid značně komplikovat, zejména když se snažíte rychle a efektivně utřít prach. „Při úklidu se průvanu zbavte, a neotvírejte tedy více než jedno okno v místnosti. Otevřete-li jich více, vznikne takzvaný komínový efekt, vzduch začne proudit, a ten prach z neuklizených místností rozfouká po celém bytě. Vy pak můžete začít uklízet znovu,“ připomíná akad. arch. Michael Horník.

Foto: Ciiwa

Úklid si usnadníte například tím, že zamezíte průvanu, aby prach roznášel po celém bytěFoto: Ciiwa

Špatné pořadí úkonů

„Lidé velmi často obracejí úklid naruby. Postupují od utírání prachu na nábytku až k luxování či zametání podlahy. Ať už ale máte sebedokonalejší vysavač nebo ať už zametáte sebeopatrněji, vždy tím zvíříte prach. Ten pak dosedá na nábytek a police, ze kterých jste ho právě utřeli," radí Ing. Tomáš Holý.

Mohli byste teď namítnout, že pokud uklidíte podlahu jako první, tak vám na ni při utírání prachu napadají z nábytku veškeré nečistoty. Jde ale o to, kde je nečistot více, zda na podlaze, nebo na policích. „Vzhledem k tomu, že podlahová plocha bývá větší než plocha nábytku, je logické chránit police před velkým množstvím prachu z podlahy než podlahu před menším množstvím prachu z polic. V malém pokoji s malou podlahovou plochou tedy začínejte u poliček, u velkého pokoje asi nad 20 m2 je lépe začít u podlahy," vysvětluje Tomáš Holý.

Foto: On Architecture Site

V místnostech nad 20 m^2 obytné plochy byste měli s úklidem začínat od podlahy. Platí to tím více, čím méně nábytku místnost obsahujeFoto: On Architecture Site

Podlaha jako překážková dráha

„Při luxování, zametání nebo vytírání podlahy jistě oceníte, pokud vám nebude nic stát v cestě. Nábytku se budete muset vyhnout, ale různé vázy nebo dekorační předměty je dobré z podlahy trvale odstranit a postavit je na polici či podstavec, pod který se snadno dostanete mopem nebo hubicí vysavače. Ušetříte tak i polovinu času a úklid bude jistě pohodlnější,“ radí interiérová specialistka MgA. Dagmara Vojnická.

Foto: Gemmbook

Udržování bytu v dokonalém stavu dá práci. Stačí se ale řídit radami odborníků, a můžete si ušetřit polovinu časuFoto: Gemmbook

Rohožky v předsíni

Tradičním zlozvykem je používání rohožek, přednožek a koberečků v předsíni. „Rohožka patří výhradně před vchodové dveře. Otřete-li si obuv o rohožku uvnitř bytu, kamínky a prach se dostanou všude, i pod koberce. Ty pak bude nutné nadzvedávat a vytírat, luxovat či zametat podlahu i pod nimi. Proto je vhodné koberce a přednožky umisťovat až do té části bytu, ve které už nikdy nechodíte v botách,“ dodává David Knotek.

Foto: Sconto nabytek

V předsíni je lépe mít volnou a snadno stíratelnou podlahu. Přednožky či koberce patří až do těch částí bytu, ve kterých nechodíte v botáchFoto: Sconto nabytek

Foto: Digstation

Architekti dnes vytvářejí nejen dokonalé vizualizace budoucích interiérů, ale zároveň dbají na snadný úklid navrhovaného bydleníFoto: Digstation

Jak vypadá úklid vaší domácnosti? Máte dobrý systém?

Reklama

Související témata:

Načítám