Hlavní obsah

Umyvadlo na desku: Koupelně dodá šmrnc i místo navíc

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umyvadlo postavené na desce je v posledních letech stále oblíbenější. Kromě atraktivního vzhledu a větší svobody při výběru má ale i jisté nevýhody. Než se jím necháte zlákat, tak raději zvažte obě jeho tváře.

Článek

Při rekonstrukci koupelny se dá udělat celá řada chyb a opravdu zásadní je nesprávný výběr vybavení. Důležité je dobře zvolené umyvadlo, které by mělo být estetické, praktické, funkční a pohodlné na používání. Všechny tyto vlastnosti může splňovat i umyvadlo položené na desku, jen je třeba předem zvážit i jeho možná negativa.

Rozmanité materiály i tvary

Umyvadlo postavené na desce je dobrá volba do moderního a minimalistického stylu i pro ty, kdo si potrpí na nadčasový a unikátní design. Působí vzdušně a vybrat si lze z velkého množství velikostí i materiálů. Odolná a cenově dostupná je keramika a v nabídce je také luxusně vypadající umělý kámen či mramor. Méně typické je sklo – čiré, barvené nebo jinak povrchově upravené. Toužíte po trošce přírody? Pak přemýšlejte o dřevěném umyvadle ze speciálně upraveného či exotického matriálu.

Protože se umyvadlo nepřichytává ke stěně, na výběr je mnoho exotických tvarů. Nejoblíbenější jsou umyvadla kruhová či oválná, v moderních koupelnách vyniknou i hranatá, případně různě vykrajovaná nebo tvarovaná. A když se vám jednoho dne přestane líbit, je poměrně snadné vyměnit ho za jiné.

Foto: pirke, Shutterstock.com

Velkou výhodou umyvadel na desku je široký výběr tvarůFoto: pirke, Shutterstock.com

Jak vybrat desku pod umyvadlo

I desky se vyrábějí z různých materiálů v široké nabídce barev, vzorů a textur. Vždy dbejte na to, aby se jednalo o voděodolný materiál, například kámen či mramor, případně s hloubkovou impregnací. Hrany desky by měly být lepeny vodotěsným polyuretanovým lepidlem.

Zda umyvadlo na desku postavíte na střed, nebo ke kraji, záleží čistě na vašich preferencích a dispozicích místnosti. Můžete tak na desce získat prostor na odkládání věcí a pod ní další úložiště: hodí se skříňky či poličky, případně odpadkový koš nebo koš na prádlo. Úložné prostory pod umyvadlem mají ještě jednu výhodu – pomohou schovat odtokový sifon.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

V závislosti na tom, jak velkou desku zvolíte, získáte nový prostor na odkládání věcíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak na výběr a umístění baterie

Větší svobodu máte i při výběru vodovodní baterie. Umyvadla na desku nemají většinou otvory na baterii, můžete ji tak umístit v podstatě kamkoliv. Nejčastěji se upevňuje na stěnu, případně na desku za umyvadlem. Když zvolíte umístění na desku, je nutné nechat mezi umyvadlem a zdí minimálně 10 cm prostor. Ideální jsou stojánkové baterie vysoké alespoň 30 cm. Někteří výrobci nabízejí nakloněné baterie, které spolu s prodlouženou výškou zajistí, že voda poteče přímo k odtoku a nebude cákat okolo.

Potíže s úklidem

Menší umyvadlo může na desce volně ležet a být upevněné pouze u odtoku, větší kusy je lepší k desce přilepit silikonem i podél spodní hrany. Značně si tím usnadníte úklid, protože silikon spoj mezi deskou a umyvadlem utěsní a špína se v něm nebude tolik usazovat. Jinak je totiž čištění spoje poměrně obtížné a vyžaduje notnou porci trpělivosti. Špína, mastnoty a nečistoty se snadno usazují a špatně se odstraňují, hrozí tedy, že se zde při nedostatečné péči vytvoří plíseň.

Foto: xalien, Shutterstock.com

Vodovodní baterii lze umístit na samotné umyvadlo, mnohem pevněji ale drží na desce nebo ve zdiFoto: xalien, Shutterstock.com

Přepad ano, nebo ne?

Při plánování koupelny nezapomeňte, že většina volně stojících umyvadel nemá přepad, při chvilce nepozornosti tedy snadno přetečou. Modely s přepadem samozřejmě seženete, jen si tím značně omezíte výběr. V rodinách s mladšími ratolestmi, které by vám mohly domácnost snadno vytopit, je však nejspíš oceníte.

Načítám