Hlavní obsah

Čeho byste se měli vyvarovat při rekonstrukci koupelny?

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Foto: EZ-Stock Studio, Shutterstock.com

Reklama

Některé chyby, kterých se dopustíte při rekonstrukci koupelny, se velmi těžko napravují. Proto je lepší se jich předem vyvarovat. Přečtěte si, na co byste měli myslet už při jejím plánování.

Článek

Rozhodli jste se pro novou koupelnu? Není důvod, proč byste nehledali inspiraci v časopisech o bydlení nebo na internetu. Konečnou podobu je však potřeba přizpůsobit realitě. Ty nejkrásnější koupelny jsou totiž často focené pouze na efekt a s běžným provozem vícečlenné domácnosti se v nich většinou vůbec nepočítá. Na co byste se tedy měli zaměřit, aby se radost z nové koupelny neproměnila v noční můru?

1. Pořiďte si silný větrák

Když máte v koupelně okno, vyřešil se vám jeden z hlavních problémů vlastně sám. Jestli se vám tam objeví nebezpečná plíseň, už závisí jen na tom, jak často ho budete otevírat. Horší je to v místnosti bez oken. Jak se průběžně zbavovat vlhkosti? Otevřené dveře to vyřeší jen zčásti, hlavní roli hraje pořádný elektrický ventilátor, ideálně vybavený časovým spínačem a čidlem vlhkosti. Takový přístroj se automaticky zapne, je-li v místnosti dosaženo určitého stupně vlhkosti, a po určité době se sám vypne.

2. Ohlídejte spád podlahy

Vznik plísní v koupelně úzce souvisí i se sklonem podlahy, konkrétně ve sprchovém koutě. Při rekonstrukci se totiž zapomíná na to, že dlažba ve sprchovém koutě musí mít spád směrem k odtokovému kanálku. Když si to nepohlídáte, voda se drží ve spárách déle, než je vhodné, a po čase se tam začnou tvořit plísně. A dodatečná náprava je značně komplikovaná, ne-li nemožná.

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

V koupelně je potřeba vyspádovat podlahu směrem k odtokovému kanálku, aby se tam nedržela vodaFoto: RossHelen, Shutterstock.com

3. Pečlivě rozvrhněte světla a zásuvky

Další věcí, která se často podceňuje, je rozmístění světel a zásuvek. Je nutné ho naplánovat už při návrhu koupelny a dopřát si jich radši více než méně. Jestli si to nepromyslíte včas, uděláte velkou chybu. Nebo chcete předělávat elektrické rozvody, až budou na stěnách obkladačky?

Kromě hlavního světla byste měli přidat i další osvětlení. Šetřit byste neměli svítidly u zrcadel a ve sprchovém koutu. Pěkným řešením jsou i LED světla okolo vany. Každopádně platí, že čím je místnost větší, tím víc světel je potřeba. A důležité jsou i zásuvky. Počítejte s tím, že kromě pračky a sušičky bude potřeba nabíjet elektrické zubní kartáčky, holicí strojky nebo připojit fén. Pamatujte, že pokud žijete ve vícečlenné domácnosti a nemáte dvě koupelny, může dostatek zásuvek zabránit hádkám.

Foto: Bykfa, Shutterstock.com

Před rekonstrukcí si pečlivě rozplánujte umístění zásuvek a všech světel. Raději více než méně!Foto: Bykfa, Shutterstock.com

4. Usnadněte si život praktickými věcmi

Úklid koupelny není zrovna zábavný, proto se vám mohou hodit i některé vychytávky, které vám ho usnadní. Mezi ně patří například sklo sprchového koutu se speciální povrchovou úpravou, na kterém neulpívají kapky vody a neusazuje se na něm vodní kámen. Stejně tak je vhodné při výběru upřednostnit zrcadla, která jsou nejen určená do vlhkého prostředí, takže jen tak nezčernají, ale ani se nezamlžují.

Nejdůležitější je však bezpečnost. Na tu myslete především při vybírání podlahy: její povrch by měl být protiskluzový, ať je z jakéhokoliv materiálu. Je zbytečné riskovat úraz a výměna podlahy také není zrovna triviální záležitost.

Reklama

Načítám