Hlavní obsah

Umělé květiny: Už dávno nejsou kýč! Inspirujte se

Foto: Thinkstock

Moderní umělé květiny získávají na popularitě. Vyžadují minimální péči a vydrží krásné po celé rokyFoto: Thinkstock

Reklama

Aktualizováno

Umělé květiny nikdy nemohou nahradit živé rostliny, existuje ale dost důvodů, proč opět získávají na oblibě. Třeba v rodinách alergiků na pyl nebo v místech, kde se živým prostě nedaří.

Článek

Na umělé květiny a rostliny se díky jejich dokonalému provedení nemusíte již dávno dívat jako na kýč. Okvětní lístky a listy, tvořené z materiálu, jakým je třeba hedvábí, svým provedením překonají i originál.

A nejedná se pouze o dekorace, které nahrazují květiny ve vázách. Můžete mít rostliny v hrnkovém provedení, stromy, keře, palmy, listy, kvetoucí větve. Když se okoukají, odložíte je do komory a na sezonu je vyměníte za jiný druh.

Foto: SMERALDINo

Ze stabilizovaných rostlin se dají naaranžovat dlouhodobé dekorace či například svatební kytice, které si jinak nevěsty suší. Jedna volná růže stojí okolo 300 KčFoto: SMERALDINo

Foto: SIA HOME FASHION

U luxusních dekorací může cena jít do tisíců. Provedení kompozice květin ve skle „živá voda MIX“ koupíte za 875 Kč, tato bohatá kompozice stojí 6625 KčFoto: SIA HOME FASHION

Foto: SIA HOME FASHION

Půvabné pryskyřníky se hodí do smíšených kompozic i jako jednodruhové kyticeFoto: SIA HOME FASHION

Nejnovější hit – umělý „živý plot“

Novinkou jsou ploty z umělých rostlin. Slouží k výzdobě a oplocení teras, zamezí pohledům do zimních zahrad, domů, verand, balkonů. Plot napomáhá k větší eleganci dvorů i zahrad obzvláště tam, kde se nedaří živé zeleni. Zdobí ve všech ročních obdobích a vy nemusíte zalévat, hnojit ani stříhat přebujelou vegetaci.

Na trhu jsou dva systémy – modulový, čili imitace živých plotů z dílců o velikosti 50 × 50 centimetrů, a sekční, které lze srolovat. Mají rozměry 100 × 300 centimetrů a 150 × 300 centimetrů. „Ploty prodáváme vždy po balení, to znamená po celé roli, která může zakrýt plochu 2 až 6 čtverečních metrů – záleží na typu plotu – nebo po jenom čtverečním metru, pokud se budeme bavit o dílcových plotech,“ říká Ing. Jakub Rainhart ze společnosti Irimon.

Foto: ARTLEAF

Zelené ploty přinesou soukromí, tlumí hluk i zdobí. Na obrázku jsou listy bobkovišně (Prunus). Cena plotu 100 × 300 cm v kategorii Standard začíná na 165 Kč/m^2, plot na obrázku stojí 698 Kč/m^2Foto: ARTLEAF

Foto: ZELENÉ PLOTY

U dřeva postačí pozinkované skoby a u pletiva a balkonových konstrukcí rohož i dílce připevníte stahovací páskouFoto: ZELENÉ PLOTY

Stabilizované rostliny: živé-neživé dekorace

Nemůžete mít doma živé rostliny a o těch umělých nechcete ani slyšet? Zkuste takzvané stabilizované rostliny, speciálně upravené živé květiny, keře a stromky. Ty jsou po uříznutí vložené do zásobníků se speciálním stabilizačním roztokem, který způsobí, že se během tří až sedmi dnů z rostlin odpaří míza, která je nahrazena roztokem.

Rostliny pak po omytí a usušení mají čerstvý vzhled, který si zachovají v případě květin 2 až 5 let, stromy, trávy a listy pak 5 až 10 let.

Foto: MaM ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Luxusní umělý Caudex z voskovaného hedvábí je vysoký 200 cm. Stojí 3442 KčFoto: MaM ZAHRADNÍ NÁBYTEK

Foto: SMERALDINO

Stabilizovaný Nicoly green o velikosti 130 cm pořídíte za cenu okolo 6000 KčFoto: SMERALDINO

„Jestli chcete, aby stabilizované rostliny zůstaly dlouho krásné, dejte je do místnosti o teplotě 10–25 stupňů Celsia s optimální vlhkostí 65 procent. Rostliny jsou bezúdržbové, ale pokud je potřebujete zbavit prachu či jiných nečistot, tak použijte vlhký, nikoli mokrý hadřík, nebo prach odstraňte fénem zapnutým na nízkou teplotu,“ radí Petra Drkošová ze společnosti Smeraldino, která například tyto rostliny prodává.

Foto: SIA HOME FASHION

K nejoblíbenějším umělým květinám patří orchidejeFoto: SIA HOME FASHION

Foto: LUXUSNÍ UMĚLÉ KVĚTINY

Umělé rostliny jsou k nerozeznání od živýchFoto: LUXUSNÍ UMĚLÉ KVĚTINY

Foto: SHISHI

Umělé orchideje můžete použít jako solitéry nebo z nich vytvořit velkolepá aranžmáFoto: SHISHI

A jak se na umělé květiny díváte vy? Pořídili byste si je?

Reklama

Načítám