Hlavní obsah

Vybíráme koupelnové baterie: Co nepodcenit?

Foto: littlenySTOCK, Shutterstock.com

Foto: littlenySTOCK, Shutterstock.com

Reklama

Vodovodní baterie jsou nedílnou součástí všech domácností, jejich výběr ale bývá mnohdy podceňován. Nezáleží na tom, jestli vybíráte náhradu za tu, která vám momentálně dosluhuje, nebo se chystáte na kompletní rekonstrukci koupelny. Víme, jak vybrat tu správnou!

Článek

Koupelnové baterie mohou být investicí na mnoho let, a pokud je dobře zvolíte, pomohou vám ušetřit spotřebu energie i vody. Vybírat byste přitom neměli jen podle vzhledu, ale hlavně podle funkčnosti. Řiďte se materiálem, velikostí, způsobem uchycení a požadovaným druhem ovládání. Z jakých možností máte na výběr?

Nástěnná, nebo stojánková baterie?

Před samotným nákupem baterie je potřeba zvážit několik věcí. Jako první přijde na mysl funkce. Na českém trhu si můžete vybrat ze čtyř druhů, a sice umyvadlové, vanové, sprchové a bidetové.

Druhým kritériem je způsob umístění. Přijde na stěnu, na dané zařízení, nebo ji budete chtít ukrýt za obklady? Nástěnné baterie se upevňují na obklad či omítku. Před nákupem si zjistěte rozteč přívodních trubek, tedy jejich vzájemnou vzdálenost. Nejběžnější je rozteč 150 mm a baterie na ni seženete opravdu snadno. O něco zastaralejší, a dnes již nevyužívaná, je rozteč 100 mm. Najít ji můžete ve starších nemovitostech nebo v panelácích a baterie k ní prodávají výhradně čeští výrobci.

Stojánkové baterie se umisťují přímo na umyvadlo, vanu či bidet, a před jejím pořízením potřebujete přeměřit rozměry otvorů na odtok vody a pro baterii samotnou (v koupelnách vede minimalismus).

Potřebujete ušetřit místo, chcete si zjednodušit práci, nebo vám jde hlavně o estetiku? Všechny tyto požadavky splňují podomítkové baterie, jejichž technika se ukrývá za omítkou nebo obklady. Při koupi myslete na to, že budete potřebovat i podomítkové těleso od stejného výrobce, bez něhož baterie nebude fungovat.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nástěnná vanová baterie bez sprchového setu v moderním designu stojí 4223 Kč, prodává Siko. Retro vanová baterie s vidlicí na odkládání sprchy stojí 1452 Kč, prodává Retro koupelnaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sprchová podomítková baterie v minimalistickém designu stojí 1799 Kč, prodává Eko Domov. Elegantní umyvadlová podomítková baterie bez tělesa stojí 4007 Kč, prodává SikoFoto: Archiv firem

Nejvíce ušetříte s termostatem

Jakmile víte, kam a jak baterii umístíte, rozhodněte se, jaký preferujete způsob ovládání. Kohoutková se hodí hlavně do retro koupelen. Kvůli tomu, že se studená a teplá voda míchají pomocí dvou samostatných kohoutků, má ze všech typů nejvyšší spotřebu.

Až třetinu spotřeby vám pomohou ušetřit pákové baterie, na využívání mnohem rychlejší a pohodlnější. Lépe těsní, bývají kvalitnější a snadněji se používají.

Nejšetrnější je baterie termostatická, s níž oproti kohoutkovým ušetříte až polovinu spotřeby. Má v sobě, jak její jméno napovídá, zabudovaný termostat, na němž si jednoduše nastavíte požadovanou teplotu vody, která se při každém použití spustí téměř okamžitě. Prodává se pouze s roztečí 150 mm a kvůli hrozícímu kolísání teploty by se neměla používat s průtokovým ohřívačem. Nejvíce ji ocení domácnosti s malými dětmi, nastavení termostatu je totiž účinnou ochranou proti tomu, aby se dítě nechtěně opařilo.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Stojánková kohoutková baterie v retro stylu stojí 1699 Kč, prodává Eko Domov. Umyvadlová stojánková baterie s kohoutky a chromovaným povrchem stojí 3086 Kč, prodává Koupelny PtáčekFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Stojánková umyvadlová baterie v minimalistickém designu stojí 2790 Kč, prodává Ravak. Stojánková umyvadlová baterie s chromovaným povrchem stojí 2418 Kč, prodává SenesiFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sprchová termostatická baterie s odolným chromovým povrchem stojí 6763 Kč, prodává Senesi. Termostatická vanová nástěnná baterie stojí 5690 Kč, prodává RavakFoto: Archiv firem

Vsaďte na nerez nebo mosaz

Tělo baterie by mělo být vyrobeno z kvalitních materiálů, jako jsou nerez či mosaz a její slitiny (roztomilý byt plný zlata a mosazi). Mosaz je navíc v dostání s nejrůznějšími povrchovými úpravami, které její kvalitu nijak neovlivní. Vybrat si můžete chromované, nerezové či barevné. Nejoblíbenější jsou bílá a černá. Vznikají nanesením speciálního laku, který kromě luxusního vzhledu nabízí mnohem snadnější údržbu. Černé koupelnové baterie jsou navíc jedním z trendů pro letošní rok.

Zásadní je také materiál kartuše, mechanismu, který uvnitř baterie míchá studenou a teplou vodu. Měl by být keramický, vyhněte se především plastovým materiálům. Ty nezvládají tlak vody a vodního kamene, kvůli čemuž může baterie začít kapat a prosakovat. Při samotné instalaci si dejte pozor na správnou montáž a pokud si v ní příliš nevěříte, raději práci přenechte odborníkům nebo někomu zkušenému.

Reklama

Související témata:

Načítám