Hlavní obsah

5 nejčastějších příčin plísní v koupelně. Co s nimi?

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Reklama

Plíseň v domě dokáže pořádně potrápit. Nejenže kazí vzhled celé místnosti, je také nebezpečná pro zdraví. Paradoxně se často usazuje v koupelně, tedy na místě, kde se o zdraví snažíte pečovat. Jaké jsou její příčiny a dá se s ní vůbec účinně bojovat?

Článek

Plísně, tedy vláknité mikroskopické houby, jsou neuvěřitelně přizpůsobivé. Šíří se vzduchem, na hmyzu nebo vodou a zabydlují se tam, kde najdou vhodné podmínky. Často to bývá v bytech a domech, kde pak vytvářejí nevzhledné porosty, fleky a spáry.

Některé plísně představují nevýhodu jen svým vzhledem, jiné s sebou přinášejí řadu zdravotních rizik, například bolesti hlavy či astmatické záchvaty.

Co způsobuje, že se u vás plísním daří?

1. Nadměrná vlhkost

Nejčastější příčinou vzniku plísní je vlhkost – stojí za ní především nedostatek čerstvého vzduchu a špatné větrání. Problém to je hlavně u koupelen, kde se větrá pouze dveřmi. V takovém případě je nezbytné pořídit kvalitní ventilaci.

Dostatečně větrat je důležité i ve větších místnostech, hlavně pak po horké koupeli nebo sprše. Pokud se vlhkost koupelny i přes větrání drží jako klíště, zkuste své chvilky pod horkou sprchou zkrátit a alespoň trochu ochladit vodu. Zapomeňte přitom na mlžné programy sprchové hlavice a na opačném konci místnosti zapněte obyčejný větrák.

Pomoct si můžete také tím, že před sprchou nebo koupelí v místnosti zatopíte. Díky tomu se sníží srážlivost vody a následná tvorba vlhkosti. Koupelnu po každém použití důkladně vysušte a zbavte všech mokrých stop.

Oblíbeným pomocníkem jsou odvlhčovače vzduchu, které pomáhají udržet požadovanou vlhkost. Při výběru zohledněte hlavně velikost místnosti, dostatečný objem nádržky na vodu a spotřebu.

Foto: KYNA STUDIO, Shutterstock.com

Horká sprcha nevětrané koupelně s náchylností na vlhkost příliš neprospějeFoto: KYNA STUDIO, Shutterstock.com

2. Zanedbaný úklid

Kromě vlhkosti jsou velkým lákadlem pro plísně organické živiny. Obzvlášť je přitahují šupinky kůže, vlasy, usazená mastnota, zaschlá špína nebo prach. Rozhodně se tedy nevyplatí odbývat úklid. Nezapomínejte ani na často přehlížená místa, jako je zadní strana záchodu, nejrůznější rohy, okraje a místa za nábytkem.

Vzniku plísně nahrávají také zbytky čisticích prostředků. Až se příště do poctivého gruntování pustíte, nezapomeňte všechny prostředky pořádně opláchnout a důkladně vysušit.

3. Stavební nedokonalosti

Na vině mohou být i různé stavební nedokonalosti a hůře provedené stavební práce. Často se jedná o vadnou izolaci podlahy a stěn, případně špatně sedící obklady či mezery u vany, toalety nebo sprchového koutu, na které často nepomůže nic jiného než rekonstrukce.

Problém představují také umakartová jádra v panelových domech. Špatně dýchají a s věkem se postupně prohýbají, což způsobuje uvolňování WC a umyvadel. Tak vzniká mnoho problémů a patří k nim právě i usazování plísní. Ani v tomto případě není nic účinnějšího než přestavba. U ní je zásadní vybrat si zkušenou firmu, vhodné materiály, nechat si vypracovat kvalitní projekt a sehnat stavební povolení.

Foto: brizmaker, Shutterstock.com

Úklid v koupelně rozhodně nepodceňujte a vždy omyjte zbytky čisticích prostředkůFoto: brizmaker, Shutterstock.com

4. Nedostatečná prevence

Základem v boji proti plísním je prevence. Pravidelně větrejte, snažte se v problematických místnostech udržovat sucho, nesušit v nich mokré prádlo, dbejte na důslednou hygienu a pečlivý úklid. Pokud prevence selže a plíseň se objeví, najděte její příčinu a vyrazte do boje se správnými prostředky.

5. Nevhodné čisticí prostředky

Vždy je mnohem lepší vsadit na ekologické varianty a dát přednost pomocníkům, jako je ocet nebo jedlá soda. Někdy to ale bohužel nestačí a je třeba sáhnout po trochu agresivnějších přípravcích. Několikrát jimi přestříkejte postižené místo a plíseň opatrně stáhněte vlhkým hadrem. Možné je i seškrabat celou omítku a následně nanést novou. Nezapomeňte odstranit plísně ze spár – použijte k tomu houbičku či kartáč. Při používání chemických přípravků noste gumové rukavice a chraňte si oči.

Reklama

Související témata:

Načítám